Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: Zakenlunch bij Schiphol

Orde op Zaken: Zakenlunch bij Schiphol

02/09/2015

Tegenwoordig is zakendoen met Griekenland een gok, maar ook vroeger kon je met die Grieken voor verrassingen komen te staan.

Een waargebeurd verhaal. Een relatie van mij, WIM JANSSEN, werkte omstreeks 1972 als verslaggever voor de TROS in Griekenland. Zittend in een café met een glaasje ouzo in de hand dacht hij: “Wat een áárdige mensen, ik zal ze eens verrassen.” Hij nam nog een flinke slok ouzo en dook vrolijk achter de piano, die als decoratie in de hoek van het café was geparkeerd. Wim wilde alle aanwezige Zorba’s in de kroeg muzikaal verrassen. Met grote allure speelde hij het internationaal bekende lied van NANA MOUSKOURI Never on Sunday, gecomponeerd door de grote Griekse componist THEODORAKIS. Na een paar maten te hebben gespeeld, werd het doodstil in het etablissement. Even later stond er een politiewagen voor de deur en werd Wim gearresteerd en afgevoerd. Vermoedelijk door de ouzo was onze reporter vergeten dat er in die periode in Griekenland kolonels aan het bewind waren en dat het repertoire van Theodorakis ten strengste verboden was. Een nachtje cel was het resultaat. Hoppa!

Bij Qunis: een culinaire aanwinst
Eindelijk is in de Haarlemmermeer een restaurant gekomen met culinaire uitstraling: BIJ QUNIS. Het nieuwe restaurant ligt aan de Ringvaart, heeft een mooi buiten­terras en is verrassend gevestigd in het oude gemaal De Lynden in Lijnden (een
mini-dorpje tussen Badhoevedorp en Zwanen­burg). Je kunt er makkelijk parkeren en zelfs met een bootje aanmeren. Inmiddels zijn er al vele zakenlieden uit de omgeving van Schiphol gesignaleerd. Eigenaar en chef-kok RONALD KUNIS verstaat zijn vak en is een man met grote motivatie. Hij heeft in Nederlandse sterrenrestaurants, maar ook in Engeland ervaring opgedaan. De laatste twaalf jaar heeft hij gewerkt in restaurant DE KAS in Amsterdam. Mogelijk heeft Bij Qunis daarom nu al het stempel gekregen van groenterestaurant. Toch mag Bij Qunis niet in het tegenwoordig zo ‘popie’ Neder­land­se groentehokje worden geplaatst. Inderdaad staan er op de menukaart (met zeer betaalbare menu’s), veel spannende gerechten van groenten, maar we zagen tijdens ons bezoek gelukkig ook vis- en vleesgerechten en zelfs een mooi kipgerecht.

Inmiddels hebben wij al diverse keren geluncht in restaurant Bij Qunis. Ook met journalist THOMAS LEPELTAK, ooit de gastronoom van De Telegraaf, die in zijn Stan Huygensjournaal decennialang Nederland culinair op de kaart heeft gezet. Heel wat restaurateurs en wijnhandelaren moeten hem alsnog dankbaar zijn! Ons advies is wel dat chef-kok Kunis – buiten de dagelijkse verse aanvoer van producten waarmee hij goochelt – voor lunch en diner ook een paar signatuurgerechten moet creëren. Hoofddorp en Schiphol kennen veel buitenlandse bedrijven en je weet dan altijd welke specialiteiten er op de kaart staan voor je zakelijke gasten. In Frankrijk komen mensen uit de hele wereld eten bij restaurant TROIS GROS in Roanne voor het signatuur­gerecht Saumon à l’oseille en bij BOCUSE voor zijn Soupe aux truffes. Mogelijk komt Kunis binnenkort wel met een gerecht waar de Haarlemmermeer beroemd om is: met aardappels! Niet lachen, de Franse kok Joël Robuchon is immers met zijn recept van aardappelpuree wereldberoemd geworden.

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…

Duurzaamheidsdekmantel

Duurzaamheidsdekmantel

03/10/2019

Uit een peiling van I&O Research in opdracht van Klimaatverbond Nederland blijkt dat maar liefst 70 procent van de Nederlanders in een klimaatspagaat zit. Zij voelen zich betrokken en willen…

Travel Insight: Dynamische ticketprijzen

Travel Insight: Dynamische ticketprijzen

29/10/2018

Op 1 september 2015 introduceerde Lufthansa als eerste luchtvaartmaatschappij haar Distribution Cost Charge (DCC) voor tickets van de Lufthansa Group die via de Global Distribution Systems (GDS’en) werden geboekt. De…