Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: Transavia en Martinair

Orde op Zaken: Transavia en Martinair

30/03/2014

Het was mij vorig jaar al een keer over­komen. Een paar dagen voor aanvang van een vakantiereis naar Nice kreeg ik van TRANSAVIA het bericht dat mijn boeking was geannuleerd. Ik moest een dag eerder de vlucht nemen. De reden werd niet gemeld, onbeschoft…

Daar ga je dan, want alle afspraken lopen in de war. Werk annuleren, taxi’s corrigeren en natuurlijk een extra dag hotel boeken (tel uit je winst). “Dom, dom, dom,” dacht ik, “het zal wel iets te maken hebben met kleine lettertjes.”
Maar vooruit, dat vergeet je natuurlijk. Enfin, in januari jl. kreeg ik weer een bericht: de vlucht van Amsterdam naar Nice van 28 januari was omgezet naar 27 januari!
Het was wel aangenaam dat ik in Cannes een dag eerder op de internationale muziekbeurs MIDEM was, maar wie betaalt mij het werk dat ik 27 januari heb moeten annuleren en het dure hotel dat ik in verband met de enorme beursdrukte op het laatste moment moest boeken? Heeft iemand voor mij het adres van de directie?

mps 011webMartinair weer succes: in partyservice

In de jaren zestig schoten in Nederland de party-cateraars als paddenstoelen uit de grond. Het ging goed met de economie en de feesten en partijen konden niet op. MAISON VAN DEN BOER uit Veghel was toen absolute top, dankzij de leiding van Bert van de Boer. Maar hij kreeg een geduchte concurrent uit de luchtvaart in zijn nek, namelijk vlieggigant Martin Schröder. Zijn MARTINAIR PARTY SERVICE pakte in korte tijd met kwaliteit en goede service een groot marktaandeel. Voor de cateraars was niets te gek, maar ook niet voor artiesten en musici.

Musiceren ‘s morgens om klokslag 07.00 uur is regelmatig voorgekomen. Uiteraard ben je dan om 06.00 uur aanwezig, jawel… in smoking. Met mijn kwartet heb ik diverse ontbijten, destijds voortreffelijk georganiseerd door de grote cateraars, muzikaal mogen omlijsten.

Kunt u zich voorstellen alle (!) personeelsleden van de Amsterdamse BIJENKORF aan een groot ontbijt in het warenhuis, maar dan wel in pyjama? Hoe krijg je het voor elkaar? Het werd jaarlijks in december georganiseerd door Aart Brouwer, een oud-artiest die bekend was van de Snip en Snaprevue. Het was toen de glansperiode van Willy Alberti, die de hele Bijenkorf met Amsterdams repertoire ‘s morgens om half acht liet meezingen. Een uurtje later moest het personeel zich snel omkleden en om 9 uur werden de deuren geopend voor de Sinterklaasverkopen.

Een gigantisch ontbijt is destijds ook om 7 uur ‘s morgens georganiseerd voor alle toppers en managers van het Nederlandse zakenleven. Het betrof de opening van het WORLD TRADE CENTRE in Amsterdam. Natuurlijk was prins Claus, die het moest openen, ook de klos.

Een korte periode heeft Martinair Party Service onder de naam OSEVEN gewerkt, onder de paraplu van de Koninklijke Maison van den Boer. Met een buy-out is de oude naam in ere hersteld en is Martinair Party Service ouderwets bezig om een groot marktaandeel te heroveren. Het zal zeker lukken, want niemand minder dan de grote luchtvaart­pionier Martin Schröder en zijn echtgenote Tineke zitten in de Raad van Advies. Hun klasse zullen ze zeker overbrengen!

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…