Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: op zakenreis in Tokyo

Orde op Zaken: op zakenreis in Tokyo

02/07/2014

Met mijn onvergetelijke vriend CAS SPIJKERS heb ik op verzoek van ondernemer AAD OUBORG twintig jaar lang op de vreemdste plaatsen ter wereld gewerkt.

Voor promotie van Aad Ouborgs Princess-producten vlogen wij vele keren naar Hong Kong. Maar ook Korea, Libanon, Qatar, Griekenland, China, Thailand, Singapore, Kuala Lumpur, Marbella, Chicago, Monaco, Dubai, Koeweit, Keulen, Milaan… enfin, we voelden ons soms net Floortje Dessing. Toen we een keer ‘s morgens vroeg om zes uur vanaf het OKURA HOTEL in Tokyo door een taxichauffeur naar het vliegveld werden gereden (toch een uurtje rijden) kreeg Aad al na vijf minuten in de gaten dat er groot gevaar was. “Jongens, schrik niet, maar ik denk dat de chauffeur in slaap valt. Kijk maar, hij doet steeds zijn ogen toe.”

Wij lachen, want we dachten dat het maar zo leek door de mans karakteristieke spleetogen. Maar Aad zei: “Ik meen het.” Aad begon opvallend luid met de man te praten, maar de chauffeur verstond geen Engels. Aad probeerde het ook met een soort Esperanto en regelmatig gaf hij de chauffeur flinke schouderklopjes om de man wakker te houden. Met toegeknepen ogen keek de niets-begrijpende chauffeur als reactie naar de achterbank. We hebben veilig het vliegveld gehaald. Staand met de portier in zijn hand en bij het buigen voor de fooi, had hij inderdaad zijn ogen dicht. Aad had het goed gezien.

Afgezet door Taxicentrale

Wat er met die taxi’s is van Schiphol, weet ik niet. Er is altijd gedonder, vooral als ik meld dat de rit naar Badhoevedorp gaat. “Sta ik hiervoor de hele avond te wachten?” is al een paar keer naar mijn hoofd geslingerd. Al met al is het toch een ritje van 28 euro (en daar komt altijd nog een aardige fooi bij).

Deze week had ik weer zo’n norse man. Hij zat bij de slagbomen van het vertrek diverse keren aan een knopje te draaien. “Dat wordt een ander bedrag,” dacht ik. En jawel hoor, mijn vermoedens klopten. Toen ik werd afgezet, vroeg ik: “Mag ik een bonnetje?” en merkte een beetje vals op: “Zijn er nieuwe prijzen?”

Na het afrekenen en bij het uitladen kreeg ik gelukkig de bon en de koffer in mijn handen gedrukt. Ik ga reclameren, had ik mij voorgenomen. De chauffeur bleek dat door te hebben. Pas bij binnenkomst van mijn huis zag ik dat hij een ander bedrag vermeld had op de bon: zeer redelijk
30 euro. Waarde lezers van Zakenreis, pas op! Op de bon staat TAXI­CENTRALE, maar het adres, telefoon­nummer, de betaalde btw en andere gegevens worden niet vermeld. Er valt dus niets te reclameren en de bon wordt niet geaccepteerd door de belastingdienst! U wordt in de maling genomen. TAXI­CENTRALE is een nepbon, vermoedelijk overgenomen van TAXI-NICE AIRPORT, ook al zulke stiekemerds.

Tips voor de Côte d’Azur

Restaurant LE PERROQUET, voortreffelijke prijs-kwaliteit­verhouding (La Pinède Av. G. Gallice in Juan-les-Pins, tel.: 04 93610220).

Prachtig voor een zondagslunch op het terras met schitterend uitzicht: LOU FASSUM (381 Route Plascassier bij Grasse, tel.: 04 93601444).

Verhuur van mooie appartementen, betrouwbaar en Neder­landstalig: Maria Bus in Juan-les-Pins (tel.: 04 93675117).

 

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…