
Het kabinet-Rutte III heeft als motto ‘Vertrouwen in de toekomst’. Kom er maar op! Een leuke tekst, dat wel, ik zou er als componist een gezellige melodie op kunnen maken, zelfs een meezinger. Maar bij de toekomstvisie van dit kabinet op de Nederlandse luchtvaart en de vliegbelasting zal ik de mineurtoonsoort moeten inzetten.
Helaas, ik kan er geen chocola van maken. De voorbesprekingen voor deze luchtvaartparagraaf zijn vermoedelijk gemaakt door een paar leden van de kabinetsformatie tijdens een etentje in GAROEDA. Waren ze in Den Haag de weg kwijt toen ze met het idee kwamen om de VLIEGTAKS weer in te voeren? Best mogelijk, want niet lang hierna werd dit Indonesische restaurant wegens ‘onhygiënische toestanden in de keuken’ door de voedsel- en warendienst voor een paar dagen gesloten. Was men bij de Gado Gado en Ajam Goreng vergeten dat de vliegbelasting in 2008 een zeperd was en alweer een jaar later vanwege het negatieve effect op de Nederlandse economie en werkgelegenheid door het kabinet-Balkenende IV werd afgeschaft? De vliegbelasting is een onzinnig kroepoekvoorstel!
Alders in de startblokken
Nog een paar nachtjes slapen en het aantal van 500.000 toegestane vliegtuigbewegingen op Schiphol is bereikt. De al in 2008 aan de ALDERSTAFEL vastgestelde grens komt nu veel eerder in zicht dan verwacht. Met een beetje achterdocht vermoed ik dat de naamgever Hans Alders momenteel weer in een achterkamertje bezig is met zijn rekenmachientje en de Omgevingsraad Schiphol aan zijn alom bekende tafel roept. Ze kunnen beter even een rondje in de omgeving van Schiphol maken, want dan krijgen ze een indruk hoe de wegen zijn dichtgeslibd. Gelukkig kennen werknemers van Schiphol hun sluipwegen en nieuwe parkeerplaatsen, maar tegenwoordig weten ook de toeristen ze te vinden. Met de nieuwe technologische ontwikkelingen, met vliegtuigen die groter, milieuvriendelijker, zuiniger en geluidsarmer zijn, gaan Alders en de Omgevingsraad Schiphol het niet redden. Ik denk dat Alders’ rekenmachine inmiddels op 600.000 staat.
Nog veel te doen voor het kabinet
RENÉ KLAWER, CEO van De Reisspecialisten Groep en voorzitter van VNO-NCW West, vertelde mij laatst dat Nederland in de toekomst 800.000 starts en landingen nodig heeft om de wereldgroei in de luchtvaart bij te houden, maar ook om Nederland als economisch knooppunt te waarborgen. René had nog een opvallende en opmerkelijke mededeling: ‘De gewenste groei van vooral zakelijk vliegverkeer vanaf ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT mag absoluut niet worden geblokkeerd door een aantal regionale overheden. Deze airport heeft fantastische mogelijkheden voor reizigers, de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Er is nog veel te doen voor het kabinet-Rutte III. ‘Ook nog wat voor Schiphol?’ was mijn vraag. ‘Jazeker, de bereikbaarheid van Schiphol moet sterk verbeteren, bijvoorbeeld door het doortrekken van de NOORD/ZUIDLIJN die dit jaar, na jaren vertragingen, wordt geopend. Bovendien moet de belangrijke hubfunctie van Schiphol meer worden uitgebuit. De luchthaven heeft een perfecte aansluiting over het spoor met steden op 300-400 kilometer afstand. Het is een uitstekend alternatief voor vluchten op de korte afstand.’