Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: mijn jubileum met de jarige KLM

Orde op Zaken: mijn jubileum met de jarige KLM

07/10/2019

Het zal omstreeks 1951 zijn geweest toen in de Haagse Linnaeusstraat twee omgebouwde bussen uit de Tweede Wereldoorlog voor onze school parkeerden. Ze waren overgenomen door een slimme Hagenees die een reisorgani­sa­tie was gestart. Met de bussen vol kinderen en een paar onder­wijzers gingen wij op wereldreis – jazeker! – naar Schiphol om te kijken naar vliegtuigen.

We waren bofkonten. Wat een belevenis, we zagen reuzen van vliegtuigen en werden met zo’n 80 kinderen gefotografeerd voor een gigantische Douglas DC-6 van KLM. Op de foto zijn wij onherkenbaar, zelfs met de hulp van Specsavers is er niets te zien.

Tijdens ons Schipholbezoek heb ik niet kunnen vermoeden dat ik 10 jaar later in een ‘loeier’ van de KLM, een DC-8, met het gezelschap van RUDI CARRELL naar Nieuw-Guinea zou vliegen om op te treden voor ‘onze jongens’. Na de landing op het eiland Biak werden wij ondergebracht in het KLM-hotel en voor het eerst van ons leven zagen wij Amerikaanse blikjes bier en cola. De volgende dag moesten wij ons ‘s morgens om 5 uur melden voor de vlucht naar Merauke. Met een Dakota DC-3 van KROONDUIF, een dochtermaatschappij van KLM, vlogen wij uren over oerwouden en maakten stops op hobbelige landingstrips in de rimboe.

In de jaren 60 vloog KLM naar Australië en artiesten werden uitgenodigd om voor de vluchten promotie te maken. Moppentapper MAX TAILLEUR was ons al voorgegaan. Met WILLY en WILLEKE ALBERTI, confe­rencier JAN BLAASER, wereldkampioen goochelen FRED KAPS en het accordeontrio THE 3 JACKSONS vlogen wij op 19 maart 1969 richting Sydney, een tochtje van bijna 36 uur. In mijn dagboekje staat: ‘Met het kaartspel jokeren zijn de Alberti’s, Jan en Fred al 12 uur bezig. Willy heeft een sigaret opgestoken en een rookgordijn geproduceerd om zijn tegenstanders niet in zijn kaarten te laten kijken. Per abuis gebruikt hij de gulp van Blaaser als asbak.’ Verder noteerde ik: ‘Fred Kaps, die over de hele wereld heeft opgetreden, beweert dat de service van KLM op nummer één staat en hij zegt: die steward met de naam Willem waarmee we zo lachen, zou eigenlijk bij de tv moeten werken.’ Welaan, Fred heeft geen goocheltruc uitgehaald, maar twee jaar later wérkte de steward bij de tv: WILLEM RUYS!

Honderd jaar thuiskomen
In 1970 heb ik dezelfde reis gemaakt met onder anderen JOHNNY JORDAAN, een fenomenale artiest die voor een drie weken durende lachsalvo zorgde. Behalve als het lichtje Fasten Seatbelts aanging, want dan nam Johnny een duik en toverde hij een rozenkrans uit zijn tas.

In 1990 werd ik Skipper van KLM, wat een eer. Ik herinner mij een diner met aan tafel Olympisch schaatskampioene SJOUKJE DIJKSTRA, FREDDY HEINEKEN en astronaut WUBBO OCKELS, die op een bierviltje uitrekende wie er langer in de lucht had gezweefd: Sjoukje met haar sprongen of Wubbo in zijn Spaceshuttle? Sjoukje won.

Met de onvergetelijke kok CAS SPIJKERS en zakenman AAD OUBORG vloog ik jaren over de hele wereld. Als we op een luchthaven een Blauwe Vogel zagen staan, zei Cas bij het instappen altijd: ‘Jongens, we zijn weer thuis en nemen zo een glaasje vrolijkheid.’ KLM is al honderd jaar thuiskomen!

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…