Tussen de vliegtuigpassagiers zijn de ‘ware’ zakenreizigers uit duizenden te herkennen. Ze zitten in de wachtruimte voor het vliegtuig met een iPad of laptop op schoot
en zetten dat nog even door als ze in het vliegtuig zitten; tot Hong Kong, Bangkok of Buenos Aires, het maakt niet uit.
Ik ben eens op reis geweest met een stel kaartfanaten in een periode toen de iPad, laptop en zelfs de fax nog niet waren uitgevonden. Willy en Willeke Alberti namen het met ‘jokeren’ op tegen conferencier/acteur Jan Blaaser, wereldkampioen goochelen Fred Kaps en manager Dick Binnendijk. In Sydney, precies 36 uur later was Willy
Alberti de grote kampioen van de heenreis. Overigens met medewerking van zijn pianist, die met kleine, onopvallende gebaren ‘geheime‘ tips kon doorseinen.
Vandaag de dag zou ik tegen alle zakenreizigers willen schreeuwen: “Jongens, stop even met dat computergedoe, jullie hebben allemaal verbeten gezichten, tover er eens een glimlach op.”
Het nieuwe boek LEVE HET WELZIJN van KEES VAN KOOTEN is het geheim om de reis aangenamer te maken. Het lezen van dit boek, met een lekker drankje erbij en wat nootjes, maakt het vliegen tot een feest. ‘Leve het welzijn’ speelt zich voor een groot deel af in het ziekenhuis, waarin Kees in verband met een openhartoperatie plotseling is beland. Hier raakt hij op hilarische wijze in conflict met een medehartpatiënt, die een erbarmelijk gevoel voor humor blijkt te hebben. Zo nu en dan is het vreselijk lachen. Ik wil de zakenreiziger er echter wel op wijzen dat het lachen aan boord ‘ingehouden en beschaafd’ moet zijn, niet zo ordinair luid als er anno 2016 in de business class vaak op onbeschofte wijze wordt getelefoneerd.
AKO verrast KLM-passagiers in de lucht
Je moet tegenwoordig minimaal wiskunde en economie hebben gestudeerd om alle regels en tarieven te begrijpen van luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot het meenemen van een muziekinstrument. Laatst heb ik in Málaga de bassist van mijn orkest nog ondersteund. In de reisbescheiden stond alles keurig beschreven, ook de reeds betaalde extra kosten. Evengoed werd de arme bassist van het kastje naar de muur gestuurd.
De studenten van het ATHENEUM KAMERORKEST (AKO) van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag hebben laatst bij het inchecken van bagage ook weer problemen ondervonden, want op reis met zeven cello’s blijft een hachelijke zaak. Gelukkig is het gezelschap heelhuids aangekomen in Helsinki en in Finland hebben ware muziekliefhebbers kunnen genieten van de opvallend hoge kwaliteit van dit orkest. De concerten waren een groot succes. Op de terugvlucht naar Nederland reageerde de purser op de KLM-vlucht zeer positief op de aanwezigheid van de gemotiveerde muziekstudenten. Halverwege de vlucht heeft een deel van het orkest, mede op verzoek van de purser, in het gangpad onder aanvoering van concertmeester JASMIJN BURGER de Romance in C van Sibelius gespeeld. Kijk, zo kan het ook. De spontane studenten van het AKO hebben de KLM een grote dienst bewezen, want de verbaasde reizigers op deze vlucht gingen uit hun dak. De KLM en studenten moeten maar eens praten over een goeie samenwerking.