Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: het gaat goed

Orde op Zaken: het gaat goed

30/05/2014

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft het zelf gezegd: “Het gaat weer goed met de Nederlandse economie!” Dus waarom zouden wij er niet van genieten?

Kom op zakenreiziger, we gaan de Duitse economie ook een handje helpen. Nu het weer kan, adviseer ik een onvergetelijk weekend in de omgeving van Keulen, namelijk in het dorp BERGISCH GLADBACH. Daar zitten twee tophotels: SCHLOSS­HOTEL LERBACH en GRANDHOTEL SCHLOSS BENSBERG. Laten we zeggen, op zo’n anderhalf uur rijden van Nederland.

Ooit was ik met Rudi Carrell voor een tv-opname in het beroemde Duitse hotel Schloss Bensberg. Voor gourmets is dit nog steeds een zeer belangrijk adres, vooral vanwege het driesterrenrestaurant VENDÔME, waar chef-kok JOACHIM WISSLER de sterren van de hemel kookt! Maar ook voor personen die wat te vieren hebben, is het een mooi adres.

Een paar jaar geleden ben ik er weer geweest, want door een Nederlandse zakenman werd het hotel een weekend afgehuurd om zijn jubileum met vrienden en relaties te vieren. Het onvergetelijke feest werd tijdens het diner opgeluisterd met muzikale bijdragen van Nederlandse artiesten. De jaren zestig werden bijvoorbeeld vertegenwoordigd door de legendarische BOUDEWIJN DE GROOT, de jaren zeventig door LIESBETH LIST en het fenomeen RAMSES SHAFFY, en GUUS MEEUWIS zorgde voor een moderne noot. De onvergetelijke Ramses kreeg een speciale VIP-behandeling. Hij werd liefdevol vervoerd, begeleid en verzorgd door personeel van het Amsterdamse verzorgingshuis waar hij de laatste jaren verbleef. Toen het programma en diner waren afgelopen, moest ik nog een uurtje op de vleugel spelen, die speciaal op het plein van het hotel was geplaatst. Alles zat mee, want het was op de mooiste zomernacht van het jaar.

Toen ik om 01.00 uur moest stoppen, in verband met de aanwezige hotelgasten (en hun nachtrust) dook Ramses, aangemoedigd door drank en zijn Amsterdamse verzorgers, plotseling achter de vleugel. Onder applaus werd de klep geopend. Wat hij speelde was onduidelijk, maar hoorbaar in Keulen, waarbij zijn stem en prachtige uithalen ook waren te beluisteren. Helaas, de teksten waren niet meer te volgen en de harmonieën op de piano onbetwist een raadsel. Mijn echtgenote, met wie ik op doorreis was naar ons vakantieadres, werd uit haar slaap gehaald en hoorde het kabaal van een ondefinieerbaar optreden. Jazeker, ze dacht dat haar echtgenoot de dader was. Toen ik een uurtje later de slaapkamer binnenkwam, zat ze recht overeind, keek mij diep aan en vroeg: “Ben je lazerus?”

Zakenlunch in Milaan

De Nederlandse kok BRENDAN BECHT (foto) heeft zijn opleiding gedaan bij de grootste koks van Europa in onder meer het Londense Connaught hotel, in Parijs bij de pâtissier Pierre Hermé van Fauchon en de beroemde kok Alain Senderens (Lucas Carton). Van Gualtiero Marchesi, de eerste Italiaanse kok met drie sterren, was hij jaren de rechterhand. Brendan is internationaal beroemd door zijn sushi van Italiaanse pasta. Sinds kort heeft hij ook een klein restaurant, dat momenteel een hit is in het centrum van Milaan: ZAZÀ RAMEN, met een knipoog naar de Japanse maaltijdsoepen met noedels, maar dan met Italiaanse producten. Top voor een zakenlunch!

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…