Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: Fit zakendoen in 2016

Orde op Zaken: Fit zakendoen in 2016

14/12/2015

Onze voorvaderen zouden vreemd hebben opgekeken van de nieuwe richt­lijnen van de Gezondheidsraad, voor gezonde en ecologisch verantwoorde voeding. Het is schrikken!

Laten wij echter bij deze adviezen niet vergeten dat wij geboren zijn als omnivoren en de richtlijnen van de natuur voor ons lichaam moeten volgen. Zo’n twintig eeuwen geleden zaten in de Rijndelta de Bataven nog op rozen. Ze zouden een rolberoerte krijgen van de richtlijnen van de Gezondheidsraad, want ze hadden alles wat hun hartjes begeerden – vlees, vis, melk, tarwe en gist – en dachten dat ze gezond leefden. Nou, de Bataven zouden het nu mooi kunnen vergeten, zelfs de wijn van de Romeinen. “Drink hooguit één glas per dag,” laat de Gezondheidsraad weten. Met melkproducten zit het ook fout. Ik herinner mij nog, opgevoed in een gezin dat door oorlogsomstandigheden bijna nooit vlees heeft gegeten, dat mijn zusje en ik voor ons moeders verjaardag in 1951 van onze spaarcentjes een pakje echte (!) roomboter hebben gekocht. Onze vader had voor haar een biefstuk gescoord; ze was ernstig ziek en het zou heilzaam zijn voor haar genezing. Het heeft helaas niet gewerkt.

Enfin, in 2015 moeten wij van de Gezondheidsraad roomboter vervangen door zachte margarine of plantaardige olie. De Batavieren mogen nog maar één keer per week vis eten en dan bij voorkeur vette vis, zoals haring. Nou dat kunnen ze vergeten, want in de Rijn zwemt geen haring. De Wereld­gezondheidsorganisatie WHO gooit ook olie op het vuur en zit op dezelfde lijn als de Gezondheidsraad: rood vlees moeten we maar op de transferlijst plaatsen. Maar gelukkig werden wij vorige maand wakker geschud door een vette kop in alle sportkranten: “Nu turnster Lieke Wevers meer vlees eet, is ze fit”. Het is een uitspraak van  de gerespecteerde krachttrainer Ton Leenders. De eeuwig geblesseerde Lieke toonde haar fitheid aan tijdens de laatste WK-turnen in Glasgow, Lieke haalde zelfs de vloerfinale. Bij het lezen werd de vleeseter in mij wakker geschud en ik trakteerde spontaan mijn echtgenote op een etentje bij JULIUS JASPERS BAR & GRILL (Ceintuurbaan 256, A’dam). Top, hier weten ze vlees te grillen! Ik voel mij weer een ander mens, de vloerfinale op de WK zit er nog niet in, maar ik denk aan de ‘brug met ongelijke leggers’. Zakenreizigers, volg mij!

De culinaire hotspot van Parijs
De zeer talentvolle Franse chef-kok JEAN-FRANÇOIS PIÈGE was vele jaren de rechterhand van de wereldberoemde Franse meesterkok ALAIN DUCASSE. Voor deze sterrenchef werkte hij in het fameuze restaurant LE LOUIS XV in Monaco, maar ook in PLAZA ATHENÉE in Parijs. Met Piège mocht meneer Ducasse in zijn handen knijpen! In New York, Tokyo en Hong Kong moest hij regelmatig checken of in de restaurants van Ducasse de strenge recepten en filosofie van de grote meester werden uitgevoerd. Half septem­ber opende Piège eindelijk in Parijs zijn eigen RESTAURANT JEAN-FRANÇOIS PIÈGE (7 Rue d’Aguesseau) en zijn echtgenote is verantwoordelijk voor hun BISTRO CLOVER (5 Rue Perronet) bij Saint Germain. De kaart toont twee mooie menu’s van 30 en 42 euro. In Restaurant Jean-François Piège komt een lunch op 80 euro en ‘s avonds zijn er zelfs twee menu ‘s van 190 tot 245 euro. Het werd lunch!

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…

Duurzaamheidsdekmantel

Duurzaamheidsdekmantel

03/10/2019

Uit een peiling van I&O Research in opdracht van Klimaatverbond Nederland blijkt dat maar liefst 70 procent van de Nederlanders in een klimaatspagaat zit. Zij voelen zich betrokken en willen…

Travel Insight: Dynamische ticketprijzen

Travel Insight: Dynamische ticketprijzen

29/10/2018

Op 1 september 2015 introduceerde Lufthansa als eerste luchtvaartmaatschappij haar Distribution Cost Charge (DCC) voor tickets van de Lufthansa Group die via de Global Distribution Systems (GDS’en) werden geboekt. De…