
“Zullen we voor jouw optreden als pianist even een prijsje maken?” vroeg de veel te handige zakenman. Zijn toon zinde me niet. Wat een loser, dacht ik. “Helaas, ik ben voor u niet te boeken,” was mijn korte antwoord.
Ik moest denken aan mijn vriend WOUT VAN LIEMPT, die jarenlang de manager was van Wim Kan. Ooit vroeg Piet te Nuyl, toen directeur van de VARA-televisie, aan Wout of de cabaretier te engageren was voor de oudejaarsconference en zo ja, welke gage hij vroeg. “Eén miljoen gulden,” zei Wout zonder blikken of blozen. Om eraan toe te voegen dat héél Nederland de conference zou willen zien, wat dus neerkwam op slechts een dubbeltje per kijker.
Hierna tekenden Te Nuyl en Van Liempt de tv-deal van de eeuw. In mijn archief zit een brief van Wout uit de jaren 70. Hierin antwoordt hij iemand die het honorarium van Kan buitensporig vindt. Wout schreef: ‘Inderdaad kost het optreden van de heer Kan 10.000 gulden, exclusief 5 procent auteursrechten en 4 procent btw. Daar u dit bedrag ontzettend hoog vindt, willen wij het gaarne specificeren:
2 uur optreden à f 20: f 40, –
40 jaar ervaring: f 9.960, –
totaal f 10.000, –
In het vertrouwen u hiermede naar genoegen te hebben ingelicht, tekenen wij, met vriendelijke groet, N.V. Nederlands Theaterbureau W. van Liempt.’
Tel uit je winst!
Na een lovende recensie in Het Parool boekten wij een tafeltje in de THE ROAST ROOM bij de RAI, waar je al voor 65 euro een driegangenmenu kunt bestellen. Maar een ‘favoriet’ stukje vlees moet je helaas à la carte bestellen. Ik koos als hoofdgerecht de Irish Entrecôte voor 29 euro. Daar kwam mijn bord, met dat stukje vlees erop en wel twee (!) cherrytomaatjes. Maar goed, daar kun je dus nog van alles bijbestellen. Daar gaan we: béarnaisesaus (4 euro), aardappelgratin (7,50) en asperges met mimosa (8,50). Mijn hoofdgerecht kwam dus op 49 euro, en het was beslist geen haute cuisine.
Gelukkig heb ik twee goede alternatieven voor u. In plaats van één hoofdschotel voor 49 euro bestel je in Joop Braakhekke’s restaurant LE GARAGE een fantastisch driegangenkeuzemenu voor slechts 37 euro. Met onder meer een sublieme terrine de campagne, prachtig buikspek en een klassieke île flottante of rood fruit. Absoluut top! Om het nog vrolijker te maken, kun je voor de prijs van mijn aangeklede stukje vlees van 49 euro op de dinsdagen met drie (!) personen bij CASABLANCA VARIETÉ op de Zeedijk genieten van een eerlijk driegangenkeuzemenu. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van dit variété-restaurant kost een menu slechts 15 euro.
Eten! Lezen! Vrijen!
De Belgische schrijver en conferencier BART VAN LOO kent u waarschijnlijk als de spraakwaterval in het tv-programma DWDD. Daarin praat hij vaak met aanstekelijk enthousiasme over het Franse chanson, de Franse cultuur en zelfs Napoleon. Bart is een fenomeen en weet alles over Frankrijk: van de gastronomische geschiedenis tot de middeleeuwse erotische literatuur. Bent u een francofiel, dan is de herdruk van DE FRANKRIJKTRILOGIE een must om te lezen. Slechts drie woorden vormen de ondertitel: Eten! Lezen! Vrijen! En dat willen we toch allemaal?