Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: Bluf

Orde op Zaken: Bluf

01/09/2014

Niet voor niets schrijf ik al enige jaren in het prachtige magazine Zakenreis. Ik ben namelijk een ervaringsdeskundige op het gebied van reizen.

Een Nederlandse onderscheiding heb ik hier nooit voorgekregen, maar in Frankrijk hebben ze mij ontdekt. Daarom kreeg ik op 14 juli 2006 van de Franse regering: LA MÉDAILLE DE BRONZE DU TOURISME RÉPUBLIQUE FRANÇAISE. Zo, dat is eruit… zoek ze maar!

1955: slapen in de auto

Daar ik als 14-jarig jochie op 1 juli 1955 beroepsmusicus werd – ik vormde in die periode met mijn tweelingzuster een accordeonduo en wij waren succesvol in het Nederlands variété – heb ik in verband met tournees op de vreemdste plaatsen gelogeerd. In kampementen voor de arbeiders na de watersnoodramp, in kazernes van militairen, pensions voor artiesten, in 1962 met Rudi Carrell in het KLM-hotel op Biak (Nieuw-Guinea), maar ook op oorlogs­schepen en in de rimboe. Slechts één keer kan ik mij herinneren dat ik met mijn zusje in de auto heb geslapen, daar wij niet genoeg geld hadden om een hotel in Valkenburg te betalen.

Het goede leven

Mijn hoteldeskundigheid ligt grotendeels in Frankrijk. Al dertig jaar lang schrijf ik tijdens de Tour de France hier dagelijks over in De Telegraaf en publiceer ik boekjes over het ‘goede leven in Frankrijk’. Ik ben gevormd, mij moet je niets wijs maken. Zo logeerde ik dit jaar bij aankomst van de Tour de France in Parijs in het beroemde vijfsterrenhotel LANCASTER aan Rue de Berri, op tien passen lopen van de Champs Élysées. Het was ooit het verblijf van Marlène Dietrich.

FancyFiddlers2014: wederom slapen in de auto

Alsof het niet genoeg was, had ik deze maand mijn zinnen gezet op hotel ROY SOLEIL, aangesloten bij Châteaux & Hôtels. Het hotel ligt in een schitterende omgeving met lavendel- en wijnvelden in het piep­kleine dorpje MÉNERBES. De Engelse schrijver Peter Mayle heeft hier het beroemde boek A Year in Provence geschreven.
Onze aanwezigheid betrof het beroemde inter­nationale muziekfestival Les Musicales du Luberon. De strijkersgroep THE FANCY FIDDLERS van de vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek, les jeunes virtuoses d’Europe, vertolkten een hoofdrol. De groep met studenten van het Conservatorium Amsterdam van 6 tot 18 jaar (in dit klasje werd de wereldsoliste Janine Jansen gevormd) had een waanzinnig succes. De Franse pers was lovend, vooral over de wijze waarop composities van Vivaldi, Mozart, Beethoven (en een wereldpremière van ene Tonny Eyk) werden uitgevoerd. Wereldklasse!
Na het gejubel gingen mijn echtgenote en ik terug naar ons hotel. Helaas, de voordeur was dicht, de achter­­­­deur ook. Er kwamen geen reacties op kloppen, schreeuwen en gebonk, de tele­foon werd niet opgenomen, andere hotels waren niet te vinden en het zwembad met zonnebedden was gesloten. Enfin, de sterrenhemel was precies zoals Vincent van Gogh ooit heeft geschilderd. In de bloedhete Mercedes hebben wij de nacht tot 07.15 uur doorgebracht. Het was een première voor mijn echtgenote. Ik had het al 55 jaar eerder beleefd in Valkenburg. Mijn gebluf over Frankrijk is afgebluft.

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…