Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: beste ambassadeur van Frankrijk

Orde op Zaken: beste ambassadeur van Frankrijk

05/04/2015

Cher Monsieur Pic,
Bij uw aantreden op 14 oktober 2014 heeft u als ambassadeur van Frankrijk de Neder­landse pers duidelijk uw doel­stelling kenbaar gemaakt: met grote inzet wilt u de banden tussen Nederland en Frankrijk versterken.

Voilà, dat zijn mooie woorden en ze zijn uit mijn hart gegrepen, want het wordt hoog tijd! Sinds 14 juli 2006 loop ik trots met La Médaille de Bronze République Française op mijn borst en schrijf ik nog steeds over het goede leven in Frankrijk. Maar kennelijk komen mijn teksten bij de lezers niet goed over, want sinds ik met mijn borst vooruit loop, zie ik de relatie tussen Nederland en Frankrijk razendsnel naar een dieptepunt afglijden. Het Nederlandse zakenleven keert zich tegen Frankrijk… en hoe! De Bredase zakenman Aad Ouborg, zei mij laatst: “Met Frankrijk en Franse bedrijven ga ik geen zaken meer doen. Het kost mij te veel tijd en ik word gek van de arrogantie, protectie en regels die ze in Frankrijk zelf opstellen. In mijn enthousiasme heb ik ooit overwogen om Moulinex te kopen, maar na besprekingen ben ik afgehaakt.”

Beste Monsieur Pic, het aanhalen van banden met het Nederlandse bedrijfsleven zal voor u een hels karwei worden. Neem nu het Rotterdamse sleepboten­bedrijf Kotug. De wijze waarop dit bedrijf in Le Havre is behandeld, is meer dan schandelijk en slecht voor de reputatie van Frankrijk. Het geeft het Nederlandse bedrijfsleven geen vertrouwen om er zaken te doen. Na vijf jaar ellende, vooral uitgedacht en uitgestippeld door Franse vakbonden, heeft Kotug de post in de haven van Le Havre verlaten. Ik herinner mij nog met afschuw (ik mocht het grote feest met mijn orkest muzikaal omlijsten) hoe de openingsceremonie van dit prachtige bedrijf in 2008 met waterspuiten, scheepsgeloei en bijna-aanvaringen door de Franse vakbond werd verstoord, ondanks dat S.N.R.H. (de dochter van Kotug) van de rechtbank in Rouen van start mocht gaan in Le Havre. De openluchtspeech van de Nederlandse ambassadeur was niet meer te verstaan. Na vijf jaar procederen, dreigementen en schandelijke intimidatie is Kotug uiteindelijk vetrokken uit Le Havre. Uiteraard heeft ‘Boluda France’ daarentegen haar vertrouwde monopoly­positie in Le Havre heroverd. Schande!

Zakendoen met Frankrijk is er voor Kotug niet mee bij. Gelukkig is de kater verwerkt, want met ouderwetse Hollands Glorie-uitstraling en de Rotterdamse mentaliteit, vertonen de sleepboten van Kotug zich met allure in hun thuishavens Bremerhaven, Hamburg, Londen, Willemshaven, Rotterdam en sinds kort ook Australië en Maleisië.

Tja, en dan krijgen wij de wedstrijd KLM-Air France. U weet wel, het concern dat door de pilotenstaking in Parijs, geweldig geor­­ganiseerd door de Franse vakbond, een half miljard euro verlies te slikken kreeg, waarbij bovendien de geplande uitbreiding van Transavia werd geschrapt! Ik ben enorm geschrokken van uw actie, om leden van de Tweede Kamer te pro­beren tot andere gedachten te brengen betreffende hun terechte bedenkingen over Air France-KLM. De Nederlandse parlementariërs Van Helvert en Elias voelden zich zeer beledigd en ik verzeker u: ze houden de vinger aan de pols.

Ik wens u veel sterkte met het aanhalen van de banden!

Met groeten,
Tonny Eyk

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…