Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: de verrassing van Hotel De Blanke Top

Orde op Zaken: de verrassing van Hotel De Blanke Top

26/02/2016

Pure C

Het feestelijk ogende doosje dat ik kreeg aangeboden met de lijst van meer dan 180 hotels die zijn aangesloten bij de kwaliteitsketen RELAIS DU SILENCE, bevatte ook een prachtig boekje dat alle geneugten van de aangesloten hotels beschrijft. Bovendien zat er een verrassingskaart in met de tekst: You have just received your gift voucher kit. Voilà, een gratis hotelovernachting, inclu­sief ontbijt en een cadeau van de hote­lier.

“Jij bent toch maar een bofkont,” zei mijn echtgenote. In kleine letters stond nog vermeld: Terms of use in the leaflet attached en in een flits zag ik dat de voucher twee jaar geldig was. Al met al ben ik nog steeds een druk baasje en mijn voucher van de Relais du Silence-hotels heeft bijna twee jaar vergeten op mijn bureau gelegen. Toch heb ik een engeltje op mijn schouder, want precies een week voor het verlopen van de voucher moest ik naar Cadzand en daar zit HOTEL DE BLANKE TOP. De telefonische boeking was snel gemaakt. “Accepteert u ook de hotelvoucher?” vroeg ik.
“Geen probleem,” was het antwoord van een heer. “Wilt u een kamer met of zonder uitzicht op zee?”
“Dat maakt ons niets uit, want bij onze aankomst is het al donker,” antwoordde ik. Daar aangekomen, vroeg de jonge dame van de receptie of wij onze gegevens wilden noteren. Wij overhandigden de hotel­voucher en ze liet ons hierna een prachtige kamer zien, jazeker, met uitzicht op zee.
Ons feest werd die avond voortgezet in restaurant PURE C, van HOTEL CADZAND-BAD. Een aanrader! Dit restaurant – onder supervisie van meesterkok SERGIO HERMAN – staat al sinds 2011 met een ster in de Guide Michelin. Niet verwonderlijk, want Sergio behaalde destijds met zijn restaurant OUD SLUIS drie sterren. Momenteel viert hij triomfen met restaurant JANE in Antwerpen. De jonge SYRCO BAKKER is de chef-kok van Pure C in Cadzand – voor de gastro­noom een restaurant van internationale klasse en betaalbaar. Het hoofdgerecht met vlees is absoluut top. De achtergrondmuziek is echter wel aan vernieuwing toe, dat monotone lounge-gestamp is te ouderwets.

Toen wij de volgende ochtend de ontbijtzaal van Hotel De Blanke Top indoken, had de eigenaresse van het hotel voor ons nog een verrassing in petto. Ze wilde ons spreken. “Uw hotelvoucher is hier niet geldig,” zei ze bestraffend. “U moet voortaan wel de kleine lettertjes lezen. Bovendien zijn wij per 1 januari 2016 geen lid meer van Relais du Silence, maar dat doet niet ter zake.”
Mijn verbazing was groot. “Hoe is dat mogelijk, want bij het telefonisch reserveren heb ik de hotelvoucher nog aangehaald. De meneer met wie ik heb gesproken zei dat het geen probleem was.”
Mijn verweer leek een slap excuus.
“Mogelijk is het daar fout gegaan,” zei het zakenvrouwtje. “Als Hotel De Blanke Top hebben wij onze eigen hotelbon, maar ik kan het mogelijk goedmaken om de prijs te rekenen van een kamer zonder zeezicht!”
Zonder! Wie beweert er tegenwoordig nog dat ‘Zeeuwen zuinig zijn’?
Mogelijk was de dame, die nog een weekje onder de vlag van Relais du Silence moest werken, bang dat ik zou gaan schreeuwen en het woord Silence niet zou respecteren. Ze kent me niet, maar ik ga het niet stilhouden en absoluut rondbazuinen dat van de meer dan 180 bij Relais du Silence aangesloten hotels in Europa er slechts 78 hotels zijn die de hotelvoucher accepteren. “Wilma!!! Waar is mijn toeter?!”

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…