Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: driesterrenchef voor Kras

Orde op Zaken: driesterrenchef voor Kras

07/06/2015

Het zoemde al een tijdje rond en nu is het officieel. De Nederlandse driesterrenchef JACOB-JAN BOERMA van restaurant De Leest in Vaassen, opent binnenkort in het vernieuwde hotel KRASNAPOLSKY zijn eigen culinaire Walhalla: THE WHITE ROOM. Hij wordt ook verantwoordelijk voor het nieuwe GRAND CAFÉ KRASNAPOLSKY.

Wat een goed bericht en het werd hoog tijd. De glans van weleer, toen chef-kok VAN ZWEDEN nog de scepter zwaaide in de keuken van het Kras (de opa van dirigent Jaap van Zweden, die op 94-jarige leeftijd nog zijn rijbewijs voor tien jaar wilde verlengen) was tot het nulpunt gedaald. Jacob-Jan is een kanjer, maar moet net als een musicus, zijn repertoire afstemmen op zijn internationale publiek. In zijn culinaire restaurant kan hij met zijn fantasie de gastronomen verrassen, maar met het Grand Café moet hij internationaal scoren met goed gekozen gerechten, portionering en prijsstelling. Amsterdammers van de grachten­gordel zullen hem ook weten te vinden en vergeet de beurshandelaren niet, die altijd op zoek zijn naar een goed lunchadres. De naam van zijn collega HESTON BLUMEN­THAL die hij roemde in de uitzending van RTL Late Night, wil ik niet meer horen. Honder­den gasten zijn al diverse keren ziek geworden van zijn culinair gegoochel. Bij het beste restaurant ter wereld NOMA van REDZEPI, zijn ook al eens klanten onwel geworden. Wat een geluk dat Jacob-Jan wél kan koken!

Lunchen op het Prins Bernhardplein
Voor een zakelijke afspraak moest ik mij laatst melden in restaurant DAUPHINE aan het Prins Bernhardplein, ook in Amsterdam. Ik was er al een paar honderd keer voorbij gereden, maar had het restaurant nog nooit bezocht. Tjonge, wat een verrassing! De kaart is divers, met internationale gerechten. Net als in een Parijse brasserie is het zeer betaalbaar en verder was ook alles  perfect, zoals de bediening door vriendelijke, jonge obers. De tent zal vol en dat op een doordeweekse avond. Vind ze maar.

De beste brasserieën van Parijs
Wie echt zaken wil doen en niet te veel tijd en geld wil besteden aan een lunch of diner, raad ik in Parijs één van de brasserieën van ESPRIT BRASSERIE aan. Zelf bezit ik al een (gratis) Carte de Fidélité van de keten en krijg daarmee in de aangesloten zaken een mooie korting op de rekening. Soms krijg je ook een flesje wijn gratis of een plateau de fruits de mer. In Parijs telt Esprit Brasserie negen vermaarde restaurants. Zoals LA COUPOLE in het 14e arrondissement, grote klasse en traditie, in het 10e arrondissement JULIEN (uit 1902) en bij Gare Du Nord zit TERMINUS NORD. Wie wat centen wil uit­geven, adviseer ik het restaurant van JEAN-FRANÇOIS PIÈGE in het 7e arrondisse­ment. Absoluut top! Jaren was hij de grote man achter meesterkok Alain Ducasse en een korte tijd de chef van het beroemde restau­rant van Hotel de Crillon. Af te raden zijn PLAZA ATHÉNÉ van Ducasse; 380 euro voor een vegetarisch menu en L’ARPÈGE van Alain-Passard, die inmiddels een kokende groente­boer is geworden en al jaren geen behoorlijk stukje lams- of rundvlees meer op de kaart heeft staan. Dan heb ik het nog niet over de mini portionering van de gerechten. Er ligt voor een paar euro op je bord, waar goud voor moet worden betaald. Dat was andere koek toen wij hem jaren geleden bejubelden in het Casino d’Enghien.

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…

Duurzaamheidsdekmantel

Duurzaamheidsdekmantel

03/10/2019

Uit een peiling van I&O Research in opdracht van Klimaatverbond Nederland blijkt dat maar liefst 70 procent van de Nederlanders in een klimaatspagaat zit. Zij voelen zich betrokken en willen…

Travel Insight: Dynamische ticketprijzen

Travel Insight: Dynamische ticketprijzen

29/10/2018

Op 1 september 2015 introduceerde Lufthansa als eerste luchtvaartmaatschappij haar Distribution Cost Charge (DCC) voor tickets van de Lufthansa Group die via de Global Distribution Systems (GDS’en) werden geboekt. De…