Home / Blogs / Ed Berrevoets / NDC ontwikkelt zich, maar in welke richting?

NDC ontwikkelt zich, maar in welke richting?

08/07/2016

Het is ruim drie jaar geleden dat de eerste discussies rondom NDC ontstonden. NDC, New Distribution Capability, was toen het toverwoord in de luchtvaartindustrie. De een huiverde bij het idee en de ander beschouwde het als de enige manier om in de toekomst zaken te kunnen doen.

Hoe ver zijn we nu met NDC en wat gaat het ons brengen? Hoe hard gaat het en moet ik er iets mee? Afgelopen maand was er een tweedaagse Summit over NDC. Achteraf bleek het een buitengewoon interessante bijeenkomst te zijn geworden.

Nog even het geheugen opfrissen: volgens de luchtvaartmaatschappijen zou NDC de enige mogelijkheid zijn om zogenaamde Rich Content aan de passagier aan te bieden. NDC is te vergelijken met een XML-string, zodat met moderne communicatietechnieken mogelijkheden binnen handbereik komen, die tot die tijd niet mogelijk waren. Zo kun je bijvoorbeeld een foto, filmpje of 360° beeld toevoegen aan de aanbieding. Je hebt dan als airline de mogelijkheid om de passagier te tonen hoe je nieuwe stoel eruit ziet. Anders dan alleen een karakter of een beschrijving, wordt ineens veel duidelijker wat je koopt. En het helpt natuurlijk in het proces van upselling: je kunt veel aantrekkelijker tonen wat je te bieden hebt.

Maar ook interactief en contextueel. Als je een vlucht boekt naar Jakarta, kun je de maaltijden tonen, die op die vlucht worden aangeboden. Een foto van een rijsttafel, bijvoorbeeld, waarop je kunt klikken om te boeken. Maar ook kun je de laatste economy comfort stoel aanbieden met een extra Travelguide Indonesië. Contextueel, interactief. Op een vlucht naar New York krijg je geen rijsttafel voorgeschoteld.

Grote onenigheid
Tijdens deze bijeenkomst bleek duidelijk dat de luchtvaartmaatschappijen en de GDS’en het totaal oneens zijn met elkaar. De luchtvaartmaatschappijen beargumenteerden dat NDC de enige mogelijkheid is om deze Rich Content te tonen in de reserveringssystemen, maar de GDS-en Amadeus, Travelport en Sabre namen stelling hiertegen. Zij verdedigden hun business door aan te geven, dat zij deze mogelijkheden nu al voor 160+ airlines aanbieden. Er werd een vurig pleidooi gehouden voor het gebruikmaken van de huidige techniek, aangezien die robuust, betrouwbaar en veel sneller zou zijn dan de nieuwe technieken.

De aanwezige travel managers van enkele grote corporates maakten melding van heel andere vraagstukken. Zij zijn vooral bezorgd of zij hun reisbeleid nog kunnen managen en of hun travel programma geen gevaar zou lopen, omdat iedereen maar verleid wordt tot aankopen van ancillary producten. Dat is weliswaar een realistisch gevaar, maar de keerzijde is ook, dat je het juist wel kunt managen, door er regels voor op te stellen.

Zonder regels wordt het een janboel, maar je kunt ook aangeven, dat passagiers bijvoorbeeld per uur vliegduur voor  tien euro aan ancillaries mogen boeken. Volgens een van de aanwezige airlines is het van belang om deze upselling mogelijkheden aan te bieden, want ‘waarom zou je in wifi investeren, als niemand het kan kopen’. Natuurlijk kun je het aan boord kopen, dus dat argument gaat maar ten dele op, maar het zal zeker een impuls krijgen, wanneer je het vooraf kunt boeken.

BA is actief
Een van de luchtvaartmaatschappijen, die heel actief is met NDC is British Airways. Zij zien het als de enige manier om naar de toekomst te kijken. In het model dat zij voor ogen hebben, zal in het geval van NDC niet alleen price parity bestaan: het ticket kost overal hetzelfde, waar je het ook maar koopt, maar er zullen wel verschillen in beschikbaarheid zijn. Zij willen dat bepalen. NDC biedt hun veel meer de mogelijkheid om aan de knoppen te draaien. Onderdeel van die strategie is, dat zij de tickets uit zullen geven in plaats van de TMC of de OTA. De TMC maakt de boeking en BA bepaalt wanneer het ticket wordt gemaakt en doet dat ook zelf. De factuur gaat overigens wel naar de TMC.

Mij is duidelijk geworden dat er nog maar een handjevol airlines is, dat iets doet met NDC en dat het dus lang niet zo hard gaat als je zou verwachten. Of het noodzakelijk is, valt te betwijfelen, maar óf het er komt niet. NDC biedt zeker voordelen voor de passagier, en de travel manager kan dat met de juiste systemen prima managen. Het tempo is laag, maar volgend jaar moet er meer te zien zijn.

Ed Berrevoets
Door: Ed Berrevoets | ed-berrevoets[at]zakenreis.nl
Ed Berrevoets is directeur van de Nederlandse travel management company (TMC) VCK Travel en groot Apple-fan.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…