
Mijn drie dochters hebben een vergroeide rechterhand. Erg? Niet echt. Bij hun geboorte was er niets aan de hand. In de loop van de tijd heeft de hand zich aangepast aan de vorm van hun iPhone. Die past er nu precies in. Handig, toch?
Managen met één hand
De jongste is te klein om het internet af te struinen. Toch weet ze feilloos Anna en Elza te vinden op YouTube. Wij lachen er thuis vaak om. Tegelijk realiseer ik me dat de twee oudsten met hun iPhone razendsnel informatie vinden en verwerken. En vaak vinden zij informatie – ik geef het maar gewoon toe – sneller dan ik. Word ik dan nu toch echt oud? Is dit de generatiekloof waar ik twee decennia geleden zo vaak om moest lachen, met en om oudere collega’s?
De cultuur van millennials
Mensen uit mijn leeftijdsgroep hebben vaak sleutelposities in het bedrijfsleven. En in specifieke sectoren maken grijs haar, pakken en soms zelfs stropdassen nog deel uit van de ‘cultuur’. Maar steeds vaker, en sneller dan ooit, nemen millennials deze posities over. Hun levens lijken nauwelijks op die van de vorige generatie. Want welke millennials werken netjes tussen 9 en 5, zitten vijf dagen per week op kantoor en maken gebruik van een vaste pc? Ook privé zijn er verschillen. Slechts een klein deel is getrouwd en krijgt vaak pas op latere leeftijd kinderen. Voor een vakantie gaan ze niet naar een reisbureau en een hypotheek sluiten ze online af. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Durf flexibiliteit te geven
‘Mijn’ generatie hecht nogal waarde aan status en daarmee samenhangende zaken als een mooie auto. Voor millennials staan vrijheid en flexibiliteit voorop. Werkplek, werktijden, faciliteiten, veel dient modulair ingericht en aangepast te zijn aan de verwachtingen van de nieuwe generatie. Ook de vraag naar bleisure, waarbij zakelijke reizigers hun verblijf om privéredenen verlengen, neemt sterk toe. Vorige maand ontmoette ik in Rome een collega die haar zakelijke reis met 2 dagen had verlengd om de stad te ontdekken. Millennials combineren moeiteloos werk en privé en voor hen is bleisure de gewoonste zaak van de wereld. Sterker nog, voor veel millennials is het steeds vaker een voorwaarde voor het maken van een zakelijke reis.
Door de instroom van millennials verandert ook de relatie tussen werknemer en werkgever. Millennials verwachten flexibiliteit in hun professionele leven. In een tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het voor werkgevers belangrijk aantrekkelijk te zijn en te blijven voor werknemers. Barrières die de nieuwe generatie tegenkomt, zijn meestal regels en richtlijnen binnen organisaties die zijn ontwikkeld door de generatie vóór hen. Vaak ging het om wat niet mocht, maar ik denk dat het vanuit HR-perspectief belangrijker is te kijken naar wat wel mag en kan. Juist flexibiliteit, inspirerende werkplekken en de mogelijkheid tot bleisure zijn argumenten voor een millennial om voor een bepaalde werkgever te kiezen.
Toch zie ik nog veel organisaties worstelen met de balans tussen regulering en deregulering. Typische generatie X-bedrijven zullen steeds meer moduleren naar vormen die voor de nieuwe instromers interessant en uitdagend zijn. De centrale vraag voor organisaties die het aantal millennials binnen de organisatiemuren ziet groeien, is hoe de balans wordt gevonden tussen enerzijds controle en anderzijds vrijheid en flexibiliteit. Als ik kijk naar ons vakgebied, denk ik dat de oplossing ligt in het bundelen van systemen.
Gemak, vrijheid, blijheid
Zoals mijn dochters met één hand internet afstruinen, wil de nieuwe generatie zakenreizigers ook met één hand hun zakenreizen kunnen managen. Flexibiliteit staat daarbij voorop. Online boeken en prijzen vergelijken doet eigenlijk iedereen. De online boekingsplatformen groeien nog steeds in aantal en gebruik. Bij zakelijk reizen ging de discussie eerst over integratie van reisbeleid en goedkeuringsprocessen, tegenwoordig ligt de focus meer op de toevoeging van chatbots, integratie van agenda’s en e-mail en kunstmatige intelligentie waarmee boekingen automatisch worden gemaakt. De groei van het aantal millennials stimuleert dit. Niemand die na 1980 is geboren, belt nog een reisbureau.
Die zelfstandigheid en flexibiliteit zijn natuurlijk prima, maar hoe houd je als organisatie het overzicht en de grip op alle zakelijke reizen? Hoe voorkom je dat medewerkers in situaties komen die een mogelijk risico impliceren en hoe bewaak je de zakelijke reisbudgetten? Als Travel Management Company zijn we continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten die aansluiten bij dit soort vraagstukken van onze klanten. In deze snel veranderende markt is stilstaan immers geen optie. Dus hebben we sinds kort een mooie oplossing voor onze klanten: met één druk op de knop je zakenreizen managen. Gemakkelijk en flexibel. Want ook een groot deel van onze klanten heeft een vergroeid handje. En daar is niks mis mee.
N.B. Deze blog is het standpunt van Michael van der Woude, Regional Head of Sales and Accountmanagement van ATPI