
Zakenreizigers hebben alternatieve vormen van accommodatie en transport massaal omarmd. Hun werkgevers willen vooral weten wat er gebeurt als een van hun werknemers zwaargewond raakt of sterft in een Uber-taxi of een Airbnb-appartement.
“Duty of Care, ofwel de (wettelijke) zorgplicht van bedrijven voor hun werknemers, staat de laatste jaren hoog op de agenda,” zegt Lian Wolfs, Director Benelux en Scandinavië van AirPlus. “Dat is uiteraard een positieve ontwikkeling. Maar het betekent ook dat veel travel managers terughoudend zijn met het opnemen van aanbieders van de deeleconomie – disruptors – in het reisbeleid van het bedrijf. Dat is begrijpelijk, want de aansprakelijkheidskwesties zijn complex.”
Veel zakenreizigers daarentegen houden geen rekening met de aansprakelijkheid van hun werkgever, zegt Wolfs. Zij willen voor hun zakelijke trips hetzelfde gebruikersgemak als bij het boeken van hun privéreizen. “Zij vinden het reuze handig om een Uber-taxi te nemen en de naam en foto van de bestuurder te zien voordat ze worden opgehaald. Als ze een accommodatie online kunnen bekijken, klantenbeoordelingen kunnen lezen en met de eigenaar kunnen chatten voordat ze reserveren, zien ze dat als een pluspunt. Ook waarderen deze zakenreizigers de gebruiksvriendelijke apps van deze aanbieders, waarmee ze snel kunnen zoeken en boeken. Dat komt mede doordat de traditionele booking tools voor zakenreizen de afgelopen twintig jaar nauwelijks zijn geëvolueerd.”
Onafhankelijk onderzoek
AirPlus heeft een onafhankelijk bureau onderzoek laten doen onder meer dan 1100 zakenreizigers en bijna 850 travel managers uit 24 landen. Hieruit blijkt dat ondernemingen verdeeld zijn over de juiste aanpak van de opkomst van de deeleconomie. Slechts 38 procent van de reizigers antwoordde dat ze van hun werkgever van deeldiensten gebruik mogen maken. 22 Procent zei dat dit niet mocht en 27 procent antwoordde dat het vandaag nog niet is toegestaan, maar in de toekomst wellicht wel zal mogen. “Misschien nog belangrijker is dat 13 procent geen antwoord gaf,” zegt Wolfs. “Dat aandeel ligt hoger dan gewoonlijk. Het kan betekenen dat sommige reizigers niet op de hoogte zijn van het bedrijfsbeleid ten aanzien van deeldiensten óf dat er simpelweg geen beleid is.”
Maar de praktijk wijst uit dat veel reizigers de aanbieders van de deeleconomie omarmen en ze wel (gaan) gebruiken – of bedrijven en travel managers dat nu willen of niet. Niet minder dan 66 procent van de zakenreizigers gaf in het onderzoek aan dat ze vaker gebruik willen maken van deeldiensten. Volgens 82 procent van de respondenten zijn zulke diensten aantrekkelijker geprijsd dan de conventionele alternatieven, voor 84 procent bieden ze meer reisplezier en volgens 78 procent zijn ze ook veiliger.
Volgens Wolfs kunnen bedrijven hun ogen niet sluiten voor deze ontwikkelingen, ook al zijn zij wellicht zelf niet overtuigd van de waarde van de nieuwe spelers. “Maar het staat vast dat er dringend behoefte is aan duidelijke richtlijnen over deeldiensten, in een reisbeleid dat aansluit bij de behoeften van de reiziger én bij die van de onderneming. De bijbehorende technologische tools kunnen ervoor zorgen dat processen vlot en eenvoudig verlopen.”
Betaaloplossingen worden het knooppunt bij zakenreizen
Welk producten of diensten er ook worden gekocht en via welke kanalen dat ook gebeurt, er is altijd een constante: er moet voor worden betaald. Wolfs: “Wij verwachten dat betaaloplossingen de hotspot bij uitstek zullen blijven voor zakenreizen: het knooppunt waarlangs gegevens worden geregistreerd, reizigers worden gevolgd en reisprogramma’s kunnen worden beheerd in een veel complexere wereld.”
Bedrijven willen alles transparant en controleerbaar houden, reizigers willen worden ontzorgd – dat de stress die gepaard gaat met zakenreizen zoveel mogelijk wordt weggenomen. Volgens Wolfs moeten zakenreizigers zich kunnen concentreren op hun werk in plaats van tijd te spenderen aan het indienen van onkostendeclaraties en het claimen van vertraagde vluchten.
Wolfs: “Met onze betaaloplossingen zorgen wij ervoor dat processen worden gestroomlijnd. De voorkeur gaat uit naar facturatie direct aan het bedrijf via een centrale rekening, inclusief de aanbieders van de deeleconomie. En als de reiziger al zelf moet betalen, dan liefst mobiel en digitaal. Ook spelers zoals Booking.com, Airbnb en Uber erkennen deze wens van bedrijven en werken aan geïntegreerde betaaloplossingen. Dat leidt tot een win-winsituatie: gemak voor de reiziger en door middel van ‘rijke’ en geconsolideerde data houden bedrijven grip op hun kosten.”
N.B. Deze blog is het standpunt van Lian Wolfs, Director Benelux van AirPlus.