Home / Blogs / Herman Mensink / Heeft long-haul low-cost de toekomst?

Heeft long-haul low-cost de toekomst?

22/05/2017

Het NHTV Zakenreis- en Luchtvaartsymposium 2017 staat in het teken van ‘Consolidatie en Concentratie’. Het is de 13e keer dat het lectoraat Business Travel Management van de Academie voor toerisme aan NHTV Breda University of Applied Sciences, waar ik als lector aan verbonden ben, dit symposium organiseert.

We weten allemaal dat de Europese low-cost maatschappijen zoals Ryanair, Easyjet, Vueling, Wizz Air en Norwegian, om er maar een paar te noemen, gedurende het afgelopen decennium de Europese luchtvaartmarkt op z’n kop hebben gezet.

Ryanair, met inmiddels 363 vliegtuigen en bijna 90 miljoen reizigers in 2016, en Easyjet met 232 vliegtuigen en ongeveer 62,5 miljoen passagiers in 2016, zijn inmiddels – gerekend naar aantallen internationale passagiers – de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Het is duidelijk dat het low-cost no-frills model heeft aangetoond een succesformule te zijn.

Veel traditionele luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels, met wisselend succes, hun eigen low-cost airlines opgezet. In eerste instantie waren deze initiatieven vooral gericht op het terugwinnen van hun marktaandeel van het Europese vervoer, maar het was ook geboren vanuit financiële overwegingen. Immers, de kostenstructuur van het zogeheten feedermodel bij de traditionele luchtvaartmaatschappijen was (en is) veelal integraal te hoog.

Terwijl de strijd om de gunst van de passagiers die in Europa reizen door blijft gaan, begint het speelveld zich langzaam maar zeker uit te breiden naar long-haul low-cost. Het begon in 2007 in Azië met de introductie van Air Asia X, de dochteronderneming van de grootste low-cost airline in Azië, Air Asia. Momenteel worden vanuit de hubs Kuala Lumpur, Bangkok en Denpasar 24 bestemmingen in Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, het Midden-Oosten, Afrika en sinds kort Amerika (Hawaii) bediend.

Long-haul low-cost rukt op
Steeds meer luchtvaartmaatschappijen met Europese thuisbases ontwikkelen ook long-haul low-cost operaties; Norwegian Long Haul is hierbij een van de airlines die het meest in het oog springt. Deze prijsvechter verzorgt de langeafstandsvluchten van de Noorse low-cost airline Norwegian.com. De airline beschikt sinds 2014 eover en Ierse vergunning waardoor de maatschappij gebruik kan maken van niet-Noors personeel. In 2014 is Norwegian Long Haul gestart met vluchten vanuit London Gatwick naar Boston, Fort Lauderdale, Orlando, Los Angeles, Oakland, Providence en New York. Deze vluchten worden uitgevoerd met de zuinige Boeing 787 Dreamliner. Eind februari van dit jaar lanceerde de luchtvaartmaatschappij 10 nieuwe transatlantische routes vanuit Edinburgh, Belfast, Cork, Shannon en Dublin naar New York, Boston en Providence, alle uitgevoerd met een Boeing 737Max. Interessant in deze opzet is dat Providence T.F. Green Airport door Norwegian wordt verkocht als Boston en Stewart International Airport als New York – een beetje hetzelfde model als Ryanair’s opzet met Hahn (Frankfurt) en Bergamo (Milaan).

De IAG groep, waar onder anderen British Airways, Aer Lingus, Iberia en Vueling deel van uitmaken, heeft ook haar long-haul low-cost maatschappij gelanceerd, onder de naam Level. Deze  airline gaat in juni 2017 van start met vluchten van Barcelona naar Los Angeles, Oakland, Punta Cana en Buenos Aires.

Wow Air uit IJsland is een andere long-haul low-cost maatschappij. Deze airline is opgericht in 2011 en vliegt vanuit Reykjavik naar 10 bestemmingen in de Verenigde Staten en Canada.

En last but not least krijgen we binnenkort een nieuwe long-haul low-cost ster die vanuit het Europese luchtruim opereert: Boost. Boost, een volle dochter van Air France, heeft als missie om de 35 procent van de verliesgevende longhaul routes van Air France door middel van een lagere kostenstructuur weer in de groene cijfers te brengen. Ik vraag me echter af of dit initiatief een lang leven beschoren zal zijn.

Vaststaat dat het speelveld in de luchtvaartwereld drastisch aan het veranderen is.

Voor meer informatie of belangstelling om het NHTV-symposium bij te wonen , klik hier

Zakenreis- en Luchtvaartsymposium 2017
Datum:      Donderdag 8 juni 2017
Tijd:           14.00 uur
Locatie:     NHTV, Mgr. Hopmansstraat 1 in Breda

Herman Mensink
Door: Herman Mensink | herman.mensink[at]zakenreis.nl
Herman Mensink is erelid van de Corporate Travel Association (CORTAS), lector Aviation Management en Business Travel Management op de NHTV en vice-president EMEA van de PRISM Group Inc.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…