
Weg zijn de bierviltjes, de sigaren en de donkere kamertjes, waar geheime gesprekken plaatsvonden, beklonken met een duur glas wijn. Niemand mocht weten, dat je een kortingsafspraak had gemaakt en het moest verzwegen worden, dat je geld ontving voor je verkoopinspanningen voor de luchtvaartmaatschappijen. Het waren de dagen van Toos de Later (wie kent haar niet ?), die je vertelde wat je wel en niet mocht met tickets en tarieven en de dagen van Thijs Brongers, die je achteraf kwam vertellen wat je toch niet goed had gedaan.
Inmiddels liggen die dagen ver achter ons. Een enkele airline vergeet dat nog wel eens en probeert ons als agent van henzelf te zien, maar bij de meesten is het gelukkig heel anders. De TMC (Travel Management Company) is de manager van Business Travel. Niet van de airline, maar van de klant. De rol van de Travel Manager van een klant wordt daarbij steeds vaker vervuld door een professionele TMC. Deze heeft daarin een bijzondere positie met de klant, gestoeld op een vertrouwensrelatie.
Vertrouwen gaat gepaard met transparantie. De corporate klant heeft er recht op om te begrijpen hoe de hazen lopen in onze industrie. Wat zijn de geldstromen en hoe zijn de belangen. Open, eerlijk en dus transparant. Dat moet niet verward worden met totaal inzicht geven in bilaterale contracten, maar wel met afrekeningen. Het is van belang, dat je de klant kunt tonen, wat er aan kortingen is afgerekend voor die specifieke klant. Dat vergt systemen die zodanig zijn ingericht, dat een separate, sluitende administratie per klant wordt gerealiseerd, terwijl een audit overbodig is. Als de airline aan de klant rapporteert welke tickets zijn geadministreerd op naam van de klant en de klant vergelijkt dat met de facturen die door de TMC zijn verschaft, kan er geen verschil zijn. Dan kan ook inzichtelijk worden gemaakt, wat er voor die tickets is ontvangen aan vergoeding van de leveranciers en heeft de klant een feilloze 100 procent transparante opstelling.
Onlangs heeft Lufthansa aangekondigd, dat zij met ingang van 1 september 2015 een toeslag van 16 euro per ticket zal berekenen voor boekingen, die in een GDS worden gemaakt. De hele reiswereld staat op zijn achterste benen, maar waarom? Lufthansa maakt nu duidelijk, dat zij vergoedingen betalen aan GDS systemen, die op hun beurt weer een deel van die vergoeding doorbetalen aan de TMC’s. Wees daarover transparant naar de klant en er is niets aan de hand. De Lufthansa tarieven worden gewoon 16 euro duurder dan die van de concurrent luchtvaartmaatschappij, die dit niet berekent. En tariefverschillen bestaan al jaren, daar wordt een klant niet zenuwachtig van.
Transparantie in onze industrie is nog steeds ver te zoeken. Krampachtig vasthouden aan achterhaalde commissiemodellen past niet bij moderne slagvaardige ondernemingen met gevoel voor de ontwikkelingen in onze maatschappij. Het is te hopen, dat de airlines dit juk ook eens afwerpen, want met hun toevallig identieke ‘carrier imposed surcharge’ in de GDS, misleiden zij dezelfde professionals, die zij zo nodig hebben voor de verkoop van hun lege stoelen.