Home / Blogs / Ed Berrevoets / Gastblog: Brandstofkortingen

Gastblog: Brandstofkortingen

13/01/2016

Ruim een jaar geleden was het al een heet onderwerp en nu kunnen we bijna een kopie van toen uit de la halen: de olieprijs en de brandstoftoeslag. Wij schreven toen dat het niet aan onze klanten uit te leggen viel, dat bij een sterk gedaalde olieprijs nog steeds een brandstoftoeslag op vliegtickets werd berekend. In januari 2015 was de prijs van olie inmiddels gedaald tot ongeveer 45 dollar per vat. Veel lager dan de meerjarige verwachting van rond de 80 dollar. Geen enkele reden dus om te blijven schermen met brandstoftoeslagen vanwege zogenaamde onverwachte extreme stijgingen van de olieprijs.

Sterker nog, het was een goed moment om olie in te kopen. De olieprijs kon vanaf dat moment immers alleen maar omhoog. En dat gebeurde ook. In de maand mei stond de prijs op bijna 70 dollar per vat. Wie slim was, had voldoende gehedged. Als je in januari olie vooruit had gekocht stond je in mei tevreden te kijken naar een kostenstijging die jouw deur voorbij zou gaan. Brandstoftoeslagen waren onverklaarbaar geworden.

Inmiddels zijn we een jaar verder. De olieprijs is nadien weer gedaald en de daling houdt naar verwachting nog wel even aan. De historisch lage prijs van 30 dollar per vat is inmiddels gepasseerd, nog eens ruim 30 procent lager dan vorig jaar.

En toch zijn er nog steeds luchtvaartmaatschappijen, die een brandstoftoeslag hanteren. Airlines die mondiaal opereren en toch wereldvreemd zijn? Die niet in de gaten hebben dat de brandstofprijzen alleen maar verder zijn gedaald? Ik geloof er niets van. Het gaat om een totaal gebrek aan transparantie in onze industrie en een bewuste tactiek.

Er worden rookgordijnen voor de passagier opgeworpen, door lage tarieven aan te bieden en zo voordelig uit de prijsvergelijking te komen, maar daarna met taxen en toeslagen te komen, wanneer de reiziger zijn keuze heeft bepaald. Soms zichtbaar, soms verhuld. Het is concurrentievervalsend en misleidend. Er zou geen toeslag, maar een korting moeten worden gegeven. De olieprijzen zijn immers veel lager dan waarmee was gerekend toen de tarieven werden bepaald.

De toeslagen worden bovendien meestal buiten beschouwing gelaten bij het berekenen van de korting, die een bedrijf krijgt bij een contract met de luchtvaartmaatschappij. Dus door zoveel mogelijk componenten uit de ticketprijs te elimineren, krijgt de klant minder korting uitbetaald. Hij wordt daardoor dus dubbel benadeeld.

Volgens US Today stellen analisten van R.W. Mann & Co. dat de luchtvaartmaatschappijen in Amerika af stevenen op een recordwinst, de grootste sinds de deregulering in 1978. Zij schrijven dit toe aan de lage olieprijs, hogere toeslagen en fees. De consumentenorganisatie Travelers United vraagt zich af wat er met de torenhoge winsten gebeurt, aangezien tarieven explosief stijgen, terwijl service aan boord en customerservice teruglopen.

Het wordt tijd dat de toeslagen verdwijnen en dat de tarieven de all-in prijs zijn, waarvoor je vervoerd wordt. Eerlijk en transparant, dat is wat het bedrijfsleven mist in onze industrie, zo blijkt uit ons recente benchmarkonderzoek. Wij zullen u daar binnenkort nader over informeren.

 

Ed Berrevoets
Door: Ed Berrevoets | ed-berrevoets[at]zakenreis.nl
Ed Berrevoets is directeur van de Nederlandse travel management company (TMC) VCK Travel en groot Apple-fan.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…