Home / Blogs / / Best of the best

Best of the best

23/12/2013

Welke business class, catering en reisgadget sprongen er het afgelopen jaar uit? En welke artikelen waren het populairst op Zakenreis.nl? Bij welke luchtvaartmaatschappij zit je het lekkerst in de business class en wie serveerde het beste eten? Redactrice Gerrie Brand zet haar persoonlijke voorkeuren op een rijtje.

Leukste toilettasje

De producten in Swiss’ first class toilettasje van La Mer maken iedere vrouw blij (kaviaar-lippenbalsem!), maar als het gaat om het design is KLM de onbetwiste winnaar met Viktor+Rolf – geen twijfel. De eerste was een openbaring: een lange tas, die gevouwen sloot als een strik en dan ook gemakkelijk dienst doet als ‘clutch’ voor een gala of sjiek avondje uit. De tweede is weer erg handig als etui voor pennen en potloden, terwijl nummer drie ideaal is voor reisbescheiden. Nu nog een leuk cosmeticamerk vinden dat de inhoud wat cachet geeft, KLM!KLM_Viktor_Rolf

Beste business class

Het zal geen verrassing zijn dat de Aziatische luchtvaartmaatschappijen hier om de eerste plaats strijden. Full-flat is voor hen niets nieuws en statische dekentjes zijn zooooo 2009. Ik zag trouwens de olifantjes van een weeshuis bij Nairobi met van die fleece dingen van British Airways rondlopen over hun rug. Normaal staan ze onder de buik van moeder of tantes om warm te blijven en als familieloos jumbootje moet je toch wat. Maar dit terzijde.

O ja, de beste business class. Het superdikke dekbed van EVA Airways was beter dan die ik thuis heb. De monitor van Malaysia Airlines aan boord van de A380 vanaf Parijs even groot als mijn eigen flatscreen. De mega-brede fauteuil van Singapore Airlines komt uitgeklapt heel dichtbij een echt bed. Een moeilijke keuze dus. Maar goed, als er dan toch een winnaar moet worden aangewezen: EVA Airways, want dat product is al beschikbaar vanaf Amsterdam.

Beste eten aan boord

Heel bijzonder vond ik het om topchef Amadine Chaignot, verantwoordelijk voor de ‘premium’ gerechten van Malaysia Airlines aan boord van de A380 vanaf Parijs in de galley in actie te zien. En ja, Onno Kokmeijer heeft voor KLM’s World Business Class fantastische gerechten bedacht, die uitstekend smaakten. Maar eerlijk is eerlijk: dat mag je met zulke namen toch wel verwachten? Echt verrast was ik op een vlucht van Genève naar Wenen met Austrian Airlines. Om de een of andere reden heb ik nog nooit een fatsoenlijke pasta gehad aan boord. Het is altijd te droog of te klef. Zo niet bij Austrian, die gebruikmaakt van cateringbedrijf Do&Co. Van die ravioli met spinazie had ik best nog een bordje gelust. Dus de titel ‘beste eten aan boord’ gaat wat mij betreft naar Austrian Airlines.

Meest overschatte selfservice toepassing

Hartstikke leuk dat ik op mijn mobiele telefoon kan inchecken, maar wat is het vreselijk onhandig om dat ding te presenteren aan de security en bij het boarden. Type je daar als een gek je beveiligingscode in, terwijl er een rij ongedurige medepassagiers achter je staat te trappelen om hun stoel op te zoeken. Om nog maar te zwijgen van de zeer geïrriteerde securitydame op Hato Airport (Curaçao) die in woede ontstak bij het zien van mijn mobiele instapkaart. “Papier willen we hebben! En dat weet KLM heel goed hoor!”

easyjet-mobileEen zelf geprinte instapkaart kun je tenminste tussen je paspoort vouwen. Maar ja, dan moet je voor de terugweg in je hotel het business center opzoeken, als dat geopend is tenminste. Ik kan dan ook niet wachten op de Near Field Communication-toepassing, waarbij mijn boarding pass gewoon wordt uitgelezen, terwijl mijn telefoon in mijn tas blijft zitten.

Beste reisgadget

Natuurlijk wil ik niet zonder laptop, e-reader en smartphone op reis. Wie wel? Dat zijn basisbehoeften en die tellen niet meer als gadget. Erg blij word ik van de WiFi Travel Router van innoXplore. Hotels hebben de neiging om kapitalen te rekenen voor wifi op de kamer, terwijl het bedrade internet vaak gratis is. Daar sluit je de stekker op aan, waarna deze het wifi-signaal verzorgt voor je draadloze apparaten. Ook handig als je met Apple’s Airbook werkt, want daar kun je helemaal geen bedraad internet op aansluiten. Extra prettig is dat de stekker net als een gewone reisstekker in verschillende soorten stopcontacten kan worden geplugd.

Bestemming van 2014

Heel blij ben ik met al die leuke mensen in het buitenland die in The Business Tourist bereid zijn hun tips te delen. Zelfs Frankfurt klonk ineens heel erg leuk. Maar de place to be is wat mij betreft Istanbul, met dank aan modekoningin Sheila de Vries. Toen ze me vertelde elke maand vier dagen in de Turkse stad te verblijven, zag ik groen van jaloezie. Gelukkig gaat Turkish Airlines binnenkort vanaf Rotterdam vliegen en zit daar een leuke aanbieding aan vast. Sushi en cocktails bij Sunset, bepaald geen straf.

Favoriete artikel

Jullie lazen het afgelopen jaar massaal het stuk over Schiphol en de A-pier. Een goede tweede waren de Movers & Shakers, tevens mijn favoriet. Niets spannenders dan te volgen hoe de online stemming verloopt en daarna maar verzinnen wat ik over de top-25 moet schrijven. De betrokkenen vinden het niet altijd een onverdeeld genoegen, maar het hogebomenprincipe mag wat mij betreft best één keer per jaar van toepassing zijn.

door: Gerrie Brand | gerrie@zakenreis.nl | Twitter: @ZakenreisMag (EN) en @zakenreisnl (NL)

blogGB

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…

Duurzaamheidsdekmantel

Duurzaamheidsdekmantel

03/10/2019

Uit een peiling van I&O Research in opdracht van Klimaatverbond Nederland blijkt dat maar liefst 70 procent van de Nederlanders in een klimaatspagaat zit. Zij voelen zich betrokken en willen…