Home / Blogs / Tonny Eyk / Orde op Zaken: Verplichte zakenreizen

Orde op Zaken: Verplichte zakenreizen

21/01/2016

In de wereld van zakenreizen blijft het ook in 2016 onrustig. Als ik de artikelen in dit magazine goed volg, staat er een nieuwe concurrentieslag voor de deur.

Evenals easyJet en Ryanair gaat nu ook Transavia de zakelijke markt aanboren. Ze moeten wel oppassen, want in de luchtvaart speelt ‘service voor de zakenreiziger’ een belangrijke rol. Twee maanden geleden toonde de KLM met de nieuwe Boeing 787-9 Dreamliner een ‘opgewaardeerde’ business class. Met de luchtvaart gaan we nog heel wat meemaken.

Met mij zullen ze geen problemen krijgen want ik kom uit de schnabbel­toer, die door omstandigheden, (tussen 1945-1960) tevens het zakenreisimperium was voor Nederlandse artiesten en musici. Om reiskosten te besparen werden auto’s en later nieuwe Volkswagenbusjes door impresario’s volgepropt met artiesten en musici. ‘Meerijden!’ was het motto. Het was verplicht en stond in het contract vermeld. Meerijden met conferencier Willy Vervoort (van het lied Cheerio) was geen pretje. Ten eerste was hij een slechte chauffeur en zijn verwende echtgenote, cabaretière Tony Boucher, was gewoon een asociale tante. Als wij moesten meerijden naar een voorstelling in Groningen (met mijn tweeling­zuster vormde ik op 14-jarige leeftijd een beroeps-accordeonduo) wilde Tony Boucher onderweg lunchen. Er werd meestal gestopt bij een mooi wegrestaurant in Hoorn en wij konden in de auto, de thermoskan met koffie en het pakje brood in stelling brengen. Het was lang wachten tot Willy en Tonny weer tevreden van hun lunch in de koude auto plaats namen.

Het reizen met Rudi Carrell, zangeres Annie de Reuver, zanger Joop de Knegt en kunstfluiter Jan Tromp naar een voorstelling in Antwerpen was andere koek. Onze manager, conferencier Kees Manders, had in het contract vermeld: ‘Diner verzorgd!’. Enfin, na het passeren van de Belgische grens werden wij bij een patatfriteskraam in Wuustwezel getrakteerd op een Belgische zak frites, met die héérlijke Belgische mayonaise! Kees kende zijn culinaire klassiekers.

Landgoed De Rosep – hotel van het jaar!
Omringd door bos en vennen ligt in het Brabantse Oisterwijk het LANDGOED DE ROSEP. Een topadres voor zakenreizigers, maar ook voor levensgenieters die willen bijkomen van drukke werkzaamheden. Het Landgoed De Rosep is nog een echt familie­bedrijf en straalt warmte uit. Begin jaren ‘80 zou de aannemer HENK VERHOEVEN (1939-2005) het vervallen Landgoed De Rosep opknappen en doorverkopen. Echter, Henk had er zijn ziel en zaligheid in gestopt en werd zo verliefd op het resultaat dat hij het bedrijf zelf hield. De stijlvolle kamers waren perfect en er kwam een fantastisch restaurant met een schitterende wijnkaart. Henk stuurde zijn gemotiveerde koks naar de beroemde kookwedstrijden van De Zilveren Koksmuts. Het succes was daar en is er nog steeds! Het hotel heeft 71 kamers, twintig vergaderzalen en een luxueus wellness centre. De sympathieke familie Verhoeven verdient een pluim. De Rosep is voor mij het hotel van het jaar.

Tonny Eyk
Door: Tonny Eyk | tonny.eyk[at]zakenreis.nl
Tonny Eyk is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Daarnaast is Eyk een fervent wielerliefhebber. Zijn werk brengt hem naar alle hoeken van de aardbol. Eyk verzamelt daar tips voor restaurants en deelt deze graag met de lezers van ZAKENREIS.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…