In de wereld van zakenreizen blijft het ook in 2016 onrustig. Als ik de artikelen in dit magazine goed volg, staat er een nieuwe concurrentieslag voor de deur.
Evenals easyJet en Ryanair gaat nu ook Transavia de zakelijke markt aanboren. Ze moeten wel oppassen, want in de luchtvaart speelt ‘service voor de zakenreiziger’ een belangrijke rol. Twee maanden geleden toonde de KLM met de nieuwe Boeing 787-9 Dreamliner een ‘opgewaardeerde’ business class. Met de luchtvaart gaan we nog heel wat meemaken.
Met mij zullen ze geen problemen krijgen want ik kom uit de schnabbeltoer, die door omstandigheden, (tussen 1945-1960) tevens het zakenreisimperium was voor Nederlandse artiesten en musici. Om reiskosten te besparen werden auto’s en later nieuwe Volkswagenbusjes door impresario’s volgepropt met artiesten en musici. ‘Meerijden!’ was het motto. Het was verplicht en stond in het contract vermeld. Meerijden met conferencier Willy Vervoort (van het lied Cheerio) was geen pretje. Ten eerste was hij een slechte chauffeur en zijn verwende echtgenote, cabaretière Tony Boucher, was gewoon een asociale tante. Als wij moesten meerijden naar een voorstelling in Groningen (met mijn tweelingzuster vormde ik op 14-jarige leeftijd een beroeps-accordeonduo) wilde Tony Boucher onderweg lunchen. Er werd meestal gestopt bij een mooi wegrestaurant in Hoorn en wij konden in de auto, de thermoskan met koffie en het pakje brood in stelling brengen. Het was lang wachten tot Willy en Tonny weer tevreden van hun lunch in de koude auto plaats namen.
Het reizen met Rudi Carrell, zangeres Annie de Reuver, zanger Joop de Knegt en kunstfluiter Jan Tromp naar een voorstelling in Antwerpen was andere koek. Onze manager, conferencier Kees Manders, had in het contract vermeld: ‘Diner verzorgd!’. Enfin, na het passeren van de Belgische grens werden wij bij een patatfriteskraam in Wuustwezel getrakteerd op een Belgische zak frites, met die héérlijke Belgische mayonaise! Kees kende zijn culinaire klassiekers.
Landgoed De Rosep – hotel van het jaar!
Omringd door bos en vennen ligt in het Brabantse Oisterwijk het LANDGOED DE ROSEP. Een topadres voor zakenreizigers, maar ook voor levensgenieters die willen bijkomen van drukke werkzaamheden. Het Landgoed De Rosep is nog een echt familiebedrijf en straalt warmte uit. Begin jaren ‘80 zou de aannemer HENK VERHOEVEN (1939-2005) het vervallen Landgoed De Rosep opknappen en doorverkopen. Echter, Henk had er zijn ziel en zaligheid in gestopt en werd zo verliefd op het resultaat dat hij het bedrijf zelf hield. De stijlvolle kamers waren perfect en er kwam een fantastisch restaurant met een schitterende wijnkaart. Henk stuurde zijn gemotiveerde koks naar de beroemde kookwedstrijden van De Zilveren Koksmuts. Het succes was daar en is er nog steeds! Het hotel heeft 71 kamers, twintig vergaderzalen en een luxueus wellness centre. De sympathieke familie Verhoeven verdient een pluim. De Rosep is voor mij het hotel van het jaar.