Home / Artikel / RAI Amsterdam als rentmeester van unieke evenementen

RAI Amsterdam als rentmeester van unieke evenementen

19/03/2017

RAI Amsterdam moet zijn positie op de internationale beurs- en congresmarkt verstevigen door betere samenwerking tussen de verschillende locaties in de stad. Maar ook door een grotere betrokkenheid bij de evenementen, of die nu in Amsterdam of elders in de wereld plaatsvinden. De nieuwe topman Paul Riemens ziet de RAI meer als ‘rentmeester van evenementen’ dan als kale organisator daarvan die naar het hoogste rendement streeft’.

Afgelopen najaar nam het beurs- en congres­bedrijf een belang van 50 procent in Ibex, een grote Amerikaanse vakbeurs voor jacht­bouwers. Deze International Boatbuilders Exhibition and Conference, elke zomer in Tampa, sluit naadloos aan bij RAI’s eigen jachtvakbeurs Metstrade, elke november in de hallen aan het Europaplein.

“Dat zullen we veel vaker gaan zien,” zegt RAI-topman Paul Riemens. “We gaan ons veel meer concentreren op samenwerking met beurs- en congrestitels. Als je een belang neemt in een Amerikaanse organisator van maritieme beurzen als Ibex, dan beschermen we daarmee ook onze eigen evenementen. Voor hen is er dan geen noodzaak meer zelfstandig naar Europa te komen met evenementen die de RAI beconcurreren. En wij breiden onze portefeuille uit naar Noord-Amerika. Samen kunnen we nu beurzen organiseren die aansluiten bij wat we hier al doen.”

Partnerships
Samenwerking is de leidraad in Riemens’ plannen voor de toekomst van RAI Amster­dam. Hij ambieert een intensievere rol van het beursbedrijf bij de organisatie van de honderden beurzen en evenementen die in het complex plaatsvinden, ook als die door derden worden georganiseerd. “Als RAI kunnen we simpelweg doorgaan met het verhuren van een hal voor andermans evenementen of het organiseren van onze eigen beurstitels. Maar we kunnen ook kijken of we een partnership kunnen aangaan. Voor zo’n beurstitel neemt dat heel veel zorgen weg over de fysieke organisatie, zodat ze zich kunnen concentreren op hun markt.” Daarnaast gaat RAI ook het organiseren van verwante beurstitels in het buitenland niet uit de weg.

Concurrentie
Riemens (54) trad vorig jaar bij RAI Amsterdam aan op een moment dat de positie als dé beurs- en congresorganisator onder kwam te staan druk. Zo begint binnen­kort in Amsterdam-Noord de bouw van congreshotel Maritim, dat met 579 viersterrenkamers en congresfaciliteiten voor vijfduizend congresbezoekers mikt op 360.000 bezoekers per jaar. In Amsterdam-Sloterdijk wordt de laatste hand gelegd aan VEN Amsterdam, een amusementscomplex waarin hoteluitbater Park Inn by Rezidor een zalencentrum van vierduizend vierkante meter aan zijn 478 hotelkamers voegt. En eind vorig jaar ging in Amsterdam-Oost al het eerste deel open van congreshotel Postillion, met straks zeventien (vergader)zalen en 256 hotelkamers voor evenementen tot 2000 bezoekers.

“Ik zie het allemaal niet als concurrentie,” zegt Riemens. “Inderdaad, de markt van middelgrote evenementen is ook van belang voor ons, maar RAI Amsterdam moet van zichzelf aantrekkelijk zijn. Bovendien bieden wij in 2019 ook een hotel met 650 kamers (het in aanbouw zijnde nhow Amsterdam van NH Hotels – red.), waardoor we vergelijkbare faciliteiten bieden.”

Nieuwe aandeelhouder
Riemens is alert op de tegenbeweging in Amster­dam die de vermeende drukte in de stad met overheids­maatregelen wil tegen­gaan. Zo ligt de komst van nieuwe hotels inmiddels aan banden en moeten ook grote publiekstrekkers zo veel mogelijk over stad en regio worden gespreid. Dat kan er volgens de analisten van ING toe leiden dat rond 2024 opnieuw een groot hoteltekort ontstaat, in combinatie met torenhoge kamerprijzen die Amsterdam als internationale MICE-locatie aantasten.

Drie jaar geleden liet RAI Amsterdam al eens berekenen dat het jaarlijks een half miljard euro economische bijdrage genereert en goed is voor zevenduizend directe en indirecte arbeidsplaatsen. Riemens gelooft niet dat Amsterdam zich afkeert van de RAI, nu de gemeente vanwege politieke onmin over een wapenbeurs zijn 25-procentsbelang in het complex wil verkopen. “Dat is een politiek besluit waarover nu nog wordt nagedacht. Ik heb er niet zo’n mening over.”

Over de verkoop, die kan leiden tot een nieuwe mede-eigenaar van het complex en scenario’s waarbij de exploitatie en organisatie van beurzen uit elkaar kunnen worden gehaald, laat Riemens zich niet uit. “De oriëntatie van RAI Amsterdam is straks mede afhankelijk van een nieuwe aandeelhouder, hoewel Amsterdam haar belang eerst aan de RAI Vereniging (die al een belang van 75 procent in het complex houdt – red.) moet aanbieden. Voor een rol van de stad in de RAI is het niet per se nodig dat de overheid ook aandeelhouder is. Laten we om de tafel gaan zitten en vastleggen hoe we dat straks vormgeven.”

 

Dit is een samenvatting van het artikel ‘RAI Amsterdam als rentmeester van unieke evenementen’ dat is verschenen in Zakenreis #491. Het hele artikel lezen? Neem een abonnement op Zakenreis Magazine. Ontvang hét vakblad voor de Nederlandse zakenreisindustrie voor maar 35 euro per jaar (tien uitgaven).

Herman Stil
Door: Herman Stil | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is luchtvaartredacteur bij Het Parool. Hij levert maandelijks een bijdrage aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

artikelen