Home / Artikel / Liran Wizman: Na opening Sir Adam vizier op Europa

Liran Wizman: Na opening Sir Adam vizier op Europa

19/03/2017

Met de opening van Sir Adam is de Nederlandse hotelier EHPC na zes hotels in Amsterdam even klaar in ons land. Het vizier staat nu op Duitsland, de rest van Europa en later nog wat verder.

Een gitaar aan de muur, een platenspeler in elk van de 108 kamers. Een lobby die naadloos overloopt in een hamburger­restaurant annex lounge club. Het half februari geopende hotel Sir Adam is een buitenbeentje. Het hotel, gevestigd in de A’dam Toren in Amsterdam-Noord, is het zesde hotel in de thuisstad van Europe Hotels Private Collection (EHPC), dat ook zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft.

Maar ondanks de focus op design en vermaak zijn het niet alleen leisure hotels, zegt eigenaar Liran Wizman. “Wij trekken vergelijkbare percentages zakelijke reizigers in onze hotels als ieder ander hotel in binnen-steden. Maar de hedendaagse reiziger is eigenlijk altijd aan het werk. Zakelijk en toeristisch reizen worden meer vermengd dan ooit, zeker in een hotel als Sir Adam, waar gasten tijdens het bierdrinken even een zakelijk mailtje afwerken en dan weer gaan tafeltennissen. En wellicht zullen we hier wat vaker jongere, creatieve ondernemers trekken, omdat in de A’dam Toren veel muziekbedrijven zijn gevestigd.”

In het ontwerp van de hotels van EHPC wordt de zakenman ook nadrukkelijk betrokken. “Wifi is supersnel en altijd gratis, er is een bureaublad in al onze kamers en specifiek zakelijke benodigdheden zijn op aanvraag beschikbaar,” zegt Wizman.

Vastgoed
Wizman, geboren in 1976 in Tel Aviv, begon zestien jaar geleden in Duitsland met een aantal partners in vastgoed te handelen. “We kochten gebouwen, knapten ze op en verkochten ze door. Later zijn daar hotels bij­g­ekomen, waarbij we ook de exploitatie gingen doen. Kopen, opknappen en uitbaten, voor hotelgroepen als Holiday Inn of Wyndham.”

Twaalf jaar geleden kwam Wizman zo in Amsterdam terecht bij een voormalig hotel uit de stal van Le Meridien bij het Vondelpark en de P.C. Hooftstraat. Het werd, na de koop, als Park Hotel grondig verbouwd tot het grootste boetiekhotel van de stad, met een door restaurantpartner Yossi Eliyahoo ontworpen restaurant – Momo – dat ook bedoeld was voor lokaal publiek.

Gevoel en beleving creëren
Hotels en restaurants als bestemming, passend bij de plek waar ze staan: het kwam voor het eerst allemaal bij elkaar in Sir Albert en Japans restaurant Izakaya in een oude diamantslijperij aan de Amster­damse Albert Cuypstraat. “Overal sloegen hotels in authentieke buurten aan. Alleen in Amsterdam geloofde niemand er toen in,” zegt Wizman. “Maar zodra je mensen een reden geeft om naar je hotel te komen, dan komen ze. Door gevoel en beleving te creëren en een band te smeden met de omgeving. Ik wil dat je in mijn hotels niet ziet waar de stad eindigt en het hotel begint. Er is geen enkele reden te bedenken waarom een hotel geen rol kan spelen voor de bewoners van een stad.”

In dezelfde tijd ontwikkelde EHPC een nieuwe formule voor een hotelklasse net onder de Sir Hotels, voor stadshotels zonder eigen horeca waarvoor aanvankelijk twee bestaande Amsterdamse hotels werden omgebouwd: Max Brown. “We liepen vaak tegen hotelpanden aan waar we met Sir niet uit de voeten konden omdat ze te klein waren, of niet voldoende openbare ruimtes boden,” zegt Wizman.  “Die kun je laten passeren omdat ze niet in je portefeuille passen, of je past je portefeuille zo aan dat je er wél mee uit de voeten kunt.”

Duitsland en verder
Met Amsterdam als uitvalsbasis is Wizman teruggekeerd naar Duitsland, waar inmiddels in Berlijn en Düsseldorf Max Browns zijn geopend, en in Berlijn ook Sir Savigny en in Hamburg Sir Nikolai. München volgt, met zowel een hotel als zelfstandig restaurant. “Binnen vijf jaar willen we twintig Sir-hotels en Max Browns in de belangrijke steden van Europa hebben. Steden die aansluiten bij ons imago.”

Over verdere groei is hij heel specifiek. “Onze hotels en restaurants zijn voor in de binnen­steden. Wij gaan niet in kantorenwijken zitten of bij vliegvelden. Dat is niet waar onze kracht ligt. Dan kun je uitrekenen in wat voor steden we willen zitten. We zijn nu op Ibiza een voormalig toeristenhotel aan het verbouwen tot Sir Joan. Daarna volgt Milaan. Ik wil zo veel meer met dit bedrijf. We hebben met Sir, Max en de restaurants van Entourage de formule gevonden om in elke stad iets eigens te doen maar toch het gevoel van eenheid te houden. Ook buiten Europa.”

Wizman laat zich ontvallen al vastgoed in New York te hebben gekocht voor een toekomstige ontwikkeling. “Maar eerst concentreren we ons op Europa.”

Dit is een samenvatting van het artikel ‘Liran Wizman: Na opening Sir Adam vizier op Europa’ dat is verschenen in Zakenreis #491. Het hele artikel lezen? Neem een abonnement op Zakenreis Magazine. Ontvang hét vakblad voor de Nederlandse zakenreisindustrie voor maar 35 euro per jaar (tien uitgaven).

 

Herman Stil
Door: Herman Stil | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is luchtvaartredacteur bij Het Parool. Hij levert maandelijks een bijdrage aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

artikelen