Home / Artikel / Lelystad Airport heeft nog een lange weg te gaan

Lelystad Airport heeft nog een lange weg te gaan

20/12/2018

Het is twijfelachtig of Lelystad in 2020 opengaat als grote luchthaven. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen mag van de Europese Commissie geen Verkeersverdelingsregel toepassen, met verplaatsing van vluchten vanaf Schiphol. Zij is daarom met een plan voor autonome groei van de airport gekomen, een stap die bij de andere drie regeringspartijen niet goed is gevallen. Intussen is de infrastructuur zo goed als klaar, zegt luchthavendirecteur Hanne Buis in haar werkkamer.

Lelystad Airport, onderdeel van de Schiphol Group kan niet zelfstandig beslissen. De staat (69,77 procent), de gemeente Amsterdam (20,03 procent) en de gemeente Rotterdam (2,2 procent) zijn de Nederlandse aandeelhouders. Aéroports de Paris bezit de overige acht procent.

Besluiten worden genomen door de Nederlandse regering en die is daarmee behoorlijk in de knoei gekomen. De uitplaatsing van vluchten vanaf de mainport naar Lelystad mag namelijk niet, want dat is tegen het Europese marktprincipe. Daar was in Den Haag even geen rekening mee gehouden.

In een nieuwe move wil Van Nieuwenhuizen van Lelystad een autonome luchthaven maken, maar dat is wat de andere drie regeringspartijen (D66, ChristenUnie en het CDA) juist niet willen, want dat krijgt de luchthaven in de Flevopolder mogelijk een grotere rol dan gepland.

Na twee keer uitstel dreigt de opening daarom weer te worden doorgeschoven tot 2021 of nog later. Hanne Buis houdt vooralsnog vast aan de uitlating van minister Van Nieuwenhuizen dat Lelystad ‘ergens in 2020’ in bedrijf zal komen en verwijst verder voor alle ontwikkelingen door naar de politiek.

Tot ‘ergens in 2020’ is hier zeker geen verkeer. U heeft dus niets te doen?
Lachend: “Niets is minder waar, het is hier drukker dan ooit. Vergeet niet: Lelystad ís allang open als regionale luchthaven. We hebben hier ongeveer 90.000 vliegbewegingen per jaar van de kleine luchtvaart, en zijn met dit aantal na Schiphol het drukste vliegveld van Nederland. Die vluchten gaan ook na 2020 door, al tellen de vliegbewegingen van de kleine luchtvaart niet mee voor het grote verkeer.”

Er blijft weerstand uit de omgeving. Hoe kijkt u daar tegenaan?
“Wij begrijpen de commotie die is ontstaan in de omgeving. Goed contact onderhouden met de omgeving is ontzettend belangrijk. Tegelijkertijd blijft heel veel fictie over Lelystad Airport de ronde doen. Sommige actievoerders zeggen dat ze straks met oordoppen in bed moeten liggen. Maar wij zijn ‘s nachts niet open. We zijn straks open van zes uur ‘s morgens tot elf uur ‘s avonds, met een uitloop naar 24.00 uur bij overmacht. En dat blijft ook zo.”

De aanvliegroutes zijn te laag, vinden sommigen.
“Ja, we zouden de schoorstenen eraf vliegen. Dat is niet waar, maar er verandert natuurlijk wel iets voor de mensen. Rond grote infrastructurele projecten is er altijd onrust, en ik begrijp heel goed dat mensen dan het naadje van de kous willen weten. Dat is terecht en logisch. We gaan samen met het ministerie en LVNL graag met mensen in gesprek, op basis van de feiten. De provincies Gelderland en Overijssel hebben aan de Alderstafel, toen de gesprekken over de routes werden gevoerd, als eis gesteld dat vliegtuigen boven het oude land minimaal op 6000 voet (1800 meter) moeten zitten. Die eis is ingewilligd en dat stemde daar toen tot tevredenheid”

Hoe gaat u verder?
“We zoeken een middenweg. In sommige gemeentes krijg je te horen: ‘Hoe kunt u nu vlak boven een woonkern vliegen?’ En elders zeggen ze: ‘Waarom wilt u dit stiltegebied verstoren?’ Zonder geluid kan het niet. Dus moet je linksom of rechtsom vliegen. Boven een stad heb je hoog achtergrondgeluid en hoor je het niet echt, boven landelijk gebied heb je laag achtergrondgeluid en valt het meer op. Er zijn overigens ook heel veel mensen en gemeentes die vóór Lelystad Airport zijn en in gesprek willen over de kansen die de luchthaven en de bedrijvigheid daaromheen bieden.”

Het aantal vluchten is gemaximeerd op 45.000 per jaar. Is dat getal hard?
“Om te beginnen komt er in Lelystad een bepaalde ‘geluidsemmer’, dat is de wettelijke grens die is vastgelegd in het luchthaven­besluit. En er komt inderdaad op termijn een maximum aantal van 45.000 vluchten per jaar, die ook in dat besluit wordt vastgelegd. Er zullen binnen dat besluit dus nooit 46.000 vluchten komen, ook niet als het om hele stille ‘kisten’ gaat. Wel zal Lelystad Airport stille vliegtuigen belonen en vliegtuigen die meer geluid produceren hogere tarieven opleggen, om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken.”

De MER voor Lelystad is uitgevoerd door het bedrijf zelf en toen zat er ook nog een fout in …
“Het is niet zo dat we even een eigen merretje hebben gemaakt. De Schiphol Group heeft de geactualiseerde MER Lelystad laten uitvoeren door twee bureaus: Adecs Airinfra en To70, op basis van invoergegevens van de overheid. Die kreeg op haar beurt weer de data van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, het NLR. Probleem was: het NLR had een rekenfout gemaakt, de overheid heeft dit niet gezien maar het wel zo aan ons aangeleverd. Het NLR heeft zijn fout ruiterlijk toegegeven en het heeft uiteindelijk geen invloed gehad. We zijn opgelucht dat die fout er nu uit is. Deze discussie kun je beter nu hebben, dan enkele jaren later. Idealiter had er natuurlijk geen fout in gezeten. Inmiddels is de herziene MER aan de onafhankelijke commissie van de m.e.r. voorgelegd en goed­gekeurd. In de herziene MER is het aantal gehinderden lager. Daarnaast heeft de herziene MER er ook voor gezorgd dat er een gewijzigd Luchthavenbesluit moet komen. Daar is I&W momenteel mee bezig.”

Hoe efficiënt kunt u straks opereren?
“Voor de dienstverlening aan passagiers en airlines hebben we het bedrijf Viggo gecontracteerd, dat op Eindhoven Airport ook de afhandeling doet. Zij regelen straks nagenoeg alle processen voor ons. We zetten in op een doorloopproces van dertig minuten, tussen het moment dat een passagier de security ingaat en aan boord van het vliegtuig stapt. Mensen kunnen er vanaf security op rekenen binnen een uur in hun vliegtuig  te zitten. Maar iedereen mag natuurlijk eerder komen om hier koffie te drinken. Lucht­vaartmaatschappijen garanderen we dat ze binnen 25 minuten na aankomst weer kunnen vertrekken en die omdraaitijd is extreem snel. Dan kun je als airline meer slagen maken op een dag dan wanneer je anderhalf uur aan de grond moet blijven. Op Schiphol kan dat niet zo snel.”

In de eerste twaalf maanden zijn er 4.000 vluchten, een getal dat in de jaren daarna langzaam stijgt. Zet dat wel zoden aan de dijk?
“We worden een ‘twin-airport’ met 4.000 vluchten die niet langer via Schiphol hoeven. Dat betekent dat er ruimte komt voor nog meer intercontinentale en overstapverbindingen vanaf de mainport. Voor de bv Nederland voegt dat in economische zin veel waarde toe.”

Kunt u al zeggen welke airlines er naar Lelystad komen?
“Daar doen we geen mededelingen over. Het enige wat ik kan zeggen: er is voldoende marktvraag.”

Als er niet genoeg animo is, volgt er dan gedwongen uitplaatsing?
“Nee, je mag een airline niet op Schiphol bij haar nekvel pakken en op Lelystad neer­zetten. Daar heeft de Europese Commissie naar ook op gewezen en dat is terecht.”

Dit is een samenvatting van het artikel ‘CEO Hanne Buis: op Lelystad Airport is het drukker dan ooit’ dat is verschenen in Zakenreis #507. Het hele artikel lezen? Neem een abonnement op Zakenreis Magazine. Ontvang hét vakblad voor de Nederlandse zakenreisindustrie voor maar 32 euro per jaar.

 

Lolke van der Heide
Door: Lolke van der Heide | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
artikelen