Home / Artikel / Handbagage: wat mag gratis mee en wat niet?

Handbagage: wat mag gratis mee en wat niet?

03/03/2013

KLM heeft het spits afgebeten: als eerste full-service netwerkmaatschappij gaat zij op vluchten binnen Europa een koffertoeslag heffen voor het inchecken van bagage. Deze geldt voor economy class-passagiers en bedraagt 15 euro per enkele reis wanneer de koffer van tevoren online wordt aangemeld. Wie op de luchthaven zijn of haar koffer afgeeft, betaalt 30 euro.

De toeslag geldt voor passagiers met een economy class-ticket naar alle Europese bestemmingen van KLM, met uitzondering van full flexible tarieven en klanten met corporate contracten. Wie lid is of wordt van het loyaliteitsprogramma Flying Blue of het MKB-programma Bluebiz, mag eveneens kosteloos een koffer inchecken, ongeacht het spaarniveau.

“Op die manier willen we trouwe klanten belonen en nieuwe leden werven,” aldus Pieter Bootsma, executive vice-president Network & Revenue Management bij KLM, in Zakenreis nr. 451. “We hopen hierdoor in Nederland zo’n 400.000 nieuwe Flying Blue-deelnemers te verwelkomen, zodat het totale aantal leden naar 1,2 miljoen groeit.”

Low-cost carriers hieven al een toeslag voor ruimbagage en ook andere full-service carriers zijn ermee bezig. Zo introduceren zowel Air France als British Airways een speciaal tarief voor passagiers met alleen handbagage. Des te belangrijker is het dus om precies te weten wat je mee mag nemen, zodat je niet opeens op de luchthaven voor een flink bedrag je koffer moet inchecken. In de maarteditie van Zakenreis zetten we de voorschriften voor de economy class op een rij (zie overzicht).

Daaruit blijkt dat ‘de’ handbagageregels niet bestaan. Het toegestane gewicht en de afmetingen flink kunnen verschillen per airline. Bij easyJet bijvoorbeeld, mag je zoveel kilo’s meenemen als je wilt, mits je die zelf in het rek kunt tillen. Bij KLM is het totale toegestane gewicht van je koffertje plus accessoire (zoals een laptoptas, taxfree tasje of handtas) 12 kilo in de economy class en bij SkyTeam-partner China Southern is dat slechts 5 kilo. In de afmetingen zitten ook enorme verschillen, waarbij Wizz Air het krenterigst is met 42x32x25cm. Dit is wel te verklaren, want de Oost-Europese low-cost carrier heft een toeslag van 10 euro per enkele reis voor grotere handbagage (56x25x25cm). Bij low-cost carriers tellen taxfree tasjes trouwens ook als handbagage. Aankopen moeten dus in de meegenomen tas of trolley passen. KLM ziet een taxfree tasje als accessoire.

ZR451-pag5

 

Dit is een samenvatting van het artikel ‘KLM heft koffertoeslag voor Europa’. Het hele artikel lezen? Neem een abonnement op Zakenreis voor 35 euro per jaar (tien uitgaven).

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
artikelen