Home / Artikel / Duurzame hotelkamer heeft de toekomst

Duurzame hotelkamer heeft de toekomst

28/10/2013

Duurzaamheid in de hotellerie is meer dan het aanschaffen van spaarlampen en het isoleren van het pand. Volgens Projekt Buro KEES moet er meer aandacht komen voor de impact van de inrichting van de hotelkamer op het milieu.

In de Amsterdamse dépendance van Hotelschool Den Haag is daarom op 10 oktober jl. een duurzame hotelkamer geopend. Deze bevindt zich in het Skotel, een hotel met twintig kamers in het onderwijsgebouw, waar studenten de verschillende aspecten van het uitbaten van een hotel in de praktijk leren. De inrichting van de kamers in het Skotel is conform die van een aantal bestaande hotels, zoals het Okura in Amsterdam en het Sheraton op Schiphol.

PROJECTBUROKEES_STAYNOW_01webHet idee voor de duurzame Stay Now-kamer is afkomstig van Projekt Buro KEES, dat zich heeft gespecialiseerd in hotelinterieurs. “Wij merken dat er mede door de Green Key-certificering veel aandacht is voor energie­zuinige oplossingen voor hotels, maar minder voor de duurzame inrichting van de kamers zelf,” vertelt Lisette Heule van Projekt Buro KEES. “Daarom hebben we zelf het initiatief genomen voor de ontwikkeling van deze kamer. We hopen natuurlijk dat onze ideeën de interesse zullen wekken van hoteliers, die deze willen toepassen in hun eigen hotels.”

Wiel niet opnieuw uitvinden

De Stay Now-kamer bestaat volledig uit duurzaam ontworpen en geproduceerde meubels en stoffering. Het behang is bijvoorbeeld gemaakt van suikerriet, dat gewoon verteert wanneer het wordt afgedankt. “Maar ook de vloerbedekking en het bed zijn uitgezocht op het ‘cradle to cradle’ principe,” zegt Heule. “Dit betekent dat de materialen volledig herbruikbaar zijn. Daarvoor hoef je als hotelier het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Het bed is bijvoorbeeld gewoon van Auping en de vloerbedekking is een bestaand product van Desso.”

Andere partners die meewerken aan het project zijn Philips en Form Finish, die net als Auping en Desso gecertificeerd duurzame apparaten en materialen leveren. “Het hoofdbord van het bed is door Form Finish gemaakt van hout van de rubberboom,” vertelt Helge Docters van Leeuwen, één van de ontwerpers van de hotelkamer. “De levensduur daarvan is 25 jaar, daarna produceert zo’n boom geen rubber meer. Door het hout vervolgens te gebruiken minimaliseer je waste.”

Het enige minpuntje is de badkamer – die is standaard in het Skotel en daar vielen dus niet veel duurzame ideeën op toe te passen. “Al hebben we er wel voor gezorgd dat de wc een verantwoordelijke hoeveelheid water verbruikt,” aldus Heule.

PROJECTBUROKEES_STAYNOW_11webGeen geitenwollensokkenhobby

Bij het ontwerp van de Stay Now-kamer is niet alleen gebruikgemaakt van gerecycled materiaal, maar ook van onderdelen die energie besparen, biologisch afbreekbaar zijn en zaken die simpelweg tweedehands zijn, vertelt Heule. “Het tafeltje is bijvoor­beeld van de Kringloopwinkel, dat hebben we geverfd. Uiteraard met milieuvriendelijke verf.”

Het eindresultaat is een frisse, moderne, vrolijke kamer in groen (het hoofdbord is versierd met mos!) en geel met veel hout, waardoor het ontwerp een beetje Scandi­navisch aanvoelt. Aan de wanden hangen posters van grappige, duurzame projecten, zoals BlackStarBikes, die fietsen maakt van bamboe onder de slogan ‘the good news is it’s more shockproof than steel – the bad news is you can’t park it next to a panda’. Heule: “We willen daarmee laten zien dat duur­zaamheid allang niet meer een geitenwollensokkenhobby is, maar ook fun kan zijn.”

Betaalbare fun, wel te verstaan. Volgens Heule is het gebruik van duurzame mate­rialen niet duurder dan de inrichting van een gewone hotelkamer. “Voor het prijs­kaartje hoef je het als hotelier zeker niet te laten. Er is gewoon een omslag in het denken over duurzaamheid in het hotelinterieur nodig en dat hopen wij met de Stay Now-kamer te bereiken.”

Foto’s door fotostudio Henk Brandsen

 

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
artikelen
Dossier KLM 100 jaar

Dossier KLM 100 jaar

07/10/2019

In de aanloop naar de honderdste verjaardag van KLM besteedde Zakenreis de afgelopen maanden in een serie bijzondere gesprekken aandacht aan de geschiedenis van onze nationale trots. In Zakenreis #514…

De nazaten van Albert Plesman

De nazaten van Albert Plesman

04/10/2019

Het ruime herenhuis van Hans Plesman in het Haagse Zeeheldenkwartier ademt luchtvaart. En KLM. Foto’s van vliegtuigen, vliegtuigmodellen, souvenirs van vele luchtreizen. Op de eerste etage is een kantoor gehuisvest…

De spagaat van de minister

De spagaat van de minister

24/09/2019

Zakenreis sprak met minister Cora van Nieuwenhuizen over tal van actuele dossiers. Zoals de vraag in welke mate Schiphol mag groeien en wanneer Lelystad Airport ‘eindelijk’ open gaat. Duurzaamheid staat…