Home / Artikel / Biometrisch boarden op Schiphol op punt van beginnen

Biometrisch boarden op Schiphol op punt van beginnen

01/02/2019

KLM begint binnenkort op Schiphol met de uitrol van biometrische gezichtsherkenning, onder de naam Seamless Flow, waarbij passagiers ‘met de handen in de zakken’ door het hele proces kunnen wandelen. Dit zegt Jordie Knoppers, de Customer Journey Manager op de afdeling Customer Experience van KLM tegen Zakenreis.

De introductie volgt op een geslaagde proef in Aruba. Het gaat om een project van KLM, de Nederlandse overheid en Luchthaven Schiphol. De afgelopen drie jaar experimenteerde KLM op Aruba met een soortgelijk product, Happy Flow geheten. Dit is zo goed verlopen dat de airline de grenzen nu gaat verleggen naar de thuishub, zegt Jordie Knoppers. Het systeem is hetzelfde.

Passagiers moeten zich de eerste keer op de luchthaven registreren, waarbij de computer het gezicht vanuit alle hoeken onder de loep neemt, een procedure die nu nog ongeveer veertig seconden duurt, enrolment noemt KLM dit. Passagiers krijgen daarna bij de drie controlepunten – security filter, douane (non-Schengen) en boarding – het groene licht na identificatie door een camera. Instapkaart en paspoort zijn niet meer nodig, want het systeem ‘verwacht’ de passagier al, mits de passagier thuis of aan de balie heeft ingecheckt.

Hoelang blijven de data bewaard? Daarover is nog geen definitief besluit genomen, zegt Knoppers. Voorlopig zal het gaan om de duur van de reis, plus acht uur, om eventuele vertraging van de vlucht in te calculeren. Maar KLM wil het liefst dat de geldigheidsduur van de enrolment in Seamless Flow dezelfde is als die van het paspoort, zodat de passagier na de eerste keer geen tijd meer kwijt is aan de registratie. Passagiers kunnen straks ook kiezen voor die optie. “Maar een passagier blijft altijd het recht houden om de data te laten wissen,” zegt Knoppers. En deelname is niet verplicht; passagiers behouden altijd het recht op de ‘ouderwetse’ manier door het luchthavenproces te gaan.

Vision-Box
Het gebruikte systeem is afkomstig van het Portugese technologiebedrijf Vision-Box en het verbetert nog steeds, zegt Knoppers. “In de nabije toekomst zal de computer je gezicht herkennen terwijl je over de luchthaven loopt. Zelfs een reiziger met haast kan op een drafje doorlopen. Gezichtsherkenning gebeurt dan in een fractie van een seconde.”

Waarom koos KLM voor Vision-Box als leve­rancier en niet voor SITA, de onder­neming waar alle airlines samen eigenaar van zijn? Knoppers: “Vision-Box is de meest innovatieve leverancier, waarmee we op de troepen vooruit kunnen blijven lopen. Vision-Box heeft zich vanaf haar oprichting gespecialiseerd in biometrische oplossingen. SITA en andere partijen doen het erbij. Een camera ophangen en iemand herkennen kan iedereen, maar ‘onder de motorkap’ zorgen de algoritmes en het platform ervoor dat wij als KLM op eenvoudige manier de passagiersstroom kunnen inrichten en managen.” De technologie van Vision-Box is tot nu toe feilloos gebleken, zegt Knoppers.

De invoering van Seamless Flow op een grote hub als Schiphol is andere koek dan op de kleine luchthaven van Aruba, realiseert Knoppers zich. KLM wil zich daarom niet vastleggen op een tijdlijn.

Hoewel KLM vooralsnog de enige is die het volledige systeem op Schiphol gaat invoeren, hoopt de airline dat ook branchegenoten ermee gaan werken. “KLM is de eerste die werkt met deze oplossing,” zegt Knoppers. “We zijn graag haantje-de-voorste en hebben nu een geslaagd product. Maar we willen het niet als enige doen, andere airlines moeten wél volgen.” KLM streeft naar een wereldwijde industrie­standaard. IATA werkt inmiddels aan haar ‘One-ID’-concept dat in het verlengde ligt van het KLM-model. Veel luchthavens, waaronder Schiphol, kennen ook nu al een efficiënte doorstroming van passagiers, maar systemen als Seamless Flow kijken alvast vooruit, zegt Knoppers. “De komende twintig jaar verdubbelt het aantal passagiers wereldwijd naar acht miljard op jaarbasis. Snellere procedures zijn daarom van groot belang. Wij anticiperen daarop met nieuwe technologie.”

Dit is een samenvatting van het artikel ‘Met je handen in de zakken naar de gate op Schiphol’ dat is verschenen in Zakenreis #508. Het hele artikel lezen? Neem een abonnement op Zakenreis Magazine. Ontvang hét vakblad voor de Nederlandse zakenreisindustrie voor maar 32 euro per jaar.

Lolke van der Heide
Door: Lolke van der Heide | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
artikelen