Home / Treinen / Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

De vorig jaar ontslagen NS-topman Timo Huges en ex-directeur Jeff Hoogesteger van NS-dochter Abellio hebben veel geld meegekregen, ondanks hun frauduleuze handelen bij een aanbesteding. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2015 van NS.

Vorig jaar zomer lekte uit dat NS fraude had gepleegd bij de aanbesteding van het ov in Limburg, via een een-tweetje tussen Huges en Hoogesteger, waarbij de eigen dochter Abellio door Huges werd voorgetrokken, terwijl hij reglementair neutraal had moeten blijven.

Huges ontkende zijn dubieuze rol aanvankelijk, hetgeen het in de ogen van de enige aandeelhouder, de minister van financiën, nog erger maakte. Huges kreeg ontslag en toucheerde boven op zijn vertrekregeling van 175.000 euro ook 65.000 euro vergoeding voor advocatenkosten, zo blijkt nu uit het jaarverslag.

Hoogesteger werd op non-actief gesteld, maar bleef wel in dienst tot begin deze maand. Zijn uiteindelijke vergoeding lag rond de vier ton. NS raakte de gunning ook kwijt – deze ging naar concurrent Arriva.

Onder interim-topman Roger van Boxtel probeerde NS sinds medio 2015 de draad weer op te pakken en het gezichtsverlies te beperken. NS realiseerde vorig jaar een omzet van 4,973 miljard euro, 20 procent meer dan in 2014. Dit komt onder meer door de nieuwe samenwerking van NS-dochter Abellio met het Schotse ScotRail. De winst bedroeg 118 miljoen euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Strategie Etihad is mislukt

Strategie Etihad is mislukt

18/08/2017

In mei ging Alitalia failliet, deze week gevolgd door airberlin. In beide gevallen was Etihad grootaandeelhouder. De strategie van de airline uit Abu Dhabi om verliesgevende buitenlandse carriers om te…

Cathay: lek nog niet boven

Cathay: lek nog niet boven

16/08/2017

Cathay Pacific heeft over het eerste half jaar van 2017 een nettoverlies geleden van omgerekend 217 miljoen euro. De airline uit Hongkong heeft het al enige jaren moeilijk en is…

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

15/08/2017

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier. Om…