Home / Treinen / Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

De vorig jaar ontslagen NS-topman Timo Huges en ex-directeur Jeff Hoogesteger van NS-dochter Abellio hebben veel geld meegekregen, ondanks hun frauduleuze handelen bij een aanbesteding. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2015 van NS.

Vorig jaar zomer lekte uit dat NS fraude had gepleegd bij de aanbesteding van het ov in Limburg, via een een-tweetje tussen Huges en Hoogesteger, waarbij de eigen dochter Abellio door Huges werd voorgetrokken, terwijl hij reglementair neutraal had moeten blijven.

Huges ontkende zijn dubieuze rol aanvankelijk, hetgeen het in de ogen van de enige aandeelhouder, de minister van financiën, nog erger maakte. Huges kreeg ontslag en toucheerde boven op zijn vertrekregeling van 175.000 euro ook 65.000 euro vergoeding voor advocatenkosten, zo blijkt nu uit het jaarverslag.

Hoogesteger werd op non-actief gesteld, maar bleef wel in dienst tot begin deze maand. Zijn uiteindelijke vergoeding lag rond de vier ton. NS raakte de gunning ook kwijt – deze ging naar concurrent Arriva.

Onder interim-topman Roger van Boxtel probeerde NS sinds medio 2015 de draad weer op te pakken en het gezichtsverlies te beperken. NS realiseerde vorig jaar een omzet van 4,973 miljard euro, 20 procent meer dan in 2014. Dit komt onder meer door de nieuwe samenwerking van NS-dochter Abellio met het Schotse ScotRail. De winst bedroeg 118 miljoen euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
PA neemt Nyras over

PA neemt Nyras over

12/12/2017

PA Consulting heeft luchtvaartadviesbureau Nyras overgenomen. De twee Britse bedrijven, die ook actief zijn in Nederland, werkten al langere tijd samen. “De combinatie van de expertise van Nyras met onze…

Ryanair kapt met Amadeus

Ryanair kapt met Amadeus

12/12/2017

Ryanair maakt vanaf eind deze week niet langer gebruik van de diensten van Amadeus. De Ierse prijsvechter blijft wel samenwerken met Travelport en Sabre, de andere twee grote GDS’en. De…

Schiphol in de sneeuw

Schiphol in de sneeuw

11/12/2017

Schiphol heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag te maken met zware sneeuwval, die leidt tot vertraging en annulering van vluchten. Maar de luchthaven zegt goed te kunnen omgaan met…

Petje af bij KLM

Petje af bij KLM

08/12/2017

KLM schaft per 1 januari 2018 de pet voor piloten af. Het bedrijf zegt in een verklaring ‘niet langer de toegevoegde waarde’ van het hoofddeksel te zien. Veel piloten droegen…