Home / Treinen / Apenkop terug bij NS

Apenkop terug bij NS

Apenkop terug bij NS

NS gaat meer materieel inzetten op het spoor. De treinenserie Mat ’64 (Apenkop) komt terug uit pensioen en er worden op sommige trajecten reguliere bussen ingezet. Het gaat om “al het beschikbare materieel ingezet,” zegt het spoorbedrijf.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur & Milieu maande NS onlangs om maatregelen te nemen die de drukte in de treinen in 2016 en begin 2017 moeten tegengaan. Veel reizigers hebben geen zitplaats in de spits en dat zou door een gebrek aan materieel volgend jaar alleen maar verergeren.

NS zegt nu 8,5 miljoen euro extra te investeren, bovenop de 320 miljoen die al was geoormerkt voor extra materieel in 2016 en 2017. Zo worden onder meer ook oude dubbeldekkers opgeknapt. Op drukke trajecten waar niet genoeg treinen beschikbaar zullen zijn, komt NS met een “volwaardig busalternatief”, zegt het bedrijf. Verder vervangt NS in sommige treinen een deel van de stoelen in de eerste klas door tweedeklas-stoelen, die dichter op elkaar staan. Volgens NS is al het ingezette oude materieel “volkomen veilig”.

In een verklaring zegt NS: “Nu de economie aantrekt, neemt de reizigersgroei boven verwachting toe. Ook maken meer studenten gebruik van de trein door het behoud en de uitbreiding van de OV-studentenkaart.”  Dit jaar zaten er 3,3 procent meer reizigers in de trein tijdens de spits dan in 2014.

In 2016 en 2017 krijgt NS nieuwe stoptreinen (sprinters), maar de intercitytreinen, waar grote behoefte aan is, komen niet eerder dan 2021 op het spoor. De reden is, zoals Dijksma het onlangs zo treffend verwoordde, dat NS was “vergeten” om ze te bestellen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….