Home / Travel management / FrieslandCampina kiest nieuwe zakenreisagent

FrieslandCampina kiest nieuwe zakenreisagent

FrieslandCampina kiest nieuwe zakenreisagent

Uit de tenderprocedure die FrieslandCampina zojuist heeft afgerond, is Carlson Wagonlit Travel (CWT) als nieuwe travel management company (TMC) uit de bus gekomen. Voor de online booking tool die wereldwijd wordt geïmplementeerd, is voor Concur gekozen.

“Wij willen ons travel management­­-programma nu echt wereldwijd uitrollen, met één TMC voor onze vesti­gingen in alle 33 landen,” aldus Merel van der Pijl, in een recent interview in Zakenreis. Van der Pijl is als inkoper verantwoordelijk ‘voor alles wat met mobiliteit te maken heeft’. Vooralsnog zijn de zakenreisuitgaven van FrieslandCampina nog niet volledig geconsolideerd en daarom is het moeilijk om exact te bepalen hoeveel de zuivelgigant wereldwijd uitgeeft aan travel. “Wat we konden meten, hebben we mee­genomen en dan zitten we boven de 24 miljoen euro per jaar,” zegt Van der Pijl.

De RFP (request for proposal) voor een nieuwe zakenreisagent was zo’n halfjaar geleden opgestart met een zogeheten elevator pitch: een kort verkooppraatje (alsof je in de lift staat) met negen partijen. De zes spelers die overbleven, waren niet allemaal TMC’s maar ook twee technologie-aanbieders. Van der Pijl: “Wij denken echter toch dat een partij die voornamelijk tooling biedt, systemen voor boeken en declareren, vooralsnog niet afdoende is. Met name voor landen waarbij de online dekking minder groot is. Wij hebben een partij nodig die ook de ticketuitgifte verzorgt en 24/7 ondersteuning kan bieden aan onze reizigers. Maar TMC’s zijn geen IT-experts. Daarom hebben wij als randvoorwaarde gesteld dat onze nieuwe agent kan samenwerken met externe IT-partijen.”

Voor de online booking tool die wereldwijd wordt geïmplementeerd, is voor Concur gekozen. In de Verenigde Staten werkt FrieslandCampina daar al aan mee. Uiteindelijk zal ook een expense tool in het systeem worden geïntegreerd, voor het verwerken van de onkostendeclaraties. Daar zal binnenkort een tender voor worden opgestart.

Van der Pijl heeft de ambitie om het zakelijk reizen bij FrieslandCampina ‘naar Travel 2.0’ te brengen. “Wij zoeken een end-to-end oplossing die idealiter kan communiceren vanuit je agenda in Outlook tot en met het indienen van de onkostendeclaraties. Een tool die informatie uit je agenda haalt en ziet dat je over twee maanden een meeting in Singapore hebt en dan een waarschuwing geeft om tijdig de vlucht te boeken. Bovendien moet de online booking tool zo gebruikersvriendelijk zijn, dat alle medewerkers hem wereldwijd kunnen gebruiken, vanaf ieder apparaat – computer, tablet en mobieltje.”

Een van de opdrachten voor CWT is om de adoptie van de online booking tool te verbeteren. Van der Pijl: “Het gebruik van onze online booking tool ligt nu op gemid­deld 15 procent. Als je bedenkt dat we in een digitale wereld leven, is dat heel laag. Wij willen dat naar een gemiddelde van boven de 70 procent tillen.”

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Business Tourist: Jac Damen over Seoul

Business Tourist: Jac Damen over Seoul

24/09/2017

Jac Damen kwam in in Zuid-Korea terecht als uitgezonden ambtenaar van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Sinds 2008 heeft hij in Seoul zijn eigen consultancy/import- en distributiebedrijf,…

Uber verliest licentie in Londen

Uber verliest licentie in Londen

22/09/2017

Uber mag niet langer in Londen opereren. Dit meldt Bloomberg. Deze beslissing zal invloed hebben op 3,5 miljoen mensen en 40.000 Uber-chauffeurs die de app in de stad gebruiken. Transport…

Elbers feliciteert Zakenreis

Elbers feliciteert Zakenreis

22/09/2017

Topman Pieter Elbers van KLM heeft op de zakenreisconferentie ‘RE’, in Amsterdam, Zakenreis gefeliciteerd met zijn 50-jarig bestaan. Ook de oprichter van het magazine, Kees Hundepool, was aanwezig. ‘RE’ is…