Home / Technologie / Tips voor veilig wifi onderweg

Tips voor veilig wifi onderweg

Tips voor veilig wifi onderweg

Gratis wifi onderweg in gemakkelijk, vooral in het buitenland. Maar inloggen op zo’n open netwerk brengt gevaren met zich mee. Hackers kunnen in bezit komen van gevoelige gegevens van de onwetende gelegenheidssurfer. Hoe voorkomt u dat u kwetsbaar bent voor internetcriminelen?

Uit onderzoek van privatewifi.com blijkt dat 79 procent van de reizigers geen gebruik maakt van een VPN (Virtual Private Network) om hun gegevens te beschermen wanneer zij online gaan. Een ontwikkelaar van VPN-diensten NordVPN onderzocht daarnaast of mensen simpele manieren kennen om hackers buiten de deur te houden tijdens het surfen.

Het grootste gevaar om gehackt te worden is door in de ‘honeypot’-val te trappen. De honingpot is de metafoor voor een hacker die een wifi spot beschikbaar stelt. Wanneer een gebruiker inlogt op het netwerk, heeft de hacker eenvoudig inzage in alle verstuurde data. Deze data kan e-mailadressen bevatten of creditcardgegevens.

Ook kunnen hackers zogenoemde ‘sniffers’ inzetten. Dit is software die ontworpen is om data uit een netwerk te onderscheppen en decoderen. It-specialisten gebruiken sniffers om netwerken te monitoren of problemen te identificeren. Wanneer hackers over sniffers beschikken, kunnen ze privégegevens gemakkelijk destilleren uit een wifi-netwerk.

Deze old-school truc wordt ook nog vaak toegepast: iemand die over de schouder meekijkt terwijl een argeloze mobiele surfer op laptop of mobiel aan het werk is. De geoefende ‘schouder-surfer’ onthoudt passwords of creditcard info om daar vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Houd daarom in de gaten dat niemand over uw schouder meekijkt wanneer u van een wifi hotspot gebruik maakt.

Opletten dus voor reizigers. Zorg ervoor dat uw firewall is ingeschakeld en laat uw telefoon niet automatisch verbinding maken met beschikbare wifi-netwerken. Een andere mogelijkheid om hackers buiten de deur te houden is door gebruik te maken van een VPN netwerk. Dit kan zeer gebruiksvriendelijk door een app hiervoor te gebruiken. Wanneer u een VPN-toepassing gebruikt is bovendien uw ip-adres onzichtbaar. Waardoor u ook gebruik kunt maken van websites die in een land geblokkeerd zijn, zoals Facebook in Vietnam of Wikipedia in Turkije.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….