Home / Technologie / Tips voor veilig wifi onderweg

Tips voor veilig wifi onderweg

Tips voor veilig wifi onderweg

Gratis wifi onderweg in gemakkelijk, vooral in het buitenland. Maar inloggen op zo’n open netwerk brengt gevaren met zich mee. Hackers kunnen in bezit komen van gevoelige gegevens van de onwetende gelegenheidssurfer. Hoe voorkomt u dat u kwetsbaar bent voor internetcriminelen?

Uit onderzoek van privatewifi.com blijkt dat 79 procent van de reizigers geen gebruik maakt van een VPN (Virtual Private Network) om hun gegevens te beschermen wanneer zij online gaan. Een ontwikkelaar van VPN-diensten NordVPN onderzocht daarnaast of mensen simpele manieren kennen om hackers buiten de deur te houden tijdens het surfen.

Het grootste gevaar om gehackt te worden is door in de ‘honeypot’-val te trappen. De honingpot is de metafoor voor een hacker die een wifi spot beschikbaar stelt. Wanneer een gebruiker inlogt op het netwerk, heeft de hacker eenvoudig inzage in alle verstuurde data. Deze data kan e-mailadressen bevatten of creditcardgegevens.

Ook kunnen hackers zogenoemde ‘sniffers’ inzetten. Dit is software die ontworpen is om data uit een netwerk te onderscheppen en decoderen. It-specialisten gebruiken sniffers om netwerken te monitoren of problemen te identificeren. Wanneer hackers over sniffers beschikken, kunnen ze privégegevens gemakkelijk destilleren uit een wifi-netwerk.

Deze old-school truc wordt ook nog vaak toegepast: iemand die over de schouder meekijkt terwijl een argeloze mobiele surfer op laptop of mobiel aan het werk is. De geoefende ‘schouder-surfer’ onthoudt passwords of creditcard info om daar vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Houd daarom in de gaten dat niemand over uw schouder meekijkt wanneer u van een wifi hotspot gebruik maakt.

Opletten dus voor reizigers. Zorg ervoor dat uw firewall is ingeschakeld en laat uw telefoon niet automatisch verbinding maken met beschikbare wifi-netwerken. Een andere mogelijkheid om hackers buiten de deur te houden is door gebruik te maken van een VPN netwerk. Dit kan zeer gebruiksvriendelijk door een app hiervoor te gebruiken. Wanneer u een VPN-toepassing gebruikt is bovendien uw ip-adres onzichtbaar. Waardoor u ook gebruik kunt maken van websites die in een land geblokkeerd zijn, zoals Facebook in Vietnam of Wikipedia in Turkije.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Strategie Etihad is mislukt

Strategie Etihad is mislukt

18/08/2017

In mei ging Alitalia failliet, deze week gevolgd door airberlin. In beide gevallen was Etihad grootaandeelhouder. De strategie van de airline uit Abu Dhabi om verliesgevende buitenlandse carriers om te…

Cathay: lek nog niet boven

Cathay: lek nog niet boven

16/08/2017

Cathay Pacific heeft over het eerste half jaar van 2017 een nettoverlies geleden van omgerekend 217 miljoen euro. De airline uit Hongkong heeft het al enige jaren moeilijk en is…

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

15/08/2017

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier. Om…