Home / Technologie / EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

T-Mobile/Deutsche Telekom en Inmarsat bouwen samen een systeem onder de naam European Aviation Netwerk (EAN) dat het Europese luchtruim nog dit jaar moet voorzien van supersnel internet. De twee partijen zeggen momenteel ‘de laatste hand’ te leggen aan het netwerk, dat via een satelliet, aangevuld met voorzieningen aan de grond, vliegtuigen kan voorzien van breedband-internet.

De technische infrastructuur van het grondnetwerk voor het luchtruim boven Nederland en de Noordzee is inmiddels afgerond. De lancering van EAN in West-Europese landen staat gepland voor eind 2017/begin 2018.

De bouw van het netwerk ‘doorbreekt de mobiele grens’ – nu is in de meeste vliegtuigen geen wifi aanwezig. Richard Marijs, technologiestrateeg bij T-Mobile Nederland, zegt in een verklaring: “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe technologieën waarmee we baanbrekende toepassingen kunnen bouwen. Nu verleggen we de grens wederom, samen met onze moedermaatschappij Deutsche Telecom en partner Inmarsat.”

“Een onafgebroken mobiele internetverbinding in snel bewegende voertuigen zoals auto’s of treinen is al een technisch hoogstandje. Het aanleggen van verbindingen van acht kilometer hoogte naar een vliegtuig dat met duizend kilometer per uur vliegt, is helemaal een complexe, technologische en prachtige uitdaging, waar we samen in zijn geslaagd,” aldus Marijs.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Strategie Etihad is mislukt

Strategie Etihad is mislukt

18/08/2017

In mei ging Alitalia failliet, deze week gevolgd door airberlin. In beide gevallen was Etihad grootaandeelhouder. De strategie van de airline uit Abu Dhabi om verliesgevende buitenlandse carriers om te…

Cathay: lek nog niet boven

Cathay: lek nog niet boven

16/08/2017

Cathay Pacific heeft over het eerste half jaar van 2017 een nettoverlies geleden van omgerekend 217 miljoen euro. De airline uit Hongkong heeft het al enige jaren moeilijk en is…

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

15/08/2017

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier. Om…