Home / Technologie / EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

T-Mobile/Deutsche Telekom en Inmarsat bouwen samen een systeem onder de naam European Aviation Netwerk (EAN) dat het Europese luchtruim nog dit jaar moet voorzien van supersnel internet. De twee partijen zeggen momenteel ‘de laatste hand’ te leggen aan het netwerk, dat via een satelliet, aangevuld met voorzieningen aan de grond, vliegtuigen kan voorzien van breedband-internet.

De technische infrastructuur van het grondnetwerk voor het luchtruim boven Nederland en de Noordzee is inmiddels afgerond. De lancering van EAN in West-Europese landen staat gepland voor eind 2017/begin 2018.

De bouw van het netwerk ‘doorbreekt de mobiele grens’ – nu is in de meeste vliegtuigen geen wifi aanwezig. Richard Marijs, technologiestrateeg bij T-Mobile Nederland, zegt in een verklaring: “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe technologieën waarmee we baanbrekende toepassingen kunnen bouwen. Nu verleggen we de grens wederom, samen met onze moedermaatschappij Deutsche Telecom en partner Inmarsat.”

“Een onafgebroken mobiele internetverbinding in snel bewegende voertuigen zoals auto’s of treinen is al een technisch hoogstandje. Het aanleggen van verbindingen van acht kilometer hoogte naar een vliegtuig dat met duizend kilometer per uur vliegt, is helemaal een complexe, technologische en prachtige uitdaging, waar we samen in zijn geslaagd,” aldus Marijs.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….