Home / Technologie / Boeing schrapt banen

Boeing schrapt banen

Boeing schrapt banen

Boeing schrapt ruim 1.800 banen in de fabrieken rondom de stad Seattle. Dit hebben de bonden bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer bekendgemaakt. Boeing geeft moeilijke marktomstandigheden op als reden.

Het gaat om ontslag voor 1.500 monteurs en technici, terwijl 305 andere technici vrijwillig vertrekken. Het gaat om banen in de bouw van passagiersvliegtuigen. De meeste productiefaciliteiten van Boeing in deze divisie bevinden zich rondom Seattle, in de noordwestelijke staat Washington.

De verwijzing naar de markt betekent niet dat het slecht gaat met Boeing, maar de commerciële vliegtuigbouw is sterk cyclisch. Boeing en haar grote concurrent Airbus moeten altijd rekening houden met op en neer gaande tendensen, waar de omvang van het personeelsbestand op moet worden afgestemd. Boeing is een enorm bedrijf, met wereldwijd 150.000 werknemers.

De international luchtvaart maakt momenteel een periode van grote bloei door. Airlines bestelden de afgelopen jaren daarom veel nieuwe vliegtuigen, zodat de ‘backlog’, het orderboek, bij alle bouwers goed is gevuld. Maar het aantal orders vlakte vorig jaar af, wegens overcapaciteit en dat geldt ook voor het aantal afgeleverde toestellen. Voor de fabrikanten betekent dit neergang in de cyclus.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….