Home / Reistips / The Business Tourist: Anko van der Werff over Mexico-Stad

The Business Tourist: Anko van der Werff over Mexico-Stad

The Business Tourist: Anko van der Werff over Mexico-Stad

Anko van der Werff woont sinds twee jaar in Mexico-Stad, waar hij Chief Revenue Officer is voor Aeromexico, de grootste luchtvaartmaatschappij van Mexico. Hij houdt zich bezig met de strategie, het netwerk en de commerciële activiteiten van de carrier en was medeverantwoordelijk voor de nieuwe route Mexico-Stad–Amsterdam.

“We wonen en werken hier nu twee jaar en hebben het goed naar onze zin. Zowel het land als de hoofdstad ontwikkelt zich snel. Er staan voor de komende jaren belangrijke economische hervormingen gepland of zijn al doorgevoerd. In het begin was het even lastig omdat we geen woord Spaans spraken, maar inmiddels leiden we een actief sociaal leven en hebben we al behoorlijk wat plekken in Mexico bezocht.Mexico-Stad is met 25 miljoen inwoners de grootste metropool ter wereld. Maar de stad voelt niet ‘massief’. Omdat je je meestal maar in één deel van de stad beweegt, word je niet geconfronteerd met haar uitgestrektheid. Er is een ongekende diversiteit. De stad heeft behoorlijk veel groen en het Chapultepec Park is het grootste stadspark op het westelijk halfrond. ”

Eten en drinken
“Het eten is fantastisch, en zeker de echte Mexicaanse keuken, die niets te maken heeft met wat je in de Nederlandse supermarkten kunt kopen. En natuurlijk heeft die ook veel Spaanse invloeden. Er is hier een echte lunchcultuur, vanaf een uur of twee ’s middags. Door de week lunch ik met collega’s, en in het weekend (zeker op zondag, een ‘heilige familiedag’) met de familie. De service in restaurants is doorgaans erg goed (vergeet niet 15 procent fooi!).

HusetOnze favoriete restaurants: in de wijk La Roma eten we graag bij Huset – from farm to table, vers met altijd verrassende gerechten bereid door een topchef. Dit restaurant heeft ook Airbnb-kamers.
Ook op de Mercado de Roma kun je goed eten, in allerlei verschillende tentjes onder één dak. In de wijk Polanco zijn Emilio’s (Spaans georiënteerd) en Anatol (Mexicaans in een modern jasje) aan te raden. Een erg leuk café is Downtown Mexico in het historische centrum vlakbij Zocálo, het centrale plein van de stad. Op vrijdag begint het uitgaan al bij de lunch. Mensen komen niet terug op hun werk en gaan in één ruk door van lunch naar diner.”

Culturele uitstapjes
“De stad is een bolwerk van cultuur, iets dat in Nederland wordt onderschat. Zowel de New York Times als de BBC zet Mexico-Stad op de Number 1 Places to visit in 2016. In deze stad hebben schrijvers als Gabriel García Márquez en de schilders Diego Rivera en Frida Kahlo gewoond. Het centrale plein Zocálo is het politieke hart van de stad, het Centro Storico. Het Palacio de Bellas Artes, het bekendste opera- en muziekgebouw, is een must, ook al vanwege de schitterende muur­-schilde­ringen. Daarnaast natuurlijk het Antropologisch Museum en het Castillo de Chapultepec. Frida-KahloHet huis van Frida Kahlo, het Casa Azul, bereik je met de auto in ongeveer 30 minuten. De tempels van Teotihuacan liggen iets verder weg, ongeveer anderhalf uur.”

Favoriete wijken
“Polanco is al geruime tijd ontdekt en dus al ontwikkeld, maar nog steeds leuk met restaurants en bars op elke hoek. De buurten in opkomst zijn La Roma en Condesa. Mooie haciënda’s worden omgevormd tot restaurants en er begint een beetje een tech scene te ontstaan. Superleuke buurten met veel architec­tonische historie en een uitbundig uitgaansleven.”

Gouden tip
“Mexico-Stad ligt op 2200 meter hoogte en dat is in het begin even wennen. Neem dus ook ‘s avonds een trui of jas mee, want op deze hoogte koelt het snel af. Voor gevoelige magen: blijf in het begin maar bij de betere restaurants en ga zeker niet zomaar op straat een tacootje eten!”

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Strategie Etihad is mislukt

Strategie Etihad is mislukt

18/08/2017

In mei ging Alitalia failliet, deze week gevolgd door airberlin. In beide gevallen was Etihad grootaandeelhouder. De strategie van de airline uit Abu Dhabi om verliesgevende buitenlandse carriers om te…

Cathay: lek nog niet boven

Cathay: lek nog niet boven

16/08/2017

Cathay Pacific heeft over het eerste half jaar van 2017 een nettoverlies geleden van omgerekend 217 miljoen euro. De airline uit Hongkong heeft het al enige jaren moeilijk en is…

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

15/08/2017

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier. Om…