Home / Reisagenten / Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Amerikaanse hotels en airlines verlagen hun tarieven als gevolg van de opstelling van president Trump ten aanzien van immigratie en reizen naar de VS. Dit heeft de topman van Expedia, Dara Khosrowshahi, gezegd tegen de Financial Times.

Khosrowshahi, een Amerikaan met Iraanse wortels, heeft de regering in Washington opgeroepen een ‘open en vriendelijk gezicht’ te tonen aan de wereld. Expedia constateert, zoals andere bedrijven in de reis- en hospitality branche al eerder deden, dat er een dalende vraag naar reizen is richting de Verenigde Staten, zowel in het zakelijke als vrijetijds-segment, door toedoen van de regering Trump.

De president heeft tot twee keer toe gepoogd burgers uit zes tot zeven moslimlanden (waaronder Iran) tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen. In beide gevallen blokkeerden Amerikaanse rechters de maatregel, maar Trump heeft het nog niet opgegeven en probeert via hoger beroep alsnog zijn zin door te drukken.

Brede uitstraling
Khosrowshahi redeneert dat Trumps beleid een veel bredere uitstraling heeft dan alleen richting de moslimwereld: “Ik denk dat door de stellingname van de huidige regering de VS als bestemming minder aantrekkelijk is geworden.”

Ervan uitgaande dat Trump zijn beleid niet zal aanpassen ziet de topman van Expedia twee mogelijke ontwikkelingen: de vraag richting de VS blijft dalen of de prijzen dalen waardoor de vraag weer omhoog gaat. Khosrowshahi constateert dat het laatste inmiddels het geval is.

Een onderzoek van GBTA wees vorige maand uit dat de helft van de inkopers van zakenreizen een daling van de vraag richting de VS verwacht. Ook de World Travel and Tourism Council (WTTC) vreest dat het ‘anti buitenlanders sentiment’ de VS geen goed zal doen.

De Amerikaanse reisbranche vertegenwoordigde in 2016 een waarde van 1,5 biljoen dollar (1.500.000.000.000); dat is acht procent van het GDP. In de branche werken 14 miljoen mensen in de VS.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….