Home / Reisagenten / Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Amerikaanse hotels en airlines verlagen hun tarieven als gevolg van de opstelling van president Trump ten aanzien van immigratie en reizen naar de VS. Dit heeft de topman van Expedia, Dara Khosrowshahi, gezegd tegen de Financial Times.

Khosrowshahi, een Amerikaan met Iraanse wortels, heeft de regering in Washington opgeroepen een ‘open en vriendelijk gezicht’ te tonen aan de wereld. Expedia constateert, zoals andere bedrijven in de reis- en hospitality branche al eerder deden, dat er een dalende vraag naar reizen is richting de Verenigde Staten, zowel in het zakelijke als vrijetijds-segment, door toedoen van de regering Trump.

De president heeft tot twee keer toe gepoogd burgers uit zes tot zeven moslimlanden (waaronder Iran) tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen. In beide gevallen blokkeerden Amerikaanse rechters de maatregel, maar Trump heeft het nog niet opgegeven en probeert via hoger beroep alsnog zijn zin door te drukken.

Brede uitstraling
Khosrowshahi redeneert dat Trumps beleid een veel bredere uitstraling heeft dan alleen richting de moslimwereld: “Ik denk dat door de stellingname van de huidige regering de VS als bestemming minder aantrekkelijk is geworden.”

Ervan uitgaande dat Trump zijn beleid niet zal aanpassen ziet de topman van Expedia twee mogelijke ontwikkelingen: de vraag richting de VS blijft dalen of de prijzen dalen waardoor de vraag weer omhoog gaat. Khosrowshahi constateert dat het laatste inmiddels het geval is.

Een onderzoek van GBTA wees vorige maand uit dat de helft van de inkopers van zakenreizen een daling van de vraag richting de VS verwacht. Ook de World Travel and Tourism Council (WTTC) vreest dat het ‘anti buitenlanders sentiment’ de VS geen goed zal doen.

De Amerikaanse reisbranche vertegenwoordigde in 2016 een waarde van 1,5 biljoen dollar (1.500.000.000.000); dat is acht procent van het GDP. In de branche werken 14 miljoen mensen in de VS.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
PA neemt Nyras over

PA neemt Nyras over

12/12/2017

PA Consulting heeft luchtvaartadviesbureau Nyras overgenomen. De twee Britse bedrijven, die ook actief zijn in Nederland, werkten al langere tijd samen. “De combinatie van de expertise van Nyras met onze…

Ryanair kapt met Amadeus

Ryanair kapt met Amadeus

12/12/2017

Ryanair maakt vanaf eind deze week niet langer gebruik van de diensten van Amadeus. De Ierse prijsvechter blijft wel samenwerken met Travelport en Sabre, de andere twee grote GDS’en. De…

Schiphol in de sneeuw

Schiphol in de sneeuw

11/12/2017

Schiphol heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag te maken met zware sneeuwval, die leidt tot vertraging en annulering van vluchten. Maar de luchthaven zegt goed te kunnen omgaan met…

Petje af bij KLM

Petje af bij KLM

08/12/2017

KLM schaft per 1 januari 2018 de pet voor piloten af. Het bedrijf zegt in een verklaring ‘niet langer de toegevoegde waarde’ van het hoofddeksel te zien. Veel piloten droegen…