Home / Regelgeving / Laptopverbod Europa voorlopig van de baan

Laptopverbod Europa voorlopig van de baan

Laptopverbod Europa voorlopig van de baan

De Verenigde Staten ziet voorlopig af van een laptopverbod op vluchten van Europa naar de VS, meldt de BBC. Over het dreigende verbod is gisteren overleg geweest tussen Europese en Amerikaanse ambtenaren en daar is besloten  voorlopig van een verbod af te zien. Wel worden er andere maatregelen overwogen, welke dat zijn is niet bekend gemaakt.

Het vier uur durende overleg dat plaats vond in Brussel was een Europees initiatief. Volgens een bron hebben de vertegenwoordigers van de VS aangegeven dat het overleg een startpunt zou zijn van betere informatie-uitwisseling over veiligheidsaangelegenheden.

De ‘laptopban’ die geldt voor vluchten naar Amerika vanuit tien luchthavens in het Midden-Oosten werd op 21 maart plotseling ingevoerd onder verwijzing naar terrorismedreiging. Er waren signalen dat explosieven konden worden verborgen in de behuizing van laptops of tablets. Elektronica groter dan een smartphone mag daarom niet meer mee in de cabine, maar moet worden opgeborgen in de ruimbagage. Sinds ruim een week werd gespeculeerd over het uitbreiden van de gehate maatregel naar vluchten vanuit Europa.

Er is veel kritiek op het laptop-verbod zoals dat nu geldt voor de luchthavens in het Midden-Oosten. Een veel gehoorde klacht is dat een goede onderbouwing voor de maatregel ontbreekt. De regelgeving is erg nadelig voor airlines die vanaf de getroffen luchthavens directe vluchten naar de VS aanbieden, zo maakte Emirates in april bekend de capaciteit op vluchten naar de VS terug te brengen. In Europa voerde de website Skift een onderzoek uit naar de reisbereidheid van Europese reizigers wanneer een laptopban van kracht zou worden. Een op de vijf respondenten die een reis naar de VS overwegen gaf aan dat een laptopban een reden zou zijn om de reisplannen te heroverwegen.

De luchtvaartindustrie uit ook zorgen over het vervoeren van elektronica in de ruimbagage. Laptops bevatten lithium-ion batterijen die brandgevaarlijk zijn. Wanneer brand ontstaat door deze batterijen in de cabine kan eerder worden ontdekt en ingegrepen dan wanneer een laptop vervoerd wordt in het vrachtruim.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM naar Fortaleza

KLM naar Fortaleza

25/09/2017

KLM zal vanaf 3 mei 2018 twee keer per week – op donderdag en zaterdag – tussen Amsterdam en Fortaleza gaan vliegen. Per 2 juli 2018 zal er een derde…

Lucky Air naar Europa

Lucky Air naar Europa

25/09/2017

De Chinese carrier Lucky Air breidt haar netwerk in Europa uit met vluchten naar St Petersburg en Helsinki. In juni maakte de dochter van de HNA Group al de oversteek…

KLM geen partner van Joon

KLM geen partner van Joon

25/09/2017

KLM zal niet samenwerken met Joon. Dit werd vandaag duidelijk tijdens de presentatie van de nieuwe airline. CEO Franck Terner van Air France, het moederbedrijf, noemde Delta Air Lines, China…

Business Tourist: Jac Damen over Seoul

Business Tourist: Jac Damen over Seoul

24/09/2017

Jac Damen kwam in in Zuid-Korea terecht als uitgezonden ambtenaar van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Sinds 2008 heeft hij in Seoul zijn eigen consultancy/import- en distributiebedrijf,…