Home / Regelgeving / Laptopverbod Europa voorlopig van de baan

Laptopverbod Europa voorlopig van de baan

Laptopverbod Europa voorlopig van de baan

De Verenigde Staten ziet voorlopig af van een laptopverbod op vluchten van Europa naar de VS, meldt de BBC. Over het dreigende verbod is gisteren overleg geweest tussen Europese en Amerikaanse ambtenaren en daar is besloten  voorlopig van een verbod af te zien. Wel worden er andere maatregelen overwogen, welke dat zijn is niet bekend gemaakt.

Het vier uur durende overleg dat plaats vond in Brussel was een Europees initiatief. Volgens een bron hebben de vertegenwoordigers van de VS aangegeven dat het overleg een startpunt zou zijn van betere informatie-uitwisseling over veiligheidsaangelegenheden.

De ‘laptopban’ die geldt voor vluchten naar Amerika vanuit tien luchthavens in het Midden-Oosten werd op 21 maart plotseling ingevoerd onder verwijzing naar terrorismedreiging. Er waren signalen dat explosieven konden worden verborgen in de behuizing van laptops of tablets. Elektronica groter dan een smartphone mag daarom niet meer mee in de cabine, maar moet worden opgeborgen in de ruimbagage. Sinds ruim een week werd gespeculeerd over het uitbreiden van de gehate maatregel naar vluchten vanuit Europa.

Er is veel kritiek op het laptop-verbod zoals dat nu geldt voor de luchthavens in het Midden-Oosten. Een veel gehoorde klacht is dat een goede onderbouwing voor de maatregel ontbreekt. De regelgeving is erg nadelig voor airlines die vanaf de getroffen luchthavens directe vluchten naar de VS aanbieden, zo maakte Emirates in april bekend de capaciteit op vluchten naar de VS terug te brengen. In Europa voerde de website Skift een onderzoek uit naar de reisbereidheid van Europese reizigers wanneer een laptopban van kracht zou worden. Een op de vijf respondenten die een reis naar de VS overwegen gaf aan dat een laptopban een reden zou zijn om de reisplannen te heroverwegen.

De luchtvaartindustrie uit ook zorgen over het vervoeren van elektronica in de ruimbagage. Laptops bevatten lithium-ion batterijen die brandgevaarlijk zijn. Wanneer brand ontstaat door deze batterijen in de cabine kan eerder worden ontdekt en ingegrepen dan wanneer een laptop vervoerd wordt in het vrachtruim.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe treinen Eurostar

Nieuwe treinen Eurostar

24/05/2017

Eurostar heeft de E320-hogesnelheidstrein gepresenteerd voor de route Brussel-Londen, met 28 mei als begindatum. Eind dit jaar wordt de E320 ook ingezet op de directe lijn Amsterdam-Londen. De E320 is…

Boeing 737 MAX in bedrijf

Boeing 737 MAX in bedrijf

23/05/2017

De eerste Boeing 737 MAX is sinds gisteren in bedrijf. Launch customer Batik Malaysia vloog een lijndienst van Kuala Lumpur naar Singapore. De ‘MAX’ is de meest moderne variant van…

Eerste connecting partner Star

Eerste connecting partner Star

23/05/2017

Juneyao Airlines neemt vanaf heden deel aan Star Alliance als eerste ‘connecting partner’. Passagiers met een Star-ticket kunnen in Shanghai, waar Juneyao is gevestigd, overstappen op een vlucht van de…

Ontslaggolf bij Cathay

Ontslaggolf bij Cathay

22/05/2017

Bij het verlieslijdende Cathay Pacific verdwijnen rond de 600 kantoorbanen. Dit bevestigt de airline tegenover Zakenreis op het hoofdkantoor in Hongkong. Onder het grondpersoneel, cabin crew en piloten vallen geen…