Home / Overig / Eis tegen Poch levenslang

Eis tegen Poch levenslang

Eis tegen Poch levenslang

Het Openbaar Ministerie in Argentinië heeft levenslang geëist tegen Julio Poch, de voormalige piloot van Transavia, wegens betrokkenheid bij de ‘dodenvluchten’ in de jaren zeventig. Dit heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops bekendgemaakt.

De 63-jarige Poch, die een Nederlands en een Argentijns paspoort heeft, deed volgens het OM in de jaren zeventig als marinevlieger mee aan vluchten, waarbij tegenstanders van de rechtse dictatuur van generaal Videla (aan de macht tussen 1976 en 1983) van grote hoogte levend in zee werden gegooid. Dát deze vluchten hebben plaatsgevonden lijdt allang geen twijfel meer, maar Poch heeft altijd ontkend dat hij piloot was op de bewuste vliegtuigen. “Wij hopen dat er alsnog recht zal gaan geschieden,” zegt Geert-Jan Knoops in een reactie aan Zakenreis.

Duizenden linkse tegenstanders werden in die jaren opgepakt en gemarteld. Naar schatting tussen de 1.000 en 5.000 van hen werden gedrogeerd en vanuit vliegtuigen in zee gegooid. In Argentinië is al enkele jaren een proces gaande tegen 56 mensen die ervan worden verdacht destijds betrokken te zijn geweest bij de binnenlandse terreur. Tegen 52 van hen, onder wie Poch, is nu levenslang geëist.

Noodlottig
Julio Poch verhuisde eind jaren tachtig naar Nederland waar hij tot zijn pensioen piloot was bij Transavia. Tijdens een etentje in 2003 zou Poch tegenover collega’s hebben verklaard dat hij betrokken was geweest bij de dodenvluchten. Pas jaren later, in 2009, werden hem deze woorden noodlottig. De Argentijnse autoriteiten waren op de hoogte gekomen van de mogelijke schuld van Poch en lieten hem in Spanje arresteren, op de allerlaatste Transavia-vlucht die hij volgens plan zou maken, voor hij met pensioen ging. Spanje leverde Poch in 2010 uit aan Argentinië, waar hij sindsdien in de gevangenis zit.

Poch en zijn advocaat Knoops stellen dat hij onschuldig vastzit en eisen zijn vrijlating. Maar het Argentijnse OM kwam afgelopen september naar eigen zeggen met nieuwe bewijzen tegen Poch. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij Operatie Sirena, die ten doel had tegenstanders van het Videla-regime uit te roeien. Poch ontkende tijdens de verhoren niet deel te hebben uitgemaakt van ‘Sirena’, maar zou niet op de hoogte zijn geweest van de werkelijke doelen van de operatie. Het OM in Buenos Aires achtte dit ongeloofwaardig.

Verder heeft Poch er bij herhaling op gewezen dat uit zijn logboeken blijkt dat hij niet kan hebben deelgenomen aan de dodenvluchten. Het OM heeft daar tegenin gebracht dat de documentatie van Poch incompleet zijn. De executievluchten zouden juist met opzet niet zijn vermeld en als blanco dagen in Pochs logboeken voorkomen.

De zaak tegen Poch en de andere beschuldigden gaat verder. De slotpleidooien zullen vanaf april/mei 2016 plaatsvinden. Advocaat Knoops verwacht de uitspraak pas in de tweede helft van volgend jaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….