Home / Overig / Eis tegen Poch levenslang

Eis tegen Poch levenslang

Eis tegen Poch levenslang

Het Openbaar Ministerie in Argentinië heeft levenslang geëist tegen Julio Poch, de voormalige piloot van Transavia, wegens betrokkenheid bij de ‘dodenvluchten’ in de jaren zeventig. Dit heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops bekendgemaakt.

De 63-jarige Poch, die een Nederlands en een Argentijns paspoort heeft, deed volgens het OM in de jaren zeventig als marinevlieger mee aan vluchten, waarbij tegenstanders van de rechtse dictatuur van generaal Videla (aan de macht tussen 1976 en 1983) van grote hoogte levend in zee werden gegooid. Dát deze vluchten hebben plaatsgevonden lijdt allang geen twijfel meer, maar Poch heeft altijd ontkend dat hij piloot was op de bewuste vliegtuigen. “Wij hopen dat er alsnog recht zal gaan geschieden,” zegt Geert-Jan Knoops in een reactie aan Zakenreis.

Duizenden linkse tegenstanders werden in die jaren opgepakt en gemarteld. Naar schatting tussen de 1.000 en 5.000 van hen werden gedrogeerd en vanuit vliegtuigen in zee gegooid. In Argentinië is al enkele jaren een proces gaande tegen 56 mensen die ervan worden verdacht destijds betrokken te zijn geweest bij de binnenlandse terreur. Tegen 52 van hen, onder wie Poch, is nu levenslang geëist.

Noodlottig
Julio Poch verhuisde eind jaren tachtig naar Nederland waar hij tot zijn pensioen piloot was bij Transavia. Tijdens een etentje in 2003 zou Poch tegenover collega’s hebben verklaard dat hij betrokken was geweest bij de dodenvluchten. Pas jaren later, in 2009, werden hem deze woorden noodlottig. De Argentijnse autoriteiten waren op de hoogte gekomen van de mogelijke schuld van Poch en lieten hem in Spanje arresteren, op de allerlaatste Transavia-vlucht die hij volgens plan zou maken, voor hij met pensioen ging. Spanje leverde Poch in 2010 uit aan Argentinië, waar hij sindsdien in de gevangenis zit.

Poch en zijn advocaat Knoops stellen dat hij onschuldig vastzit en eisen zijn vrijlating. Maar het Argentijnse OM kwam afgelopen september naar eigen zeggen met nieuwe bewijzen tegen Poch. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij Operatie Sirena, die ten doel had tegenstanders van het Videla-regime uit te roeien. Poch ontkende tijdens de verhoren niet deel te hebben uitgemaakt van ‘Sirena’, maar zou niet op de hoogte zijn geweest van de werkelijke doelen van de operatie. Het OM in Buenos Aires achtte dit ongeloofwaardig.

Verder heeft Poch er bij herhaling op gewezen dat uit zijn logboeken blijkt dat hij niet kan hebben deelgenomen aan de dodenvluchten. Het OM heeft daar tegenin gebracht dat de documentatie van Poch incompleet zijn. De executievluchten zouden juist met opzet niet zijn vermeld en als blanco dagen in Pochs logboeken voorkomen.

De zaak tegen Poch en de andere beschuldigden gaat verder. De slotpleidooien zullen vanaf april/mei 2016 plaatsvinden. Advocaat Knoops verwacht de uitspraak pas in de tweede helft van volgend jaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Strategie Etihad is mislukt

Strategie Etihad is mislukt

18/08/2017

In mei ging Alitalia failliet, deze week gevolgd door airberlin. In beide gevallen was Etihad grootaandeelhouder. De strategie van de airline uit Abu Dhabi om verliesgevende buitenlandse carriers om te…

Cathay: lek nog niet boven

Cathay: lek nog niet boven

16/08/2017

Cathay Pacific heeft over het eerste half jaar van 2017 een nettoverlies geleden van omgerekend 217 miljoen euro. De airline uit Hongkong heeft het al enige jaren moeilijk en is…

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

15/08/2017

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier. Om…