Home / Luchtvaart / Weer cabine-acties bij KLM

Weer cabine-acties bij KLM

Weer cabine-acties bij KLM

KLM heeft vrijdag een ultimatum laten verlopen van FNV Luchtvaart over het terugdraaien van -1 CA. FNV stelt daarom nieuwe acties tegen KLM in het vooruitzicht en dat doet ook VNC, de andere bond.

Beide bonden willen dat de directie de omstreden  -1 CA maatregel (één cabin attendant – CA – minder op 40 procent van de long haul vluchten) terugdraait in een nieuwe cao, waar al meer dan een jaar over wordt onderhandeld. KLM beloofde dat eind 2016 ook, maar kwam daar later op terug, omdat er in haar ogen te weinig voortgang zat in de cao-onderhandelingen.

In het eindbod voor een nieuwe cao stond begin deze maand daarom niets over -1 CA, tot grote woede van de bonden. VNC voerde eerder al korte werkonderbrekingen. “Wij accepteren dit chantagemiddel niet,” zegt Birte Nelen, bestuurder van FNV Luchtvaart in een verklaring. “Als de maatregel wordt geschrapt, komt dat iedereen ten goede: het cabinepersoneel, de passagiers, de kwaliteit van het product aan boord en dus uiteindelijk ook KLM als organisatie.”

FNV gaat stiptheidsacties voeren om de druk op te voeren. Nelen: “Als vanaf zondag door vertragingen de werktijden uit de cao worden overschreden, zal het cabinepersoneel niet langer doorwerken. We gaan KLM strikt aan de afspraken uit de cao houden. Totdat KLM de -1 CA maatregel terugdraait.”

Innovatief voorstel
De leden van FNV Cabine wezen vorige week in een intern referendum het cao-eindbod van KLM af. Nelen: “FNV Luchtvaart heeft een zeer innovatief voorstel voor een nieuwe cao gedaan, waarin ook besparingen voor KLM zijn opgenomen. In ruil vragen wij: verlaging van de werkdruk, meer zeggenschap over de werkroosters en een fatsoenlijke loonsverhoging. We nodigen KLM dan ook uit om met ons een gebalanceerd cao-akkoord af te spreken dat breed wordt gedragen.”

Nelen voerde namens FNV  onderhandelingen voor de nieuwe cao. “Het personeel heeft de afgelopen jaren fors ingeleverd op hun arbeidsvoorwaarden,” aldus Nelen. “Nu KLM flinke winst boekt, is het tijd dat de luchtvaartmaatschappij weer investeert in haar mensen. De werkdruk voor het cabinepersoneel steeg het afgelopen jaar, omdat de directie eenzijdig -1 CA doorvoerde. Na verscheidene acties van het personeel beloofde KLM de maatregel terug te draaien.”

FNV Cabine hield deze week ook een picketline bij het bemanningencentrum van KLM op Schiphol, waarbij leden en niet-leden van de bond werd opgeroepen om een petitie te tekenen tegen -1 CA. VNC deed aan deze actie niet niet actief mee, maar ondersteunt de petitie wel.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
4,1 miljard passagiers in 2017

4,1 miljard passagiers in 2017

19/01/2018

Het aantal vervoerde passagiers in de luchtvaart is vorig jaar wereldwijd gestegen met 7,1 procent tot een totaal van 4,1 miljard. Dit heeft ICAO, de  burgerluchtvaartorganisatie, bekendgemaakt. In alle regio’s…

Qatar stevent af op verlies

Qatar stevent af op verlies

18/01/2018

Qatar Airways stevent af op een ‘aanzienlijk verlies’, zo heeft CEO Al Baker gezegd. Oorzaak is de blokkade door de buurlanden. De carrier poogt met investeringen in de VS het…

Boeing maakt zelf stoelen

Boeing maakt zelf stoelen

17/01/2018

Boeing is een joint venture aangegaan met het eveneens Amerikaanse bedrijf Adient voor het maken van vliegtuigstoelen. De jv heet Adient Aerospace. De eerste productiefaciliteit komt niet in de VS,…

HNA in de problemen

HNA in de problemen

17/01/2018

De HNA Group is in de problemen. De handel in aandelen van de kapitaalpoot van het Chinese conglomeraat zijn vandaag stilgelegd. Vorige week gebeurde dit al met de aandelen in…

Alders: de politiek beslist

Alders: de politiek beslist

16/01/2018

Politiek Den Haag heeft het laatste woord als het gaat om de uitbreiding van Schiphol en de toekomst van Lelystad. Dit heeft Hans Alders.de voorzitter van de ORS, vandaag gezegd…