Home / Luchtvaart / IATA-topman De Juniac steunt GDS-toeslag Air France-KLM

IATA-topman De Juniac steunt GDS-toeslag Air France-KLM

IATA-topman De Juniac steunt GDS-toeslag Air France-KLM

Alexandre de Juniac, de directeur-generaal van IATA, heeft zich in een interview met Zakenreis vierkant opgesteld achter de toeslag voor boekingen via een Global Distribution System (GDS) die Air France en KLM vanaf 1 april 2018 zullen invoeren.

“Lufthansa en IAG gingen Air France-KLM voor, dit wordt de norm onder airlines,” aldus De Juniac in zijn kantoor te Genève. Het beoogde effect van de heffing op een ticket dat via een GDS wordt geboekt is dat het consumenten en zakenreizigers aan te moedigen om via de directe verkoopkanalen van de airline te boeken, waar die toeslag niet bestaat.

In de Verenigde Staten stimuleren airlines hun klanten al langere tijd om direct te boeken, legt De Juniac uit, waardoor daar vooralsnog geen GDS-toeslag bestaat. “Maar ik sluit niet uit dat ook Amerikaanse carriers de heffing zullen invoeren.”

De Juniac vervolgt: “In Europa leggen airlines de kopers van een ticket nu een ‘straf’ op voor een GDS-boeking. Dit proces zal zich doorzetten, want het is in het belang van de luchtvaartsector om hun producten direct aan de klanten te verkopen en alles te kunnen tonen wat ze in huis hebben: de stoelen, het eten, entertainment, wifi et cetera. Dit krijgen de klanten bij een reisbureau, ook bij online travel agencies, niet te zien. Daar zijn alleen de tarieven en de vertrektijden zichtbaar.”

De topman van IATA, de brancheorganisatie van airlines, wijst erop hoeveel maatschappijen investeren in hun product. Als voorbeeld noemt hij de renovatie van de volledige vloot aan A380 van een van de leden (hij noemt geen naam, maar het gaat om Singapore Airlines) die een miljard dollar kostte. “Dat geld moet het bedrijf er allemaal weer uithalen en direct sales helpt daarbij. Met alleen GDS verlies je geld.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
PA neemt Nyras over

PA neemt Nyras over

12/12/2017

PA Consulting heeft luchtvaartadviesbureau Nyras overgenomen. De twee Britse bedrijven, die ook actief zijn in Nederland, werkten al langere tijd samen. “De combinatie van de expertise van Nyras met onze…

Ryanair kapt met Amadeus

Ryanair kapt met Amadeus

12/12/2017

Ryanair maakt vanaf eind deze week niet langer gebruik van de diensten van Amadeus. De Ierse prijsvechter blijft wel samenwerken met Travelport en Sabre, de andere twee grote GDS’en. De…

Schiphol in de sneeuw

Schiphol in de sneeuw

11/12/2017

Schiphol heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag te maken met zware sneeuwval, die leidt tot vertraging en annulering van vluchten. Maar de luchthaven zegt goed te kunnen omgaan met…

Petje af bij KLM

Petje af bij KLM

08/12/2017

KLM schaft per 1 januari 2018 de pet voor piloten af. Het bedrijf zegt in een verklaring ‘niet langer de toegevoegde waarde’ van het hoofddeksel te zien. Veel piloten droegen…