Home / Luchtvaart / Staking bij KLM gaat door

Staking bij KLM gaat door

Staking bij KLM gaat door

Het cabinepersoneel van KLM houdt vrijdag werkonderbrekingen van een uur, voorafgaande aan iedere KLM-vlucht die vanaf Schiphol vertrekt tussen vijf uur ‘s ochtends en 11 uur ‘s avonds. Vakbond VNC organiseert de actie.

De VNC reageert hiermee op de weigering van de KLM-directie de onderhandelingen over een nieuwe cao te heropenen en haar eindbod in te trekken. De bond stelde KLM vorige week per brief hierover een ultimatum: er zouden acties volgen indien er geen nieuw cao-overleg komt, uiterlijk per 1 oktober. KLM reageerde niet en dus zet VNC haar stakingsplan door.

VNC, de grootste bond van cabinepersoneel bij KLM, onderstreept in een verklaring dat alle stewards en stewardessen het recht hebben om aan de ‘rechtmatige werkonderbreking’ deel te nemen, ook als zij geen vakbondslid zijn of zijn aangesloten bij de concurrerende FNV Cabine.

-1 CA
Grootste bezwaar van de VNC tegen het eindbod van KLM is dat het bedrijf de -1 CA maatregel niet intrekt. ‘We hebben heel lang de hoop gekoesterd dat we er middels gesprekken en eerlijke oplossingen uitkwamen, iets dat ons als VNC ruim 70 jaar lang altijd is gelukt. Nu dat niet meer mogelijk blijkt omdat KLM bij haar ‘open’ eindbod blijft, waar niet meer over te onderhandelen valt, is het tijd voor een ander geluid. We zullen woorden moeten omzetten in daden middels de werkonderbreking,’ zegt VNC in een verklaring.

KLM voerde in 2016 een bezuinigingsmaatregel door onder de term -1 CA: op 40 procent van de long haul vluchten wordt sindsdien één cabin attendant (CA) minder ingezet. De bonden (zowel VNC als FNV) verzetten zich fel, voerden actie, waarna de directie van KLM eind vorig jaar toezegde -1 CA per 1 februari 2017 in te trekken, met de toevoeging dat dit alleen zou plaatsvinden als het ‘productietechnisch’ mogelijk zou zijn. Het gebeurde niet: -1 CA bleef intact.

Tegenstelling met FNV
De tegenstellingen tussen VNC en FNV Cabine komen door de actie van morgen ook aan het licht. Hoewel de onderhandelaars van FNV tijdens het cao-overleg ook van KLM hebben geëist om -1 CA in te trekken, zien zij ook voordelen in het eindbod van de directie. De leiding van FNV wil de uitkomst van het cao-overleg daarom eerst voorleggen aan de leden.

VNC zegt in een reactie daarop te vrezen dat KLM een deal sluit met FNV. ‘Als FNV Cabine ja zegt tegen het eindbod, kan KLM een akkoord sluiten met alleen FNV Cabine en dan geldt die cao voor ons allemaal,’ aldus VNC.  ‘De VNC zal zich bij een dergelijk scenario niet neerleggen en juridische stappen nemen om de positie van onze leden te beschermen. Mocht FNV Cabine tegenstemmen dan is de VNC bereid om gezamenlijk verder actie te voeren.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…