Home / Luchtvaart / Saudia: blote benen taboe

Saudia: blote benen taboe

Saudia: blote benen taboe

Vrouwelijke passagiers bij Saudia dienen ‘blote’ lichaamsdelen zoals armen en benen permanent te bedekken. De partner van KLM in SkyTeam heeft dezer dagen nogmaals de nadruk gelegd op de dresscode, hoewel deze al langer bestaat. Mannen mogen aan boord geen korte broek dragen.

Wie niet aan de voorschriften voldoet zal toegang tot de vliegtuigen van de carrier worden geweigerd. De dresscode dient om andere passagiers ‘niet te beledigen’, zegt Saudia op haar website. De maatschappij voert de regels uit die gelden in het streng islamitische Saoedi-Arabië zelf.

Hoofdbedekking voor vrouwen is aan boord niet vereist, maar verder moeten alle lichaamsdelen, de handen uitgezonderd, met kleding zijn bedekt. Ook mogen vrouwelijke passagiers geen kleding dragen die al te strak zit, zoals leggings, skinny jeans of nauwsluitende T-shirts en truitjes.

Saudia zegt dat de voorschriften afkomstig zijn van IATA, maar de brancheorganisatie ontkent dit. IATA verklaart juist dat er geen regels zijn op kledinggebied en dat elke airline deze zelf moet bepalen.

Hoewel luchtvaartmaatschappijen uit islamitische landen het verst gaan met kledingvoorschriften, gelden bij alle airlines wel zekere regels. Zo zullen passagiers met ontbloot bovenlichaam (zeker als het gaat om vrouwen) vrijwel altijd worden geweigerd. Sommige carriers staan ook uitgesproken teksten op kleding, zoals schuttingtaal en scheldwoorden niet toe.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Uber verliest licentie in Londen

Uber verliest licentie in Londen

22/09/2017

Uber mag niet langer in Londen opereren. Dit meldt Bloomberg. Deze beslissing zal invloed hebben op 3,5 miljoen mensen en 40.000 Uber-chauffeurs die de app in de stad gebruiken. Transport…

Elbers feliciteert Zakenreis

Elbers feliciteert Zakenreis

22/09/2017

Topman Pieter Elbers van KLM heeft op de zakenreisconferentie ‘RE’, in Amsterdam, Zakenreis gefeliciteerd met zijn 50-jarig bestaan. Ook de oprichter van het magazine, Kees Hundepool, was aanwezig. ‘RE’ is…