Home / Luchtvaart / Saudia: blote benen taboe

Saudia: blote benen taboe

Saudia: blote benen taboe

Vrouwelijke passagiers bij Saudia dienen ‘blote’ lichaamsdelen zoals armen en benen permanent te bedekken. De partner van KLM in SkyTeam heeft dezer dagen nogmaals de nadruk gelegd op de dresscode, hoewel deze al langer bestaat. Mannen mogen aan boord geen korte broek dragen.

Wie niet aan de voorschriften voldoet zal toegang tot de vliegtuigen van de carrier worden geweigerd. De dresscode dient om andere passagiers ‘niet te beledigen’, zegt Saudia op haar website. De maatschappij voert de regels uit die gelden in het streng islamitische Saoedi-Arabië zelf.

Hoofdbedekking voor vrouwen is aan boord niet vereist, maar verder moeten alle lichaamsdelen, de handen uitgezonderd, met kleding zijn bedekt. Ook mogen vrouwelijke passagiers geen kleding dragen die al te strak zit, zoals leggings, skinny jeans of nauwsluitende T-shirts en truitjes.

Saudia zegt dat de voorschriften afkomstig zijn van IATA, maar de brancheorganisatie ontkent dit. IATA verklaart juist dat er geen regels zijn op kledinggebied en dat elke airline deze zelf moet bepalen.

Hoewel luchtvaartmaatschappijen uit islamitische landen het verst gaan met kledingvoorschriften, gelden bij alle airlines wel zekere regels. Zo zullen passagiers met ontbloot bovenlichaam (zeker als het gaat om vrouwen) vrijwel altijd worden geweigerd. Sommige carriers staan ook uitgesproken teksten op kleding, zoals schuttingtaal en scheldwoorden niet toe.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…