Home / Luchtvaart / Saudia: blote benen taboe

Saudia: blote benen taboe

Saudia: blote benen taboe

Vrouwelijke passagiers bij Saudia dienen ‘blote’ lichaamsdelen zoals armen en benen permanent te bedekken. De partner van KLM in SkyTeam heeft dezer dagen nogmaals de nadruk gelegd op de dresscode, hoewel deze al langer bestaat. Mannen mogen aan boord geen korte broek dragen.

Wie niet aan de voorschriften voldoet zal toegang tot de vliegtuigen van de carrier worden geweigerd. De dresscode dient om andere passagiers ‘niet te beledigen’, zegt Saudia op haar website. De maatschappij voert de regels uit die gelden in het streng islamitische Saoedi-Arabië zelf.

Hoofdbedekking voor vrouwen is aan boord niet vereist, maar verder moeten alle lichaamsdelen, de handen uitgezonderd, met kleding zijn bedekt. Ook mogen vrouwelijke passagiers geen kleding dragen die al te strak zit, zoals leggings, skinny jeans of nauwsluitende T-shirts en truitjes.

Saudia zegt dat de voorschriften afkomstig zijn van IATA, maar de brancheorganisatie ontkent dit. IATA verklaart juist dat er geen regels zijn op kledinggebied en dat elke airline deze zelf moet bepalen.

Hoewel luchtvaartmaatschappijen uit islamitische landen het verst gaan met kledingvoorschriften, gelden bij alle airlines wel zekere regels. Zo zullen passagiers met ontbloot bovenlichaam (zeker als het gaat om vrouwen) vrijwel altijd worden geweigerd. Sommige carriers staan ook uitgesproken teksten op kleding, zoals schuttingtaal en scheldwoorden niet toe.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Cathay: lek nog niet boven

Cathay: lek nog niet boven

16/08/2017

Cathay Pacific heeft over het eerste half jaar van 2017 een nettoverlies geleden van omgerekend 217 miljoen euro. De airline uit Hongkong heeft het al enige jaren moeilijk en is…

Faillissement airberlin

Faillissement airberlin

15/08/2017

Airberlin heeft vandaag bij een rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd, nadat de grootste aandeelhouder, Etihad Airways, had aangegeven geen verdere financiële injecties te zullen geven voor de noodlijdende carrier. Om…

FNV: werkdruk KLM te hoog

FNV: werkdruk KLM te hoog

11/08/2017

De werkdruk bij het grondpersoneel van KLM is de laatste jaren zo hard gestegen dat de kwaliteit onder druk staat en er gezondheids- en veiligheidsrisico’s ontstaan. Dit zegt vakbond FNV…