Home / Luchtvaart / Pieter Elbers: NDC biedt nieuwe kansen voor KLM

Pieter Elbers: NDC biedt nieuwe kansen voor KLM

Pieter Elbers: NDC biedt nieuwe kansen voor KLM

KLM bereikt eind dit jaar het hoogste niveau (Level 3) van NDC. Topman Pieter Elbers zei deze week op de zakenreisconferentie RE in Amsterdam dat deze New Distribution Capability van brancheorganisatie IATA ‘nieuwe kansen en toegevoegde waarde’ biedt. NDC is volgens Elbers ‘goed voor de klanten van KLM,’

NDC is een standaard die IATA heeft ontwikkeld voor data-uitwisseling en waarmee luchtvaartmaatschappijen elk aspect van hun dienstverlening beter aan hun klanten kenbaar kunnen maken. Airlines gebruikten tot nu toe de traditionele distributiekanalen (GDS’en – Global Distribution Systems), maar vinden deze vaak te duur en te omslachtig.

De GDS zal niet verdwijnen, stelde Elbers, maar moet zich aanpassen om te blijven bestaan en waarde toevoegen die airlines wensen. Maatschappijen willen niet alleen vluchtschema’s en tarieven tonen, maar ook verrijkte content laten zien met foto’s en filmpjes.

Het verschil tussen GDS en NDC is de open, wereldwijde standaard van de laatste, die iedereen kan gebruiken. Een GDS kan op haar beurt ook ‘NDC-gecertificeerd’ zijn en dat gebeurt ook.

24/7 connected
Elbers schilderde op de RE-conferentie een breed palet van digitale activiteiten waar KLM zich mee bezighoudt. De snelle veranderingen van de afgelopen jaren op dit gebied blijven doorgaan. De nieuwe generatie reizigers is 24/7 ‘connected’, internet is geïntegreerd in alle aspecten van het leven, waaronder reizen, maakte Elbers duidelijk.

KLM staat zich erop voor als een van de beste onder de airlines met social media om te gaan. In de woorden van Elbers staat zijn bedrijf ‘in het linker rijtje’ – een verwijzing naar voetbal, waarbij de beste ploegen aan de linkerkant van de stand staan.

En KLM blijft intussen vernieuwen op digitaal terrein. Elbers: “KLM wil het verschil maken door reizigers meer mogelijkheden te geven zelf dingen te regelen, zoals overboeken wanneer een vlucht uitvalt. Dit staat op het punt om te worden uitgerold.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….