Home / Luchtvaart / KLM sluit akkoord over pensioen met de VNV

KLM sluit akkoord over pensioen met de VNV

KLM sluit akkoord over pensioen met de VNV

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en KLM hebben een akkoord bereikt over een nieuwe opzet van het pensioen voor piloten. KLM stort hiertoe eenmalig 194 miljoen euro bij in het fonds van de piloten.

De VNV zal de afspraken binnenkort voorleggen aan de leden. Bond en directie onderhandelden twee jaar over de pensioenen. Per 1 januari 2018 zal, zo is het plan, de pensioenregeling van de KLM-piloten veranderen van defined benefit (DB) naar defined contribution (DC). Dit is in lijn met een algemene maatschappelijke trend.

Bij DB, jarenlang de meest gebruikelijke regeling in Nederland, ligt de focus op de te ontvangen uitkering na  pensionering. Deze moest waardevast zijn. Door de aanhoudende daling van de rente de afgelopen jaren betekende dit dat de opbrengst van de ingelegde premies ook daalde. Om het uitgekeerde pensioen toch nog enigszins op peil te houden (de dekkingsgraad) steeg in veel bedrijfstakken, ook in de luchtvaart, daarom keer op keer de premie, zowel voor werknemers als werkgevers.

DC volgt een ander model, waarbij de premie vaststaat. Wat daar tegenover staat is niet langer zeker, maar afhankelijk van het rendement van de belegde premies en van de stand van de economie.

De uiteindelijke uitkering voor pensionado’s uit het pensioenfonds kan lager uitpakken van bij DB, maar het zou ook veel hoger kunnen zijn. De werknemers lopen dus een groter financieel risico. Voor bedrijven als KLM is DC juist gunstiger, omdat de inleg vastligt.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…