Home / Luchtvaart / Nieuwe stakingen bij KLM

Nieuwe stakingen bij KLM

Nieuwe stakingen bij KLM

Komende woensdag 9 november hervatten de VNC en FNV Cabine hun werkonderbrekingen van 40 minuten bij KLM. Morgen doet de rechter uitspraak over de vraag of de bonden opnieuw moeten praten met KLM over een CAO, maar de stakingsacties waren al toegestaan.

De twee bonden zijn mede tot hun besluit om opnieuw actie te gaan voeren gekomen door de interne brief van COO René de Groot van KLM aan alle personeelsleden, afgelopen zaterdag, waarin hij ‘vervolgstappen’ aankondigt als de acties van het cabinepersoneel harder zouden worden. FNV Cabine spreekt over ‘een misplaatste brief vol onjuistheden en verkapte dreigementen’.

Alles draait om ‘-1 CA’: de sinds 30 oktober doorgevoerde maatregel van de KLM-directie om op een deel van de langeafstandsvluchten met een cabinelid minder te vliegen. KLM sleepte de bonden voor de rechter en wil de kwestie inbrengen in de CAO-onderhandelingen. De VNC en FNV Cabine weigeren te praten zolang ‘-1 CA’ blijft bestaan.

Recht op actievoeren
De twee bonden schortten afgelopen vrijdag wel hun acties op, in afwachting van de beslissing van de rechter op 8 november, maar zeggen nu dat ze in hun recht staan een dag later weer actie te gaan voeren.

De VNC zegt in een verklaring: “Afgelopen vrijdag gaf de rechter toestemming om werkonderbrekingen te houden van maximaal 40 minuten. We hebben toen – ondanks deze toestemming – besloten om tot op de dag van de uitspraak geen werkonderbrekingen in te zetten. Dat was een geste om KLM de tijd te geven om terug te komen op haar eenzijdig besluit.”

De VNC heeft voor de brief van De Groot ook geen goed woord over. “Laten we het zo formuleren: het was niet de reactie die we hadden verwacht. Na eindeloze pogingen tot oplossingen middels formele en informele gesprekken spreekt de toon van de KLM brief boekdelen en komt dat bij velen binnen als een mokerslag.”

De twee cabinebonden hebben vandaag na onderling overleg besloten om op 9 november, na de dag van de uitspraak van de rechter, weer werkonderbrekingen van 40 minuten in te zetten. “Niet omdat het kan, maar omdat het moet, het is noodzakelijk om aan KLM het signaal te blijven afgeven dat zij de -1 CA maatregel stopt,” aldus de VNC.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
4,1 miljard passagiers in 2017

4,1 miljard passagiers in 2017

19/01/2018

Het aantal vervoerde passagiers in de luchtvaart is vorig jaar wereldwijd gestegen met 7,1 procent tot een totaal van 4,1 miljard. Dit heeft ICAO, de  burgerluchtvaartorganisatie, bekendgemaakt. In alle regio’s…

Qatar stevent af op verlies

Qatar stevent af op verlies

18/01/2018

Qatar Airways stevent af op een ‘aanzienlijk verlies’, zo heeft CEO Al Baker gezegd. Oorzaak is de blokkade door de buurlanden. De carrier poogt met investeringen in de VS het…

Boeing maakt zelf stoelen

Boeing maakt zelf stoelen

17/01/2018

Boeing is een joint venture aangegaan met het eveneens Amerikaanse bedrijf Adient voor het maken van vliegtuigstoelen. De jv heet Adient Aerospace. De eerste productiefaciliteit komt niet in de VS,…

HNA in de problemen

HNA in de problemen

17/01/2018

De HNA Group is in de problemen. De handel in aandelen van de kapitaalpoot van het Chinese conglomeraat zijn vandaag stilgelegd. Vorige week gebeurde dit al met de aandelen in…

Alders: de politiek beslist

Alders: de politiek beslist

16/01/2018

Politiek Den Haag heeft het laatste woord als het gaat om de uitbreiding van Schiphol en de toekomst van Lelystad. Dit heeft Hans Alders.de voorzitter van de ORS, vandaag gezegd…