Home / Luchtvaart / Nieuwe stakingen bij KLM

Nieuwe stakingen bij KLM

Nieuwe stakingen bij KLM

Komende woensdag 9 november hervatten de VNC en FNV Cabine hun werkonderbrekingen van 40 minuten bij KLM. Morgen doet de rechter uitspraak over de vraag of de bonden opnieuw moeten praten met KLM over een CAO, maar de stakingsacties waren al toegestaan.

De twee bonden zijn mede tot hun besluit om opnieuw actie te gaan voeren gekomen door de interne brief van COO René de Groot van KLM aan alle personeelsleden, afgelopen zaterdag, waarin hij ‘vervolgstappen’ aankondigt als de acties van het cabinepersoneel harder zouden worden. FNV Cabine spreekt over ‘een misplaatste brief vol onjuistheden en verkapte dreigementen’.

Alles draait om ‘-1 CA’: de sinds 30 oktober doorgevoerde maatregel van de KLM-directie om op een deel van de langeafstandsvluchten met een cabinelid minder te vliegen. KLM sleepte de bonden voor de rechter en wil de kwestie inbrengen in de CAO-onderhandelingen. De VNC en FNV Cabine weigeren te praten zolang ‘-1 CA’ blijft bestaan.

Recht op actievoeren
De twee bonden schortten afgelopen vrijdag wel hun acties op, in afwachting van de beslissing van de rechter op 8 november, maar zeggen nu dat ze in hun recht staan een dag later weer actie te gaan voeren.

De VNC zegt in een verklaring: “Afgelopen vrijdag gaf de rechter toestemming om werkonderbrekingen te houden van maximaal 40 minuten. We hebben toen – ondanks deze toestemming – besloten om tot op de dag van de uitspraak geen werkonderbrekingen in te zetten. Dat was een geste om KLM de tijd te geven om terug te komen op haar eenzijdig besluit.”

De VNC heeft voor de brief van De Groot ook geen goed woord over. “Laten we het zo formuleren: het was niet de reactie die we hadden verwacht. Na eindeloze pogingen tot oplossingen middels formele en informele gesprekken spreekt de toon van de KLM brief boekdelen en komt dat bij velen binnen als een mokerslag.”

De twee cabinebonden hebben vandaag na onderling overleg besloten om op 9 november, na de dag van de uitspraak van de rechter, weer werkonderbrekingen van 40 minuten in te zetten. “Niet omdat het kan, maar omdat het moet, het is noodzakelijk om aan KLM het signaal te blijven afgeven dat zij de -1 CA maatregel stopt,” aldus de VNC.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….