Home / Luchtvaart / Nieuwe CEO Etihad Group, CEO Etihad Airways blijft

Nieuwe CEO Etihad Group, CEO Etihad Airways blijft

Nieuwe CEO Etihad Group,  CEO Etihad Airways blijft

De Etihad Aviation Group heeft een nieuwe CEO benoemd in de persoon van Tony Douglas. De Brit begint op 1 januari 2018. De CEO van Etihad Airways, Peter Baumgartner, blijft intussen op zijn plaats.

Douglas was al eerder werkzaam in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Etihad is gevestigd, als CEO van de Abu Dhabi Airports Company. Momenteel is hij in dienst van het Britse ministerie van defensie.

Etihad Airways is verreweg de belangrijkste poot van de Etihad Aviation Group. Het is niet helemaal duidelijk welke van de twee CEO’s het voor het zeggen heeft bij Etihad in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Emiraten. Onder de groep vallen behalve de airline een onderhoudsdivisie, airport services en een toeristische poot (Hala), maar alles draait uiteindelijk om Etihad Airways.

Hogan
De Australiër James Hogan was tussen 2006 en 2016 de CEO van Etihad Airways. Na aanvankelijk commercieel succes gleed de maatschappij vanaf 2015 weg. In dat jaar boekte Etihad nog een kleine winst van 103 miljoen euro, in 2016 was er een mega-verlies van 1,87 miljard dollar.

Hogan werd hier mede-verantwoordelijk voor gehouden en de Arabische eigenaren ‘parkeerden’ hem als CEO bij de Group, hetgeen leek op een minder prominente positie. De Zwitser Peter Baumgartner kwam binnen als de nieuwe topman van Etihad Airways.

Vooral het jarenlange beleid van Hogan, gericht op investeringen in buitenlandse carriers (waaronder Alitalia en airberlin), mislukte. Hogan vertrok per 1 juli dit jaar definitief bij de Etihad Aviation Group. Een interim-bestuurder, Ray Gammell, staat nu aan het roer, tot de komst van Tony Douglas.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Geen Airbus A350 voor KLM?

Geen Airbus A350 voor KLM?

20/10/2017

De Airbus A350’s die KLM vanaf begin 2020 zou krijgen, gaan mogelijk naar Air France, zo melden bronnen bij KLM aan Zakenreis. De eerdere vlootplannen van de holding zouden zijn…

Eerste vlucht A330neo

Eerste vlucht A330neo

19/10/2017

De eerste A330neo is vanmorgen opgestegen vanaf de luchthaven van Toulouse waar de assemblagehallen van Airbus zich bevinden. De A330 maakt een testvlucht over het Zuidwesten van Frankrijk. Het toestel…

Nieuwe economy Delta

Nieuwe economy Delta

18/10/2017

Delta Air Lines introduceert dezer dagen haar Airbus A350-900 en maakt van de gelegenheid gebruik om de economy class in de long haul, main cabin genoemd, een upgrade te geven….