Home / Luchtvaart / Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa is de eerste airline die samenwerkt met een provider van blockchain, een nieuw soort database die mogelijk de hele manier van het boeken van reizen verandert. Het gaat om een deal met het Zwitserse Winding Tree.

Blockchain, wat is dat? Mensen die zeggen er verstand van te hebben maken, op diverse websites, duidelijk dat het om een complex verhaal gaat. “Een blockchain is eigenlijk een grote database. Het is open voor iedereen, niemand is de eigenaar. Net zoals het internet, met alle websites. Iedereen met een internetverbinding kan die pagina’s bekijken,” staat te lezen op voordewereldvanmorgen.nl van de ASN Bank.

De site vervolgt: “Een blockchain valt het beste te vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive ‘in the cloud’ staat. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld; zij kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie.”

Virtuele munt
Ook de virtuele munt bitcoin maakt gebruik van blockchain. En op dat punt zet Lufthansa precies haar eerste schreden. De Duitse carrier gaat participeren in de voorverkoop van Lif, de virtuele munt van Winding Tree, die vervolgens wordt gebruikt om een blockchain digitale marktplaats voor de reiswereld te financieren.

Lufthansa en Winding Tree hebben verder geen details bekendgemaakt. Vermoedelijk is het voor Lufthansa in eerste instantie een proefballon, waarin een beperkt bedrag is geïnvesteerd. Als het niets blijkt te zijn, is het verlies klein, maar als blockchain wel een blijvertje mocht zijn, is Lufthansa alvast binnenboord.

Onduidelijk is ook nog wat blockchain zal betekenen voor de Global Distribution Systems (GDS), nu de meest gebruikelijke manier om tickets te verkopen. Elke airline heeft een contract met een GDS, zoals Amadeus, Travelport en Sabre ( de drie marktleiders), of met kleinere providers.

DCC
Lufthansa was twee jaar geleden ook de eerste luchtvaartmaatschappij die onder de duiven van de GDS’en schoot met haar Distribution Cost Charge (DCC), een heffing op tickets waar een GDS aan te pas komt. De International Airlines Group IAG (British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus) volgde het voorbeeld en is ook met een dergelijke toeslag gekomen. Air France-KLM overweegt dit nog.

Air France-KLM heeft wel al de blockchain in het vizier, maar de Frans-Nederlandse combinatie is nog voorzichtiger dan Lufthansa. De onderhoudsdivisie van het bedrijf, AFI KLM E&M (Air France Industries/ KLM Engineering & Maintenance), onderzoekt momenteel of het via blockchain een grootboek kan aanleggen voor onderdelen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…