Home / Luchtvaart / Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa eerste airline die blockchain gaat gebruiken

Lufthansa is de eerste airline die samenwerkt met een provider van blockchain, een nieuw soort database die mogelijk de hele manier van het boeken van reizen verandert. Het gaat om een deal met het Zwitserse Winding Tree.

Blockchain, wat is dat? Mensen die zeggen er verstand van te hebben maken, op diverse websites, duidelijk dat het om een complex verhaal gaat. “Een blockchain is eigenlijk een grote database. Het is open voor iedereen, niemand is de eigenaar. Net zoals het internet, met alle websites. Iedereen met een internetverbinding kan die pagina’s bekijken,” staat te lezen op voordewereldvanmorgen.nl van de ASN Bank.

De site vervolgt: “Een blockchain valt het beste te vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive ‘in the cloud’ staat. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld; zij kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie.”

Virtuele munt
Ook de virtuele munt bitcoin maakt gebruik van blockchain. En op dat punt zet Lufthansa precies haar eerste schreden. De Duitse carrier gaat participeren in de voorverkoop van Lif, de virtuele munt van Winding Tree, die vervolgens wordt gebruikt om een blockchain digitale marktplaats voor de reiswereld te financieren.

Lufthansa en Winding Tree hebben verder geen details bekendgemaakt. Vermoedelijk is het voor Lufthansa in eerste instantie een proefballon, waarin een beperkt bedrag is geïnvesteerd. Als het niets blijkt te zijn, is het verlies klein, maar als blockchain wel een blijvertje mocht zijn, is Lufthansa alvast binnenboord.

Onduidelijk is ook nog wat blockchain zal betekenen voor de Global Distribution Systems (GDS), nu de meest gebruikelijke manier om tickets te verkopen. Elke airline heeft een contract met een GDS, zoals Amadeus, Travelport en Sabre ( de drie marktleiders), of met kleinere providers.

DCC
Lufthansa was twee jaar geleden ook de eerste luchtvaartmaatschappij die onder de duiven van de GDS’en schoot met haar Distribution Cost Charge (DCC), een heffing op tickets waar een GDS aan te pas komt. De International Airlines Group IAG (British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus) volgde het voorbeeld en is ook met een dergelijke toeslag gekomen. Air France-KLM overweegt dit nog.

Air France-KLM heeft wel al de blockchain in het vizier, maar de Frans-Nederlandse combinatie is nog voorzichtiger dan Lufthansa. De onderhoudsdivisie van het bedrijf, AFI KLM E&M (Air France Industries/ KLM Engineering & Maintenance), onderzoekt momenteel of het via blockchain een grootboek kan aanleggen voor onderdelen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Qatar stevent af op verlies

Qatar stevent af op verlies

18/01/2018

Qatar Airways stevent af op een ‘aanzienlijk verlies’, zo heeft CEO Al Baker gezegd. Oorzaak is de blokkade door de buurlanden. De carrier poogt met investeringen in de VS het…

Boeing maakt zelf stoelen

Boeing maakt zelf stoelen

17/01/2018

Boeing is een joint venture aangegaan met het eveneens Amerikaanse bedrijf Adient voor het maken van vliegtuigstoelen. De jv heet Adient Aerospace. De eerste productiefaciliteit komt niet in de VS,…

HNA in de problemen

HNA in de problemen

17/01/2018

De HNA Group is in de problemen. De handel in aandelen van de kapitaalpoot van het Chinese conglomeraat zijn vandaag stilgelegd. Vorige week gebeurde dit al met de aandelen in…

Alders: de politiek beslist

Alders: de politiek beslist

16/01/2018

Politiek Den Haag heeft het laatste woord als het gaat om de uitbreiding van Schiphol en de toekomst van Lelystad. Dit heeft Hans Alders.de voorzitter van de ORS, vandaag gezegd…

Airbus haalt uit naar Trump

Airbus haalt uit naar Trump

16/01/2018

Topman Tom Enders van Airbus heeft de Amerikaanse president Trump beschuldigd van protectionisme, terwijl concurrent Boeing ‘schaamteloos meesurft’ op de golf van ‘America-first.’ In een verklaring zegt Enders dinsdag dat…