Home / Luchtvaart / KLM presteert eerste halfjaar veel beter dan Air France

KLM presteert eerste halfjaar veel beter dan Air France

KLM presteert eerste halfjaar veel beter dan Air France

Air France-KLM heeft vandaag de financiële resultaten over het eerste halfjaar bekend gemaakt. De operationele winst van KLM kwam uit op 301 miljoen euro, bijna het vijfvoudige van Air France. Beide airlines verbeterden flink ten opzichte van de eerste zes maanden in 2016.

Alle parameters voor de hele groep zijn verbeterd ten opzichte van de eerste zes maanden in 2016. Het aantal passagiers van Air France-KLM in H1 steeg met 6,5 procent naar 47 miljoen, de gezamenlijke operationele winst kwam uit op 353 miljoen euro. De nettoschuld daalde met 699 miljoen euro naar 2,9 miljard euro.

Een uitsplitsing van de resultaten leert dat KLM het, zoals de afgelopen jaren steeds het geval was, aanzienlijk beter doet dan Air France. De 301 operationele winst van KLM vertaalt zich in een winstmarge van 6,1 procent. De operationele winst van Air France: 61 miljoen euro komt neer op een winstmarge van 0,8 procent.

Topman Jean Marc Janaillac van de Frans-Nederlandse holding spreekt in een toelichting over een ‘solide groei van het verkeer en een verbeterde inkomstentrend’. Janaillac verwijst verder naar de komende lancering van Joon, de nieuwe hybride carrier van Air France als lichtpunt aan Franse kant.

Bij KLM overheerste de afgelopen weken twijfel over de potentie van Joon en bestaat tot op het hoogste niveau de vrees dat de nieuwe carrier ten koste zal gaan van KLM.

Delta en China Eastern
Gisteren maakte Air France-KLM drie belangrijke besluiten bekend, niet gerelateerd aan de halfjaarcijfers of Joon. Delta Air Lines en China Eastern nemen ieder een belang van tien procent in Air France-KLM dat op haar beurt 31 procent krijgt van Virgin Atlantic (waarvan Delta al 49 procent bezit). Ten slotte wordt de transatlantische joint venture van Delta, Air France, KLM en Alitalia in 2018 samengevoegd met de jv van Delta en Virgin.

“Dit zijn belangrijke mijlpalen die aantonen dat Air France-KLM op de juiste koers ligt om de strategische doelstellingen van Trust Together te verwezenlijken,” aldus Janaillac. Trust Together is het actieplan dat Janaillac vorig jaar november lanceerde.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl

Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
PA neemt Nyras over

PA neemt Nyras over

12/12/2017

PA Consulting heeft luchtvaartadviesbureau Nyras overgenomen. De twee Britse bedrijven, die ook actief zijn in Nederland, werkten al langere tijd samen. “De combinatie van de expertise van Nyras met onze…

Ryanair kapt met Amadeus

Ryanair kapt met Amadeus

12/12/2017

Ryanair maakt vanaf eind deze week niet langer gebruik van de diensten van Amadeus. De Ierse prijsvechter blijft wel samenwerken met Travelport en Sabre, de andere twee grote GDS’en. De…

Schiphol in de sneeuw

Schiphol in de sneeuw

11/12/2017

Schiphol heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag te maken met zware sneeuwval, die leidt tot vertraging en annulering van vluchten. Maar de luchthaven zegt goed te kunnen omgaan met…

Petje af bij KLM

Petje af bij KLM

08/12/2017

KLM schaft per 1 januari 2018 de pet voor piloten af. Het bedrijf zegt in een verklaring ‘niet langer de toegevoegde waarde’ van het hoofddeksel te zien. Veel piloten droegen…