Home / Luchtvaart / KLM mag over Rusland blijven vliegen naar Azië

KLM mag over Rusland blijven vliegen naar Azië

KLM mag over Rusland blijven vliegen naar Azië

KLM heeft een deal gesloten met de Russische maatschappij AirBridgeCargo (ABC) over slots op Schiphol. KLM staat slots af aan ABC in ruil voor behoud van het recht op overvluchten boven Rusland.

ABC schakelde vorige maand de Russische regering is, nadat de carrier tien van haar 23 slots (rechten om te landen) op Schiphol moest inleveren wegens tijdsoverschrijding. ‘Moskou’ haalde de welbekende stok achter de deur vandaan: het dreigement om de overvliegrechten in te trekken. Veel maatschappijen vliegen sinds jaar en dag tussen Europa en Oost-Azië over Siberië, hetgeen aanzienlijk korter is dan een zuidelijker route.

Als KLM niet meer over Siberië zou mogen vliegen zou de maatschappij zitten opgezadeld met een logistiek probleem (langere vluchten) en aanzienlijk hogere kosten. KLM is daarom ABC tegemoet gekomen door slots af te staan.

Het probleem was ontstaan doordat ABC slots op Schiphol was kwijtgeraakt. De regel op de luchthaven is namelijk dat airlines niet te veel mogen afwijken van hun slottijd omdat, zeker op drukke tijden, de luchthaven dan in de problemen kan komen met andere vluchten. Wie te vaak te laat vertrekt loopt het risico slots te moeten inleveren en dat was het geval bij ABC. De vrachtcarriers wijzen er in zijn algemeenheid op dat door de aanvoer van diverse producten vaak moeilijk is precies op tijd te vertrekken.

KLM gaat zelf niet over de slots. De toewijzing ervan is in handen van de onafhankelijke slotcoördinator (ACNL), maar de luchthaven is verantwoordelijk voor de handhaving en mag slots van carriers die zich niet aan de regels houden intrekken. Airlines mogen onderling wel deals sluiten over slots.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…