Home / Luchtvaart / KLM introduceert distributietoeslag

KLM introduceert distributietoeslag

KLM introduceert distributietoeslag

Met ingang van 1 april 2018 gaan KLM en moederbedrijf Air France een toeslag van 11 euro per enkele reis heffen voor reserveringen die zijn gemaakt via een Global Distribution System (GDS). Dit heeft KLM vanochtend bekendgemaakt.

Met ingang van januari 2018 introduceert Air France-KLM een nieuw boekingsplatform, gebaseerd op NDC (New Distribution Capability), een standaard voor data-uitwisseling ontwikkeld door branchevereniging IATA. NDC maakt het mogelijk om ‘rijke’ content te tonen zoals ancillaries, producten en diensten die passagiers tegen bijbetaling kunnen aanschaffen.

“Wij zijn als luchtvaartmaatschappij eigenaar van het product en wij willen dat onze dienstverlening optimaal in de etalage staat, dus meer dan alleen maar schema’s en tarieven,” zegt Toon Balm, Vice President Sales Air France-KLM Benelux, in een toelichting. “Dit is waar de klant behoefte aan heeft, die verlangt een gepersonaliseerd aanbod,” aldus Balm.

Te traag en te duur
Momenteel vindt zo’n 70 procent van de boekingen van tickets plaats met gebruikmaking van een GDS. Het grote voordeel is dat op dit distributieplatform het aanbod van álle airlines kan worden vergeleken. De kritiek van veel luchtvaartmaatschappijen is echter dat de technologie van de GDS’en verouderd is waardoor zij hun producten en diensten onvoldoende voor het voetlicht kunnen brengen. Ook zouden GDS’en te traag zijn in het doorvoeren van veranderingen in het productaanbod en is het – vinden de airlines – vooral ook een duur distributiemiddel. Daarom sturen ze op hun directe verkoopkanalen, met als bijkomend voordeel dat ze ook veel meer gegevens van de passagier te weken komen. Dat kan vervolgens weer worden gebruikt voor ‘aanbiedingen op maat’.

De distributietoeslag van Air France-KLM geldt voor alle vluchten van KLM, Air France en HOP!. Op boekingen van joint venture partner Delta Air Lines, waarmee Air France-KLM nauw samenwerkt, zit geen GDS-toeslag.

Met ingang van 1 april 2018 komt er een special online booking portal voor reisagenten: de Air France-KLM Agent Booking Tool. Reserveringen die worden gemaakt via de NDC API (Application Programming Interface) connectie, de nieuwe agentenportal en andere directe kanalen zoals de websites van de airlines, zijn gevrijwaard van een toeslag.

Air France-KLM is de derde grote Europese luchtvaartgroep die NDC omarmt en een toeslag heft voor boekingen via de GDS’en. British Airways en Iberia rekenen sinds 1 november jl. een toeslag van 8 Britse pond per segment, Lufthansa introduceerde in september 2015 de Distribution Cost Charge (DCC) van 16 euro per enkele reis.

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM niet meer op LinkedIn

KLM niet meer op LinkedIn

17/11/2017

KLM stopt per 1 december met het beantwoorden van vragen van reizigers via LinkedIn. Dit heeft Robertjan Groeneveld, manager Social Media Hub, bekendgemaakt. De reden is dat LinkedIn is weggezakt…

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

15/11/2017

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard. Er bestaan…

Megaorder voor Airbus

Megaorder voor Airbus

15/11/2017

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus…