Home / Luchtvaart / KLM-huisje 98 staat in Haarlem

KLM-huisje 98 staat in Haarlem

KLM-huisje 98 staat in Haarlem

Ieder jaar is het weer speculeren tot 7 oktober: van welk pand is het nieuwe KLM-huisje een replica? Want traditiegetrouw viert KLM haar verjaardag met de introductie van een nieuw Delfts Blauw huisje.

KLM wordt op 7 oktober 98 jaar, maar dat is een zaterdag, dus de onthulling van het nieuwe huisje vindt plaats op vrijdag 6 oktober. Vaststaat dat het een miniatuurversie is van een Haarlems pand, met de onthulling daarvan in de Sint-Bavokerk op de Grote Markt 22 in Haarlem.

Gezien de verschillende religieuze achtergronden van KLM-passagiers is het hoogstonwaarschijnlijk dat van de Sint-Bavokerk zelf een miniatuurversie is gemaakt. Om het huis te kunnen reproduceren als porselein miniatuur is het bovendien van belang dat gevels en ornamenten niet te ingewikkeld zijn of teveel uitsteken. Behalve de huisjes uit de beginperiode, zijn het altijd replica’s van gebouwen in Nederland met een speciale historische of architectonische waarde. Uitzondering is huisje 85, dat gebaseerd is op het Penha-gebouw op Curaçao.

Huisje 98 is de derde KLM-replica van een Haarlems pand: huisje 16 (Houtmarkt 17) en huisje 86 (Teylers Museum, Spaarne 16) komen eveneens uit Haarlem.

De redactie van Zakenreis is verdeeld, maar gokt toch op De Waag, een gebouw aan het Spaarne, op de hoek met de Damstraat. Het is op loopafstand van de Sint-Bavokerk (waar de onthulling is), naast het beroemde Teylers Museum (dat huisje 86 was). En je kunt er eten en drinken, handig voor het feestje na de onthulling van het nieuwe KLM-huisje.

Andere kanshebbers (volgens ons dan) zijn het Frans Hals Museum (Groot Heiligland 62), het stadhuis van Haarlem (Grote Markt 2 – moeilijk na te maken denken wij) en het Cruquis Museum, hoewel dat net buiten Haarlem ligt. Onlangs vond zowel in de St-Bavokerk als in het Cruquis Museum de expositie ‘Waterbazen’ plaats, over 800 jaar Nederlandse strijd tegen het water.  Het blijft speculeren, 6 oktober weten we het zeker.

De Delfts blauwe KLM-huisjes, die als cadeautje worden uitgereikt aan business class-passagiers, zijn een gewild verzamelobject. De huisjes zijn gevuld met jenever, behalve op vluchten naar landen in het Midden-Oosten waar alcohol verboden is. Wanneer het eerste huisje werd uitgereikt weet KLM zelf ook niet precies, maar ze vermoedt in 1952. Omdat het toentertijd volgens de IATA-regels niet mocht om cadeautjes aan boord uit te delen, had KLM een list verzonnen: een borrel in een speciale verpakking. Er worden jaarlijks meer dan een miljoen KLM-huisjes geproduceerd.

Huisje 100
Naast de vaste serie huisjes, zijn ook miniaturen uitgegeven zonder nummer. Het Paleis op de Dam in Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook de Goudse Waag, Paleis het Loo in Apeldoorn, Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en het Binnenhof in Den Haag. Van al deze gebouwen bestaan KLM-versies in gelimiteerde uitgave.

klm-den-haag-herengracht13Een tijd lang werden het Paleis op de Dam en de Goudse Waag aan net getrouwde koppels uitgereikt die met KLM op huwelijksreis gingen.Van het Paleis op de Dam wordt sinds 2004 ieder jaar een vergroting gemaakt die aan de winnaar van het KLM Open wordt uitgereikt.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander werd op 30 april 2013 een kleinere replica van het Paleis op de Dam uitgedeeld aan boord. De dag erna telden verzamelaars grif 1.200 euro neer voor deze huisjes.

De grote vraag is natuurlijk is welk huisje in 2019 wordt uitgegeven, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van KLM. Wellicht Heerengracht 13 in Den Haag, waar KLM in 1919 haar eerste kantoor had.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
4,1 miljard passagiers in 2017

4,1 miljard passagiers in 2017

19/01/2018

Het aantal vervoerde passagiers in de luchtvaart is vorig jaar wereldwijd gestegen met 7,1 procent tot een totaal van 4,1 miljard. Dit heeft ICAO, de  burgerluchtvaartorganisatie, bekendgemaakt. In alle regio’s…

Qatar stevent af op verlies

Qatar stevent af op verlies

18/01/2018

Qatar Airways stevent af op een ‘aanzienlijk verlies’, zo heeft CEO Al Baker gezegd. Oorzaak is de blokkade door de buurlanden. De carrier poogt met investeringen in de VS het…

Boeing maakt zelf stoelen

Boeing maakt zelf stoelen

17/01/2018

Boeing is een joint venture aangegaan met het eveneens Amerikaanse bedrijf Adient voor het maken van vliegtuigstoelen. De jv heet Adient Aerospace. De eerste productiefaciliteit komt niet in de VS,…

HNA in de problemen

HNA in de problemen

17/01/2018

De HNA Group is in de problemen. De handel in aandelen van de kapitaalpoot van het Chinese conglomeraat zijn vandaag stilgelegd. Vorige week gebeurde dit al met de aandelen in…

Alders: de politiek beslist

Alders: de politiek beslist

16/01/2018

Politiek Den Haag heeft het laatste woord als het gaat om de uitbreiding van Schiphol en de toekomst van Lelystad. Dit heeft Hans Alders.de voorzitter van de ORS, vandaag gezegd…